Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 10:05:51 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75049 razy)
(se)cessio
*NOWICJUSZ*
uczestnik

ochrzczon, azali znów jakoby katechumen?

« Odpowiedz #300 dnia: Maja 25, 2015, 23:28:10 pm »

Ze względu na błędne, moim skromnym zdaniem, zaangażowanie mojej osoby przez Pana Kozłowskiego w "godnościową" obrazę jego imienia, ośmiele sie i w tym ciekawym temacie dorzucić... swoje analogowe tłumaczenie Dialektyki Erystycznej z 1996r, wyd.Sternik, tłum.L.Lachowiecki. Pierwsze wytłuszczone przez przedmówce zdanie brzmi jeszcze dosadniej:"...Wypada obecnie zapytać, w jaki sposób winien postępować tak zaczepiony przeciwnik; gdy bowiem postąpi identycznie, to efektem jest bójka, pojedynek lub sąd o obrazę..."; do czego nie taję nadzieji nigdy między nami nie przyjdzie Wasz Mość Panie Sebastianie Kozłowski.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2015, 15:37:55 pm wysłana przez secessio » Zapisane
accessus XII... (było-minęło) Aktualnie raczej Kakure-kirishitan. Silentium !

Należy "skasować" samorodnych/domorosłych likwidarorów Towarzystwa, które przecież NIE samo(wolnie) zwyciężyło stary Kościół. W Nim in saecula saeculorum.

Lange Leben für Kaiserin und 1. Bischof in Rom+
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #301 dnia: Maja 26, 2015, 07:20:59 am »

Cytat: Athur Shopenhauer: "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów", wyd. Verso, Kraków 2010, ss. 59 - 64
(…)Zachodzi teraz pytanie: jakie prawidło postępowania należy przeciw niemu stronie napadanej. Jeżeli bowiem strona ta zechce uciec się do tego samego, wyniknie stąd bójka, pojedynek lub proces o obelgi. (…)
Dlatego też jedynie pewnem prawidłem jest tu to, które wskazuje już Arystoteles w ostatnim rozdziale "Topica": nie prowadzić dyspyty z pierwszym lepszym, ale tylko z tym, o kim wiesz, że posiada dosyć rozsądku, aby nie powiedzieć czegoś o tyle głupiego, że potem będzie musiał się wstydzić; z tym, kto może prowadzić dysputę zapomocą zasad - nie zaś sentencyj - kto może wysłuchiwać dowodów i nie wnikać w nie; i wreszcie z tym, kto ceni prawdę, chętnie słucha dowodów nawet przeciwnika i dość jest sprawiedliwym, aby być w możności, gdy nie będzie miał racyi, znieść to, że prawda znajduje się po stronie przeciwnej.(…)

Już choćby dwa podkreślone fragmenta wskazują porady dla STRONY dyskusji. Muszą być 2 uczestnicy dyskusji oddziałujący na siebie, by można było ewentualnie stwierdzać, że jeden z nich chwycił się ostatniego wybiegu.
Pozdrawiam
Mam wrażenie, że nie zrozumieliśmy się. Ja przywiązałem wagę do samej formy dyskusji (w cztery oczy/pisemna), podczas gdy Pan rozumie to w ten sposób, że aby była dyskusja (co z kolei jest warunkiem koniecznym, aby zaistniała możność użycia argumentum ad personam), muszą istnieć dwie strony. Błędnie zidentyfikowałem wspomnianego przez p. jwk "Rysia" z p. rysiem, użytkownikiem tego Forum, z którym miałem przyjemność wymieniać się opiniami - wyjaśnił mi to Pan kilka postów wcześniej. Natomiast JE bp. T. Gocłowski nie jest stroną dyskusji, jedynie został wspomniany. Zatem moje zarzuty wobec p. jwk o użycie argumentum ad personam odnośnie tego konkretnego przypadku są bezpodstawne.

