CytujProsze ksiedza, nie byłoby prosciej osobie, która ma problem z rozpoznaniem własnej grzesznosci zaproponowanie lektury 10 Przykazań i 5 Koscielnych(deklaruje się jako katolik). Na poczatek to wystarczy, a nastepnie zaproponowanie Sakramenu spowiedzi, bo jakoś nie za bardzo rozumiem księdza stanowisko.No ja sięgnąłem do Soboru Efeskiego i encykliki JPII adresowanej do... Biskupów. Przesadziłem? Ufam, że mimo wszystko Pan Krzysiu podstawy zna.
Prosze ksiedza, nie byłoby prosciej osobie, która ma problem z rozpoznaniem własnej grzesznosci zaproponowanie lektury 10 Przykazań i 5 Koscielnych(deklaruje się jako katolik). Na poczatek to wystarczy, a nastepnie zaproponowanie Sakramenu spowiedzi, bo jakoś nie za bardzo rozumiem księdza stanowisko.
Cytat: Aqeb w Marca 26, 2019, 18:20:42 pmCytujProsze ksiedza, nie byłoby prosciej osobie, która ma problem z rozpoznaniem własnej grzesznosci zaproponowanie lektury 10 Przykazań i 5 Koscielnych(deklaruje się jako katolik). Na poczatek to wystarczy, a nastepnie zaproponowanie Sakramenu spowiedzi, bo jakoś nie za bardzo rozumiem księdza stanowisko.No ja sięgnąłem do Soboru Efeskiego i encykliki JPII adresowanej do... Biskupów. Przesadziłem? Ufam, że mimo wszystko Pan Krzysiu podstawy zna. Prosze księdza, opowiadał mi jeden ksiądz, że jego profesor teologii moralnej w seminarium, wymachiwał na zajęciach własnie wydaną Veritatis Splendor wykrzykując; to fundament na następne 50 lat!!!! Widział ksiądz jakieś cytaty w ostatnich encyklikach? Jak profesorowie tacy mądrzy, to czego oczekiwac od użyszkodników forumowych
@ krzysiekniepieklo --> tak pan cytuje fragmenty z Pisma świetego, a tego pan jeszcze nie doczytał?"To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia." - 2 List św. Piotra 1,20.Tylko Kościół autorytatywnie określa, jaki jest sens tekstów Pisma Świętego, a pan tu daje swoje wykładnie.