Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 03, 2024, 21:34:27 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232510 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: FsspX w Polsce
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 17 Drukuj
Autor Wątek: FsspX w Polsce  (Przeczytany 76359 razy)
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #105 dnia: Lipca 04, 2015, 17:55:14 pm »

Jak widać, co zacznę dyskutować z p. rysiem to później żałuje, bo nawet nie próbuje zrozumieć tego co piszę, przekręca to o 180 stopni i zawsze próbuje jakieś wycieczki personalne robić - zwłaszcza w dziedzinach, o których nie ma informacji.

Ze zdania, że kapłani i biskupi są w katolicyzmie naturalnymi autorytetami dla wiernych wyprowadza sobie zdanie, że kard. Nycz jest autorytetem dla jakiegoś stowarzyszenia. Gratuluje - praca w TVN stoi przed panem otworem.
B Rumm
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #106 dnia: Lipca 04, 2015, 17:56:03 pm »

Coniedzielnej Mszy św + święta nakazane.
Niedziele i święta oznaczają, że "tradziuchy" mogą się już na NOM-ie w życiu nie pokazać.

A zaraz będą chcieli ślubu, potem chrztu, komunii, bierzmowania... i te dusze dla posoborowia będą już stracone.
Dlatego Tridentina jest "zagrożeniem dla jedności" i musi być reglamentowana. ;)
rysio
aktywista

« Odpowiedz #107 dnia: Lipca 04, 2015, 18:32:53 pm »

Zaraz zaraz, napisał pan tak:
. Ja jednak widzę problem głównie właśnie w księżach i uważam, że w obecnej sytuacji to u nich trzeba szukać przywództwa. Księża nie potrafią motywować wiernych do aktywności. A w sytuacji wycofania się wiernych to oni są naturalnymi liderami, którzy mają naturalny autorytet.

A ja tylko staram się wykazać, ze u wrogow tradycji nie mozna szukac przywodztwa. I dalem przyklady szkodliwosci dzialan podejmowanych przez tych osobnikow.

Zaskakuje mnie u pana zaklinanie rzeczywistosci. Dlaczego udaje pan niedowidzacego?

Coniedzielnej Mszy św + święta nakazane.
Niedziele i święta oznaczają, że "tradziuchy" mogą się już na NOM-ie w życiu nie pokazać.

A zaraz będą chcieli ślubu, potem chrztu, komunii, bierzmowania... i te dusze dla posoborowia będą już stracone.
Dlatego Tridentina jest "zagrożeniem dla jedności" i musi być reglamentowana. ;)

No i proszę, p. Jarodzie - proszę brać przyklad z p. Rumm: dwa zdania i poznajemy cala prawde o naszych "naturalnych autorytetach" , u ktorych chce pan szukac przywodztwa. Nie mozna zaklamywac rzeczywistosci.
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2015, 18:46:37 pm wysłana przez rysio » Zapisane
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #108 dnia: Lipca 04, 2015, 18:44:26 pm »

Zaraz zaraz, napisał pan tak:
. Ja jednak widzę problem głównie właśnie w księżach i uważam, że w obecnej sytuacji to u nich trzeba szukać przywództwa. Księża nie potrafią motywować wiernych do aktywności. A w sytuacji wycofania się wiernych to oni są naturalnymi liderami, którzy mają naturalny autorytet.

A ja tylko staram się wykazać, ze u wrogow tradycji nie mozna szukac przywodztwa. I dalem przyklady szkodliwosci dzialan podejmowanych przez tych osobnikow.

Zaskakuje mnie u pana zaklinanie rzeczywistosci. Dlaczego udaje pan niedowidzacego?
Przecież chodziło mi o księży, którzy odprawiają starą Mszę. Oni mogą znacznie więcej niż wierni. Jeśli jest zastój to łatwiej im pociągnąć sprawę niż zorganizować się samoczynnie wiernym, którzy zawsze będą podzieleni na 20 obozów, w których jest 21 opinii co należy robić a czego nie.