Ze względu na błędne, moim skromnym zdaniem, zaangarzowanie mojej osoby przez Pana Kozłowskiego w "godnościową" obrazę jego imienia, ośmiele sie i w tym ciekawym temacie dorzucić... swoje analogowe tłumaczenie Dialektyki Erystycznej z 1996r, wyd.Sternik, tłum.L.Lachowiecki. Pierwsze wytłuszczone przez przedmówce zdanie brzmi jeszcze dosadniej:"...Wypada obecnie zapytać, w jaki sposób winien postępować tak zaczepiony przeciwnik; gdy bowiem postąpi identycznie, to efektem jest bójka, pojedynek lub sąd o obrazę..."; do czego nie taję nadzieji nigdy między nami nie przyjdzie Wasz Mość Panie Sebastianie Kozłowski.
Zaangażowanie piszemy przez "ż", a nie przez "rz"; dziwi mnie, że takie błędy się pojawiają na Forum; nawet, jeśli jestem noga z ortografii, to mogę użyć autokorekty. Odnośnie zasad kurtuazji w wypowiedzi pisemnej również ma Pan nieco do nadrobienia. Wspominając kogoś piszemy zaimki wielką literą. Podobnie warto pisać wielką literą słowo "przedmówca", a chociaż nie słyszałem nigdy o takim obowiązku, to wydaje się to zupełnie zasadne z punktu widzenia kurtuazji. Do pozostałości odniosłem się w wątku "chemtrails" i nie będę tu powtarzał.
Na koniec: dziękuję Panu za wtręt, jednak jest zupełnie zbędny i nie na temat. Rozmowa toczy się między mną a p. Krusejderem. Ja o adwokata nie proszę, a p. Krusejdera znam na tyle, że nie przypuszczam, aby z podobną prośbą występował. Wiem, że p. Krusejder jest dość elokwentny i inteligentny, aby poradził sobie w dyskusji zupełnie samodzielnie w dyskusji z osobnikiem mojego pokroju.
« Ostatnia zmiana: Maja 26, 2015, 07:37:30 am wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #302 dnia: Maja 26, 2015, 11:44:43 am »

jego 
Odnośnie zasad kurtuazji w wypowiedzi pisemnej również ma Pan nieco do nadrobienia. Wspominając kogoś piszemy zaimki wielką literą. Podobnie warto pisać wielką literą słowo "przedmówca", a chociaż nie słyszałem nigdy o takim obowiązku, to wydaje się to zupełnie zasadne z punktu widzenia kurtuazji.

Nie zgodzę się z tą wykładnią. Jest przynajmniej przesadą językową pisanie w takiej sytuacji zaimku wielką literą. Należy je pisać wielką, jeśli piszemy do 2 osób lp lub lm. We wszelkich innych przypadkach - zazwyczaj małemi literami: jego, nim, jej itp itd. Chyba, że piszemy o Osobach Boskich lub NMP (choć też bez przesady, napisałbym raczej "Bóg ukazał swój majestat", dopuszczając jeno "Bóg ukazał Swój majestat") Inne przypadki dozwolonego użycia wielkich liter to np. laudacje czy nekrologi.

Zwyczaj pisania zaimków wielkiemi literami przekroczył już dobry obyczaj.

No i jak tak sobie piszemy, to językoznawcy woleliby "odnośnie do", choć ja jako zwolennik kresowej polszczyzny wybrałbym zastosowany przez Pana rusycyzm
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
(se)cessio
*NOWICJUSZ*
uczestnik

ochrzczon, azali znów jakoby katechumen?

« Odpowiedz #303 dnia: Maja 26, 2015, 13:43:11 pm »

Polski jest trudnym językiem, szczególnie gdy miało sie trochę przerwy w pisemnych wypowiedziach w mowie ojczystej. Własnie ze wzg.na to i na używanie tabletu w standardowej wersji językowej z korektą błędów są i mogą w przyszłości być problemy, za co wszystkich użytkowników forum serdecznie przepraszam-mea culpa. Zaś co do sporu erystycznego, cieszy (także samowolnego adwokata) że znalazł on szczęśliwe rozwiązanie.
accessus XII... (było-minęło) Aktualnie raczej Kakure-kirishitan. Silentium !

Należy "skasować" samorodnych/domorosłych likwidarorów Towarzystwa, które przecież NIE samo(wolnie) zwyciężyło stary Kościół. W Nim in saecula saeculorum.

Lange Leben für Kaiserin und 1. Bischof in Rom+
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #304 dnia: Maja 26, 2015, 13:47:04 pm »

No i jak tak sobie piszemy, to językoznawcy woleliby "odnośnie do", choć ja jako zwolennik kresowej polszczyzny wybrałbym zastosowany przez Pana rusycyzm.
Używam go świadomie, ponieważ tak mówiono w moim domu, tak też mówili moi dziadkowie. Groby moich dziadków, pradziadków i prapradziadków są na Mazowszu i tutejsze zwyczaje językowe są mi najbliższe.
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #305 dnia: Maja 26, 2015, 16:08:52 pm »

jego 
Odnośnie zasad kurtuazji w wypowiedzi pisemnej również ma Pan nieco do nadrobienia. Wspominając kogoś piszemy zaimki wielką literą. Podobnie warto pisać wielką literą słowo "przedmówca", a chociaż nie słyszałem nigdy o takim obowiązku, to wydaje się to zupełnie zasadne z punktu widzenia kurtuazji.

Jest przynajmniej przesadą językową 

Zwykły błąd ortograficzny. trzy takie i dwója. oczywiście za moich czasów.  :)
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #306 dnia: Maja 26, 2015, 16:11:29 pm »

„Partie okrągłostołowe, sitwa postpeerelowska, szuka możliwości wykonania przeszeregowań, które by złudziły publikę na następnym etapie. Ale ciągle sięga się po te same zgrane karty” – mówił Grzegorz Braun w wywiadzie udzielonym przed drugą turą wyborów prezydenckich.

