Tak, Panie @casimirus, ale tylko w przypadku
in periculum vitae, gdyż wtedy zgodnie z zasadą, że dobro dusz najwyższym prawem następuje
Ecclesia supplet - Kościół uzupełnia jurysdykcję.
Kiedyś znalazłem taki artykuł -
Zagadnienie ważności chrztu udzielanego w Kościele Jezusa Chrystusa Świętych Dni Ostatnich. Warto zajrzeć ze względu na argumenty, jakie zostały użyte, by odpowiedź na pytanie o ważność chrztu udzielanego w sekcie mormonów była negatywna. Czyżby braciszkowie Zakonu Braci Mniejszych Miłosierdzia Bożego byli równie daleko od Kościoła co mormoni? Chyba że ten zakon wątpliwy jakiś...
PS Zajrzałem na stronę linkowaną przez P. Annę - to Mariawici? Jeśli tak to czy ci z "księżycami" i "biskupicami"? To zmienia postać rzeczy...
Z tego co wiem umowa o wzajemnym uznaniu ważności chrztu z Kościołem Starokatolickim Mariawitów została podpisana już przynajmniej kilkanaście lat temu. Natomiast nie ma takiej z Mariawitami obediencji felicjanowskiej, a to ze względu na "nowatorskie rozwinięcie" dogmatu trynitarnego (Mateczka Kozłowska jako wcielenie Ducha Św.) Jeśli ten "Zakon" podpadałby pod Mariawitów felicjanowskich to wątpliwości co do ważności udzielanego przez nich chrztu są w pełni uzasadnione.