Według mojej obserwacji większość tych, którzy odprawiają starą Mszę na prawdę chciałoby, aby była częściej odprawiana. Może Pan w to nie wierzyć ale nie wszyscy są "komisarzami".

rysio
aktywista

« Odpowiedz #109 dnia: Lipca 04, 2015, 18:59:40 pm »

Ok. P. Jarodzie, zgoda.

Zrobmy publiczny okrągly stól. Hierarchia posoborowa nie przyjdzie ale nalezy ja oficjalnie zaprosic.
W miejscu niezaleznym, otwarcie publicznie porozmawiamy. Przyjada liderzy zgnojonych Grup.
Przeciez ci ktorzy odprawiaja w Plocku razem z biskupem wyrzucili znakomitego duszpasterza z Plonska. Zamknęli msze w Ciechanowie. Inny udal sie do proboszcza sw Anny w Piasecznie i poprosil aby nie informowac wiernych o mszy itd.

Skoro kard. Nycz zorganizowal zamkniete spotkanie ze studentami uw na temat tridentiny z udzialem dziennikarza GW (byla relacja w gazecie stolecznej) gdzie powiedzial m inn, ze tridentina trwa 2,5 godz., to my mozemy spotkanie otworzyc i zaprosic dziennikarzy nie tylko z wyborczej.
Zweryfikujemy nasze "naturalne autorytety". Ok?

PS
Aby bylo niezaleznie,  poprosimy p. red. St. Michalkiewicza by zgodzil sie poprowadzic spotkanie. Aby wyjasnic dziennikarzom istote problemu poinformujemy nasamprzod o Motu Proprio i naszych listach do biskupow i Rzymu.
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2015, 19:09:01 pm wysłana przez rysio » Zapisane
 * Dzielny wojak Szwejk.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #110 dnia: Lipca 04, 2015, 19:28:45 pm »

Zrobmy publiczny okrągly stól. Hierarchia posoborowa nie przyjdzie ale nalezy ja oficjalnie zaprosic.
W miejscu niezaleznym, otwarcie publicznie porozmawiamy. Przyjada liderzy zgnojonych Grup.
Przeciez ci ktorzy odprawiaja w Plocku razem z biskupem wyrzucili znakomitego duszpasterza z Plonska. Zamknęli msze w Ciechanowie. Inny udal sie do proboszcza sw Anny w Piasecznie i poprosil aby nie informowac wiernych o mszy itd.

Myślę, że dwa razy więcej mógłbym takich historyjek opowiedzieć. Tym się jednak różnimy, że Pan już nie chce walczyć o przestrzeganie Sumorum Pontifium przez biskupów i widzi pan rozwiązanie tylko w FSSPX. Dla Pana jest tylko istotne publiczne napiętnowanie biskupów czy księży, którzy ignorują SP. Takie napiętnowanie jest drogą do FSSPX, ale nie jest drogą do większej ilości Mszy odprawianych na podstawie SP. To tak jakby Pan publicznie rozwieszał na mieście plakaty "Mój ojciec to pijak" po czym poszedł do ojca i powiedział: "Tato - przebudujmy nasz dom, abym miał większy pokój, bo mieszkam w suterenie z małym okienkiem".

Taka jest moja opinia. Może się mylę. Nawet chciałbym się mylić - chciałbym, aby zwiększenie ilości Mszy było takie proste jak publiczne napiętnowanie biskupów czy księży, którzy przeszkadzają. Bardzo chciałbym...
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #111 dnia: Lipca 04, 2015, 20:52:46 pm »

Myślę, że dwa razy więcej mógłbym takich historyjek opowiedzieć. Tym się jednak różnimy, że Pan już nie chce walczyć o przestrzeganie Sumorum Pontifium przez biskupów i widzi pan rozwiązanie tylko w FSSPX. Dla Pana jest tylko istotne publiczne napiętnowanie biskupów czy księży, którzy ignorują SP. Takie napiętnowanie jest drogą do FSSPX, ale nie jest drogą do większej ilości Mszy odprawianych na podstawie SP. To tak jakby Pan publicznie rozwieszał na mieście plakaty "Mój ojciec to pijak" po czym poszedł do ojca i powiedział: "Tato - przebudujmy nasz dom, abym miał większy pokój, bo mieszkam w suterenie z małym okienkiem".

