[polecał je pan Robaczewski (ale czy on to prowadzi, czy tylko polecał, to nie wiem)
Pan Robaczewski... Który to już raz, a naiwni dalej się znajdują...
Cytat: szkielet w Marca 02, 2020, 20:42:32 pmPan Robaczewski... Który to już raz, a naiwni dalej się znajdują...Proszę przybliżyć szczegóły, bo nie znam. Właśnie przed chwilą rozmawiałem z nim przez telefon. Mam więc rozumieć, że to ściemniacz?
Racją istnienia księgarni Namyślenie jest, wciąż wzrastająca w świecie zamętu i „wolnego rynku idei” potrzeba dostarczenia takich lektur, które pomogą nam i naszym bliskim zachować zdolność odróżniania dobra od zła, prawdy od fałszu, piękna od szpetoty. Które uwrażliwiają na to, co wiecznotrwałe. Wierzymy, że w zmieniającym się świecie książki trwać będą, bo są "dobrze urodzone/Z ludzi, choć też z jasności, wysokości (Cz. Miłosz) Książki, w które można się tu zaopatrzyć są specjalnie wyselekcjonowane ze względu na korzyści duchowe: intelektualne, moralne, a przede wszystkim zbawcze, jakie odniesie ich czytelnik. Są tu powieści, traktaty teologiczne, modlitewniki, rozważania, podręczniki ascezy, książki historyczne, literatura faktu, życiorysy ludzi wielkich i świętych świętych i literatura dla dzieci i młodzieży – wszystkie publikacje wysokiej próby.