Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 16, 2024, 01:09:14 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232545 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: FsspX w Polsce
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 17 Drukuj
Autor Wątek: FsspX w Polsce  (Przeczytany 77107 razy)
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #75 dnia: Lipca 01, 2015, 08:36:20 am »

Chóru na forum na zmontujemy, ale kabaret bywa niezły :) Sporo ukrytych talentów :D
A zwłaszcza przemądrzałych ignorantów, mędrców wielowiedów.

Tym razem zacytuję, by nie było Panu tak łatwo usunąć w niebyt tej bezczelnej wypowiedzi.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #76 dnia: Lipca 01, 2015, 10:38:23 am »

Chóru na forum na zmontujemy, ale kabaret bywa niezły :) Sporo ukrytych talentów :D

Tym razem zacytuję, by nie było Panu tak łatwo usunąć w niebyt tej bezczelnej wypowiedzi.

Tak jakby p. Sebastian cokolwiek usuwał (Pan wcale nie jest bezczelny w tym wypadku?). Znam jedną osobę tu na forum, która notorycznie usuwa swoje wypowiedzi, to jest p. AnnM, kiedyś Mama, na forum Bractwa też usuwała, za co została sama usunięta.
Obserwuję tu na forum grupę pieniaczy, trzy, cztery osoby, do których również Pan się zalicza, a które powodują, że żadna rozmowa nie jest możliwa. I to nieważne co dana osoba napisze, oni muszą pieniaczyć bez względu na cokolwiek.

Jarod
aktywista

« Odpowiedz #77 dnia: Lipca 01, 2015, 10:57:28 am »

Dwie bardzo dobre diagnozy:

Cytat: rysio
Z aktywnością wiernych to osobna sprawa:
Wierni są mało aktywni, bo Polacy są mało aktywni, taka cecha. Posoborowy kler boi się jak ognia aktywności wiernych, która może nie być zgodna z ich oczekiwaniami. Zatem wierni są pupowaci i czekają aż ksiądz weźmie za rączkę i poprowadzi; powie co zrobić.
(...)
Dziwili sie tez postawie ksiezy w Polsce, ktorzy wogole do wiernych nie wychodza, nie rozmawiaja nawet gdy jest b ladna pogoda. Boją sie prostych pytan i sa w tej warstwie ludzkiej bardzo "nieposoborowi". Slowem z Soboru wzieli co najgorsze - postepactwo a otwartosc na ludzi odrzucili. Zachowuja bezpieczny dystans

Pytanie... jakie jest rozwiązanie tego problemu?

Oczywiście - powinniśmy być bardziej aktywni, mniej narzekać, więcej robić, wspierać księży itd.

Ja jednak widzę problem głównie właśnie w księżach i uważam, że w obecnej sytuacji to u nich trzeba szukać przywództwa. Księża nie potrafią motywować wiernych do aktywności. A w sytuacji wycofania się wiernych to oni są naturalnymi liderami, którzy mają naturalny autorytet.

Wiem, że zupełnie inaczej jest jeśli prosi się o pomoc ogólnie z ambony a inaczej jeśli ksiądz dzwoni do znajomego wiernego z prośbą o konkretną pomoc w konkretnej sprawie.

Niestety księża tradycyjni są też indywidualistami, którzy - podobnie jak wierni - rzadko mają bardzo rozwinięte kompetencje społeczne. W dużych zakonach czy diecezjach księża mający różne talenty mogą być przydzielani na różne fronty. My od każdego księdza oczekujemy, że będzie dobrym spowiednikiem, kaznodzieją, liturgistą, organizatorem oraz utalentowanym fundraiserem. A od tych poza FSSPX oczekujemy jeszcze, że nie będzie bał się swoich przełożonych i śmiało będzie walczył z modernizmem w swojej diecezji czy w swoim zgromadzeniu niosąc kaganiec tradycji wszędzie i zawsze.

Uważam, że to czego obecnie najbardziej potrzeba to właśnie księża, którzy wykorzystując swój naturalny autorytet potrafią umiejętnie wykorzystać potencjał swoich wiernych dla upowszechniania tradycji.

Według moich obserwacji, uważam, że akurat Białystok jest dobrym przykładem, gdzie to się udaje.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #78 dnia: Lipca 01, 2015, 11:07:44 am »

Tak jakby

I właśnie z uwagi na takie wypowiedzi gimbaza siedzi w poczekalni.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #79 dnia: Lipca 01, 2015, 13:46:33 pm »

Tak jakby

Pan jest mistrzem w obrażaniu ludzi. W tym względzie, wśród tej czwórki: Pan, p. AnnaM, Ciocia, p. Rysio, Panu daję palmę pierwszeństwa. Powinien Pan być ich guru.  ;D
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #80 dnia: Lipca 01, 2015, 14:24:14 pm »