Taka jest moja opinia. Może się mylę. Nawet chciałbym się mylić - chciałbym, aby zwiększenie ilości Mszy było takie proste jak publiczne napiętnowanie biskupów czy księży, którzy przeszkadzają. Bardzo chciałbym...

Przyłącze się do dyskusji, jedynym lekarstwem jest FSSPX. W Ciechanowie walczono z mszą , w Płońsku za to nawet Mszał jest nie potrzebny bo wystarcza książeczka.
A ilość przyklęknięć dla księdza sprawia że msza jest magiczna , to jego słowa. Najpierw potrzebni są księża którzy będą chcieli bo ci których przymuszono, powiem nie ładnie mają to głęboko gdzieś.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #112 dnia: Lipca 04, 2015, 20:53:45 pm »

Jak widać, co zacznę dyskutować z p. rysiem to później żałuje, bo nawet nie próbuje zrozumieć tego co piszę, przekręca to o 180 stopni i zawsze próbuje jakieś wycieczki personalne robić - zwłaszcza w dziedzinach, o których nie ma informacji.
Niestety ja też mam podobne spostrzeżenia z dyskusji z p. Rysiem, i nie tylko z p. Rysiem.
Gratuluję Panu cierpliwości! Mnie szybko cierpliwości zabrakło i skutki tego są opłakane.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #113 dnia: Lipca 04, 2015, 21:10:45 pm »

Przyłącze się do dyskusji, jedynym lekarstwem jest FSSPX. W Ciechanowie walczono z mszą , w Płońsku za to nawet Mszał jest nie potrzebny bo wystarcza książeczka.
A ilość przyklęknięć dla księdza sprawia że msza jest magiczna , to jego słowa. Najpierw potrzebni są księża którzy będą chcieli bo ci których przymuszono, powiem nie ładnie mają to głęboko gdzieś.
Widocznie tego Kościół Nowego Adwentu nie rozumie, że organizując takie liche celebracje niejako napędzają owce do kaplic Bractwa. Owce, które pragną starej mszy widzą jako owce marudne, nadmiernie wymagające. Nie dostrzegają, że często jest to najwartościowsza gromadka owiec w parafii, że tym owieczkom zależy i pewnie gotowe byłyby w wielu innych dziedzinach silnie wesprzeć parafię w jej pracy. A potem jest zdziwienie wielkie, czemu najwartościowsze owce odeszły z parafii i pokonują wielokilometrowe dystanse do garażowych kaplic.
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #114 dnia: Lipca 04, 2015, 21:21:55 pm »

Pan już nie chce walczyć o przestrzeganie Sumorum Pontifium przez biskupów i widzi pan rozwiązanie tylko w FSSPX. 

To trzeba być papieżem? czy mnie się wydaje? a druga część zdania, to jest prawda, że jedynym rozwiązaniem jest FSSPX, i delikatnie mówiąc, chodzenie na indultowe msze jest jeszcze gorsze, niż na NOM, bo tam też nie ma wiary i po co chodzić i jeszcze o to walczyć? najważniejsza jest wiara. jeśli kapłan odprawiający Mszę św. nie wierzy w to, jak się modli, a wierzy inaczej, to jest to bez sensu, forma bez treści. i walczyć o formę?
rysio
aktywista

« Odpowiedz #115 dnia: Lipca 04, 2015, 21:24:07 pm »

Nie chodzi o napiętnowanie ale o publiczną rozmowę.
Dlaczego mozna publicznie rozmawiac w radiu i tv o przesladowaniach chrzescijan w Syrii i kryzysie powolan w Polsce a nie mozna o liturgii i motu proprio ?

