Panie @jwk na litość boską!W tekstach, które Pan przytoczył dokonajmy prostego zabiegu - zamieńmy "rosyjski" na "amerykański", a "amerykański" na "radziecki". Co otrzymamy? Otrzymamy coś, co do złudzenia przypomina tekst z "Trybuny Ludu" z czasów stanu wojennego. A tamten język jeszcze trochę pamiętam.PS Dopiero teraz zauważyłem post powyżej. Panie @Mesenti, kogo Pan cytuje? Jakiegoś Tomasza Piątka? A kto zacz?
Każdy powinien znać swoje miejsce i się nie wywyższać ponad swój urząd.
Jakiego cesarza? Canossa (zgodnie z zasadą a fructibus eorum) przyniosła triumf Henrykowi IV, który w ten sposób uniknął sądu feudałów w samej Rzeszy, po którym byłby skończony. Już niewiele później to Grzegorz VII był tym ściganym i bitym, a Henryk osadził w Rzymie antypapieża Klemensa III i dopiero od tegoż uzyskał koronę cesarską.
Cytat: Mesenti w Maja 30, 2019, 23:24:51 pmKażdy powinien znać swoje miejsce i się nie wywyższać ponad swój urząd.Pana to zapewne nie dotyczy?
Cimoszewicz, Saryusz Wolski, Biedroń, Hubner - to jest gorsze i głupsze od powstania warszawskiego.
narodziny lewicowej ideologii zwanej nacjonalizmem
Cytat: Krusejder w Maja 26, 2019, 23:41:46 pm Cimoszewicz, Saryusz Wolski, Biedroń, Hubner - to jest gorsze i głupsze od powstania warszawskiego.Nieee, od tego nie ma szans być głupsze
Cytat: Mesenti w Maja 30, 2019, 23:48:23 pmnarodziny lewicowej ideologii zwanej nacjonalizmemW XI wieku? Niech Pan mnie nie rozśmiesza. A tak wogóle, to żyjemy w realnym świecie a nie w grze komputerowej.
Cytat: jwk w Maja 31, 2019, 00:04:58 amCytat: Mesenti w Maja 30, 2019, 23:48:23 pmnarodziny lewicowej ideologii zwanej nacjonalizmemW XI wieku? Niech Pan mnie nie rozśmiesza. A tak wogóle, to żyjemy w realnym świecie a nie w grze komputerowej.Nacjonalizm zniszczył Austro-Węgry.
Niemiecki nacjonalizm.
Jeśli Miecz Duchowy występuje przeciwko Mieczowi Cesarza, Imperium musi się bronić. Skutkiem tamtych wydarzeń jest kompletna dezintegracja Europy i narodziny lewicowej ideologii zwanej nacjonalizmem. Tradycyjna Europa to Europa zjednoczona pod berłem Cesarza z Królami jako Jego wasalami. Do tego ideału powinniśmy dążyć.
Każda Republika jest krzywdą legitymizmu.Cytat: Kefasz w Maja 31, 2019, 00:16:54 amNiemiecki nacjonalizm.Słowiański.
Cytat: Mesenti w Maja 30, 2019, 23:48:23 pmJeśli Miecz Duchowy występuje przeciwko Mieczowi Cesarza, Imperium musi się bronić. Skutkiem tamtych wydarzeń jest kompletna dezintegracja Europy i narodziny lewicowej ideologii zwanej nacjonalizmem. Tradycyjna Europa to Europa zjednoczona pod berłem Cesarza z Królami jako Jego wasalami. Do tego ideału powinniśmy dążyć.Rozumiem, że jest Pan zwolennikiem superpaństwa, do którego właśnie zdąża UE. Nawet narodowość cesarza się zgadza.Ja jednak wolałbym coś na kształt Stanów Chrześcijańskich Europy Innocentego III, z duchowym zwierzchnictwem biskupa Rzymu.Noctem quietam et finem perfectum...
Red. Sakiewicz był mocno widoczny na Karolkowej, chrzcił swoich Bliźniaków, o. Krzysztof nawet poświęcił studio Republiki.