PRIMO Jeśli dopuściłem się bezczelności, to proszę zgłosić mój wpis do Moderacji. Oczekuję z Jej strony reakcji.
SECUNDO Wypraszam sobie insynuacje, jakobym usuwał swoje wypowiedzi. Nie mam takiego zwyczaju. Pańską wypowiedź zgłaszam do Moderacji, ponieważ insynuuje Pan i obraża mnie.
TERTIO Bywam w swoich wypowiedziach przemądrzały, autorytatywny, arogancki, czy bezczelny, to prawda. Mam jednak zwyczaj za rzeczywiste przewinienia przeciw miłości bliźniego przepraszać, aby choćby w ten mizerny sposób wynagrodzić zło, które uczyniłem. I to wyraźnie chcę tu powiedzieć, że zwyczaj ten - z przykrością to piszę - rzadko można uświadczyć u osób, które również bywają w swych wypowiedziach przemądrzałe, autorytatywne, aroganckie czy bezczelne. Dotyczy to zwłaszcza Pana, który w autorytatywności i bezczelności celuje.

Spróbujmy przeanalizować moją inkryminowaną przez Przenajgrzeczniejszego Jaśnie Wielmożnego Pana Krusejdera wypowiedź pod kątem znaczenia poszczególnych słów. Użyjmy w tym celu Słownika j. polskiego PWN. Na początek przypomnę tę swoją wypowiedź, aby nie tylko mnie, ale nawet Przenajgrzeczniejszemu Jaśnie Wielmożnemu Panu Krusejderowi trudno było ją usunąć w niebyt.
Bezczelny to wg Słownika j. polskiego PWN (http://sjp.pwn.pl/szukaj/bezczelny.html) «nieliczący się z niczym i nikim, odznaczający się zbytnią pewnością siebie; też: świadczący o takich cechach».
Ignorant to człowiek nie znający jakiejś rzeczy (http://sjp.pwn.pl/sjp/ignorancja;2561161.html), zaś przemądrzały jest ten, kto ma zbyt wysokie mniemanie o swojej wiedzy (http://sjp.pwn.pl/sjp/przemadrzaly;2510591.html), mędrzec to człowiek mądry, o bogatej wiedzy (http://sjp.pwn.pl/szukaj/m%C4%99drzec.html) - tu użyłem w znaczeniu ironicznym, zaś "wielowied" to neologizm wymyślony przez St. Lema, obecny w "Bajkach robotów". Jest to określenie tego, kto ma bogatą wiedzę, wiele wie - tak przynajmniej wg mnie wynika z kontekstu.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #81 dnia: Lipca 01, 2015, 14:24:52 pm »

Tak jakby

Pan jest mistrzem w obrażaniu ludzi. W tym względzie, wśród tej czwórki: Pan, p. AnnaM, Ciocia, p. Rysio, Panu daję palmę pierwszeństwa. Powinien Pan być ich guru.  ;D
Oj to, to. Pięknie powiedziane!
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #82 dnia: Lipca 01, 2015, 14:28:47 pm »

Wypowiedź kłamliwą Przenajgrzeczniejszego Jaśnie Wielmożnego Pana Krusejdera zgłosiłem Moderacji. Od Przenajgrzeczniejszego Jaśnie Wielmożnego Pana Krusejdera oczekuję przeprosin za tę insynuację.
Benedykt Korczyński
uczestnik

« Odpowiedz #83 dnia: Lipca 01, 2015, 14:36:04 pm »

Gratuluję Państwu i zazdroszczę... nadmiaru wolnego czasu ;)
Jakże piękne i pełne pociechy jest świętych obcowanie! BXVI
martyrologium.blogspot.com/
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #84 dnia: Lipca 01, 2015, 14:43:18 pm »

Wypowiedź kłamliwą Przenajgrzeczniejszego Jaśnie Wielmożnego Pana Krusejdera zgłosiłem Moderacji. Od Przenajgrzeczniejszego Jaśnie Wielmożnego Pana Krusejdera oczekuję przeprosin za tę insynuację.

Nie było żadnej insynuacji. Przecież wisi informacja:

Wpis Seb. Kozłowski: Czerwiec 30, 2015, 21:11:59 ALE
Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2015, 21:15:15 pm wysłana przez Seb. Kozłowski »

Np. na FB widać, jak wyglądała wiadomość przed edycją. Tu nie widać. Ja widziałem (wpis Krusejder: Czerwiec 30, 2015, 21:14:24 pm ) , stąd moja reakcja.

Wychodzę z tej, delikatnie pisząc, piaskownicy. Dla mnie EOT.
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #85 dnia: Lipca 01, 2015, 15:11:55 pm »

A Pan co tutaj robi, za przeproszeniem? Panu też mamy zazdrościć wolnego czasu?  ;D
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #86 dnia: Lipca 01, 2015, 15:27:48 pm »

Pan wychodzi. I na odchodne też trzeba obrazić ludzi. Gdzie ta piaskownica, delikatnie pisząc, Proszę Pana?
rysio
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Lipca 01, 2015, 16:21:34 pm »

@ Jarod
Napisał Pan:

Ja jednak widzę problem głównie właśnie w księżach i uważam, że w obecnej sytuacji to u nich trzeba szukać przywództwa.
Księża nie potrafią motywować wiernych do aktywności

Z tego co Pan napisał raczej wynika, że księży o których nie ma pan najlepszego zdania, należy omijać dużym łukiem. Nie dość, że nie ma tradycji traktowania wiernych jak na Zachodzie, to na domiar złego nasi nie potrafią i nie chcą motywować wiernych do aktywności. Boją się bowiem aktywnych wiernych bo boją się swojego biskupa.
Słowo "boją się " należy podkreślić, bo ten strach jest w polskim posoborowym Kościele spoiwem, które zastąpiło miłość.
Zatem szukanie u takich ludzi "przywództwa" to nieporozumienie. Akcja Katolicka ma właśnie takie "przywództwo" i dlatego przypomina klub emeryta niedorajdy.