Nie bojmy sie prawdy.

Swobodna informacja dla posoborowia jest tym samym co Wolna Europa dla PRL-u. PRL mial czolgi a jednak zagluszal wolne slowo.
Posoboraki boja sie, ze sprawy ktore sa nam bliskie trafia na podatny grunt. Dlatego jak ogniak boja sie internetu.

Panie Jarodzie skoro zna pan wiele takich historii to opowiedzmy je. Moze nawet powstac z tego ksiazka - wywiady z organizatorami.
Są księża ktorzy nam kibicują. Jak prawda zostanie upubliczniona wielu kaplanow podniesie glowy a wierni sami sobie wyrobia zdanie o sytuacji.

@ Patryk
No cóż, dziekuję za "swiadectwo" ;)
Otwórzmy usta, wygra na tym liturgia i zwiekszy sie liczba mszy - w indulcie i fsspx.

Nie dostrzegają, że często jest to najwartościowsza gromadka owiec w parafii, że tym owieczkom zależy i pewnie gotowe byłyby w wielu innych dziedzinach silnie wesprzeć parafię w jej pracy.
Ale zacietrzewienie posoborowia jest takie, ze gotowi sa poswiecic najaktywniejszych by zarzadzac posluszna masa. A ze koscioly opustoszeja to im nie przeszkadza. Wymysla sobie teoryjke "ze to nawet dobrze" - ze to tzw "kryzys wzrostu" ;D
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2015, 21:39:05 pm wysłana przez rysio » Zapisane
 * Dzielny wojak Szwejk.
dernapol
rezydent

GŚTK

Gdańskie Środowisko Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #116 dnia: Lipca 04, 2015, 23:45:48 pm »

chodzenie na indultowe msze jest jeszcze gorsze, niż na NOM, bo tam też nie ma wiary

Szczyt żenady został osiągnięty. Gratuluję. Panowie się przejedźcie trochę po kraju i zobaczcie jak się odprawia tu i ówdzie, co się mówi na kazaniach i czego naucza wiernych. Może dotrze do Panów wiadomości, że istnieje też i dobra liturgia i tradycyjne nauczanie w indultach w wielu miejscach.
Gdańskie Środowisko Tradycji Katolickiej: www.versusdeum.pl, www.facebook.com/versusdeum
dernapol
rezydent

GŚTK

Gdańskie Środowisko Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #117 dnia: Lipca 05, 2015, 11:08:31 am »

Podobno poszło ogłoszenie, że x. Edmund jedzie do Kowna, a x. Anzelm będzie odprawiał w Gdyni tylko w piątki, soboty i niedziele, a poza tym będzie w Bajerzu.
Gdańskie Środowisko Tradycji Katolickiej: www.versusdeum.pl, www.facebook.com/versusdeum
BMK
rezydent

Ora pro nobis, sancta Dei génetrix

« Odpowiedz #118 dnia: Lipca 05, 2015, 12:15:32 pm »

W skrócie:
- przeorat zostaje w składzie: x. Anzelm, x. Sergiusz, x. Edward,
- księża będą mieszać od wtorku do piątku w
Bajerzu,  resztę tygodnia będą spędzać w Gdyni,
- powodem są braki kadrowe i chęć utrzymania wspólnoty kapłanów razem,
- powstaje przeorat w Krakowie, co już było wiadome jakiś czas temu,
-x. Jenkins dostaje przeniesienie do Afryki,
- do Polski trafia jeszcze x. Szymon Bańka
-x. Edmund trafi na Litwę.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #119 dnia: Lipca 05, 2015, 12:28:14 pm »

To x.Anzelm jest znów w Polsce? Myslalem ze nie.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 17 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: FsspX w Polsce « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!