Jak by nie było świecki, niejaki Bruno Devos, był swego czasu potępiany i przenicowany na wszystkie strony, tylko dlatego, ze wystąpił z OD. A był tylko zerwał umowę cywilno-prawną z OD. Gdy wydał książkę pod tytułem "byłem w Opus Dei" to wytykano mu wszystko, nawet to, że ożenił się. A był przecież świeckim. To był posoborowy forumowy lincz na Rebelya.pl.Niektórzy potem mawiali, ze młodzi posoborowcy zazdrościli mu żony o nieprzeciętnej urodzie.Niestety nie mogę tego potwierdzic, bo nie widzialem jej
Warto wspomnieć, że pan Międlar ślubował czystość, nie tylko celibat, a to ogromna różnica.
Zgromadzenie Misjonarzy, Zgromadzenie Misji (nazwy potoczne: Zgromadzenie księży misjonarzy, Misjonarze Wincentego à Paulo, lazaryści), łac. Congregatio Presbiterorum Saeculorum Missionis (CM) [1] – stowarzyszenie życia apostolskiego, założone 17 kwietnia 1625 roku w Paryżu przez św. Wincentego à Paulo.
Stowarzyszenia różnią się od instytutów zakonnych przede wszystkim brakiem publicznych ślubów, jednak mogą wymagać tzw. innych więzów, jak przyrzeczenia czy kontrakty.
Warto sprawdzić co się pisze przed wysłaniem.
Tak bokotematycznie: kapłanom/klerykom greko-katolickim w Polsce wolno się żenić, tak na legalu? Różne historie słyszałem, głównie z nieodległej przeszłości...
Cytat: Mruk w Sierpnia 03, 2018, 13:38:24 pmTak bokotematycznie: kapłanom/klerykom greko-katolickim w Polsce wolno się żenić, tak na legalu? Różne historie słyszałem, głównie z nieodległej przeszłości...OIDP kapłanom/klerykom nie wolno się żenić, wolno natomiast żonatemu zostać kapłanem. Żonaty ma za to zamkniętą drogę do święceń biskupich. Z tego względu biskupami zostają najczęściej mnisi. Tak jest u prawosławnych - batiuszka i matuszka. U grekokatolików jest podobnie
Widziałem, znam, potwierdzam. Piękna, mądra i dobra kobieta. Zezwala się zazdrościć
Cytat: casimirus w Sierpnia 03, 2018, 10:40:50 amCytat: kamilek w Sierpnia 03, 2018, 00:53:55 amWidzę, ze ks. Międlar poszedł w ślady Ziemkiewicza.Ziemkiewicz napisał książkę jakie to wspaniałe, że zdradził żonę; a ks. Międlar jakie to wspaniałe, że zdradził ślub kapłańskie.O którą książkę Ziemkiewicza chodzi?Nie będę robić reklamy, a nie trudno odnaleźć.
Cytat: kamilek w Sierpnia 03, 2018, 00:53:55 amWidzę, ze ks. Międlar poszedł w ślady Ziemkiewicza.Ziemkiewicz napisał książkę jakie to wspaniałe, że zdradził żonę; a ks. Międlar jakie to wspaniałe, że zdradził ślub kapłańskie.O którą książkę Ziemkiewicza chodzi?
Widzę, ze ks. Międlar poszedł w ślady Ziemkiewicza.Ziemkiewicz napisał książkę jakie to wspaniałe, że zdradził żonę; a ks. Międlar jakie to wspaniałe, że zdradził ślub kapłańskie.