My od każdego księdza oczekujemy, że będzie dobrym spowiednikiem, kaznodzieją, liturgistą, organizatorem oraz utalentowanym fundraiserem.
Aby porozmawiać z ludźmi, zapytać jak goi się noga, jak wygląda świadectwo ucznia - nie trzeba mieć specjalnych predyspozycji, kursów ani magisterium z J-P II.

Strach polega na tym, że ksiądz musiałby świecić oczyma przed ludźmi za wroga tradycji - lokalnego biskupa.
Pamiętam jak pewna pobożna pani zapytała szczerze i naiwnie indultowego W-wskiego księdza:
"proszę powiedzieć dlaczego biskup ordynariusz tak nas nie lubi, tyle kłód rzuca nam pod nogi. O mszę piszemy do Rzymu, na bierzmowanie nie przychodzi etc ?"
- indultowy ksiądz odpowiada teatralnie:
"Aaależ co panii opowiaaadaaa? Ksiądz kardynał baaardzo szanuje tradycję i nowy kościół nam daał... Przepraszam spieszę się, trwajcie na modlitwie".

A w sytuacji wycofania się wiernych to oni są naturalnymi liderami, którzy mają naturalny autorytet.

Nikt nie kwestionuje ważności święceń i sukcesji apostolskiej księży fsspx, indultowych i pozaindultowych. I to sprawia, że są "jakby inni" z piętnem chrystusowego kapłaństwa.
Ale niejeden taki ważnie wyświęcony ksiądz szkód swoim nieuctwem i posoboractwem wiernym uczynił. Zatem nie ma z automatu "naturalnego autorytetu". Jeżeli przyjmiemy, że istnieje coś takiego jak "naturalny autorytet" to "super naturalnym autorytetem" powinien być kardynał Nycz i bp. Piotr Jarecki i śp. ks Volpi.

Krótki test:

2 sierpnia wypada w niedzielę. Proszę zamówić Mszę za Harcerzy 1944 i zaprosić harcerzy warszawskich na "Mszę św. Chłopców od Parasola", "Mszę taką jakiej słuchali Powstańcy". Poprosić o wsparcie medialne Muzeum Powstania (nieopodal Karolkowej), W-wskie rozgłośnie FM i szczepy harcerskie ZHP i ZHR. Poprosić o przybycie ze sztandarami. Do kombatantów dotrzeć też można.
Wie Pan dobrze, że będą tłumy warszawiaków i harcerzy.
I ci harcerze rozniosą wieść "o Takiej Mszy!" do koleżanek i kolegów.

Czy zrobi to Pan bez "konsultacji o słuszności inicjatywy ;)" z o. K. ?

Ja z doświadczenia zacytuję komisarza Volpi dla m.st.Warszawy: "słuchajcie, ale po co te drukowane zaproszenia i akcja z rozgłośniami. Wiecie, spokojnie, przemodlimy sami, zobaczymy, pomyślimy. Po co tyle hałasu, to nie tak się robi, oj nie tak, wierzcie mi. Powoli, po cichu"

To wierni są pupowaci. Bo gdyby mieli jaja to by zrobili to co uważają za słuszne.
Volpi wie co robi ;D  A Pan chce z takich Volpich uczynić "naturalne autorytety" i upupić wiernych jeszcze bardziej.

Właśnie dlatego, że kard. Nycz & koledzy byliby wściekli, nikt z indultu tego dotychczas nie zrobił od lat - ani u Benona ani na Karolkowej. Bo indult na to jest by kanalizować i upupiać.

"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #88 dnia: Lipca 01, 2015, 16:31:21 pm »

Nie było żadnej insynuacji. Przecież wisi informacja:

Wpis Seb. Kozłowski: Czerwiec 30, 2015, 21:11:59 ALE
Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2015, 21:15:15 pm wysłana przez Seb. Kozłowski »

Np. na FB widać, jak wyglądała wiadomość przed edycją. Tu nie widać. Ja widziałem (wpis Krusejder: Czerwiec 30, 2015, 21:14:24 pm ) , stąd moja reakcja.

Jak to mawiała moja śp. prababcia: Ojojoj, ze**ała się bida i płacze.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #89 dnia: Lipca 01, 2015, 16:48:29 pm »

Ma Pan rację.
Żałuję udziału w tej dyskusji, a zwłaszcza tego, że dałem się temu typowi Krusejderowi wciągnąć w głupią i poniżającą pyskówkę
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 17 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: FsspX w Polsce « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!