– Fakt, że zaraz po tej pierwszej turze wyłożone zostały na stół propozycje utworzenia nowych formacji, nowej lewicowej i nowej wolnościowej – tej wolnościowej miałby przewodzić pan Leszek Balcerowicz, a tej lewicowej, sprawiedliwej społecznie, miałby mieć poczesne miejsce ktoś taki jak Jan Hartman z Krakowa, z loży B’nai B’rith Polin – dowód na to, jak krótka jest ta ławka rezerwowych – ocenił znany reżyser."

https://wzzw.wordpress.com/2015/05/26/%E2%96%A0%E2%96%A0-grzegorz-braun-postkomunistyczny-uklad-szykuje-sie-do-przetasowania/
"Kto w Ofierze Mszy Św. jest przytomnym z sercem szczerym, z wiarą prostą, z uszanowaniem, ze skruchą pokorną, ten dostąpi miłosierdzia i znajdzie potrzebne sobie łaski."

"Maryjo, Królowo Polski, pomóż tej ziemi!"
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #307 dnia: Maja 27, 2015, 11:47:46 am »

Wojciech Cejrowski na fb:

"Jeśli zważymy, że druga tura była w Zesłanie Ducha Świętego, a zaprzysiężenie planowane jest na Przemienienie Pańskie, to jest nadzieja na poparcie z Góry. Tak wiem - niektórym z Państwa ten tekst zajeżdża mokrym moherem. I słusznie, gdyż ja jestem Moher. Jedni czytają horoskopy, inni Gazetę Wyborczą lub sondaże, a jeszcze inni kalendarz katolicki."
rysio
aktywista

« Odpowiedz #308 dnia: Maja 27, 2015, 12:03:42 pm »

"Jeśli zważymy, że druga tura była w Zesłanie Ducha Świętego, a zaprzysiężenie planowane jest na Przemienienie Pańskie, to jest nadzieja na poparcie z Góry. Tak wiem - niektórym z Państwa ten tekst zajeżdża mokrym moherem. I słusznie, gdyż ja jestem Moher. Jedni czytają horoskopy, inni Gazetę Wyborczą lub sondaże, a jeszcze inni kalendarz katolicki."

Poseł Niesiołowski w TVP powiedział, że po wyborze Dudy ludzie z płaczem zatrzymują go na ulicach i pytają "co teraz będzie ?!"  ;D

Zwolennicy Dudy i PiS-u popadają w inną skrajność i wieszczą, że Dudę zesłał Duch Święty i teraz "powstaniemy z kolan" a nawet "będzie porządek w przepisach o planowaniu przestrzennym" - takie dostałem SMS-y ;D Każdy człowiek ma prawo do chwili szczęścia, dlatego odpowiedziałem "zapewne tak...". Zanim emocje opadną, niech się chłopaki i dziewczęta nacieszą - tyle smutku na tym świecie.

Ale zważywszy, że wybory miały miejsce w Zesłanie Ducha Świętego... a nasz kandydat został wcześniej... namaszczony wydzieliną.... ani chybi Król!
http://breviarium.blogspot.com/2015/05/namaszczony.html
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #309 dnia: Maja 27, 2015, 12:27:10 pm »

Poseł Niesiołowski w TVP powiedział, że po wyborze Dudy ludzie z płaczem zatrzymują go na ulicach i pytają "co teraz będzie ?!"  ;D

Zwolennicy Dudy i PiS-u popadają w inną skrajność i wieszczą, że Dudę zesłał Duch Święty i teraz "powstaniemy z kolan" a nawet "będzie porządek w przepisach o planowaniu przestrzennym" - takie dostałem SMS-y ;D Każdy człowiek ma prawo do chwili szczęścia, dlatego odpowiedziałem "zapewne tak...". Zanim emocje opadną, niech się chłopaki i dziewczęta nacieszą - tyle smutku na tym świecie.

Ale zważywszy, że wybory miały miejsce w Zesłanie Ducha Świętego... a nasz kandydat został wcześniej... namaszczony wydzieliną.... ani chybi Król!
http://breviarium.blogspot.com/2015/05/namaszczony.html

Panie rysiu, wprost pana żal, głupota, pycha, zacietrzewienie ... etc  pana gubią. Obciąża pan swoje sumienie niesamowicie! Życzę panu tych swoich chwil szczęścia, bo jest pan nie utulony w żalu, chociaz bym tu użyła innego okreslenia, ale zostanę przy tym. Podany link o "namaszczeniu"  było o tym tu:

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,9015.msg199201.html#msg199201

... komentować nie będę, bo szkoda na pana klawiatury, a nie tylko mojego czasu. Proponuję panu dziękczynienie Panu Bogu za odejście Komorowskiego, co jeszcze nie tak dawno wydawało się zupełnie niemożliwe, oraz modlitwę za nowego prezydenta, ze względu na pełnione przezeń obowiązki, nie zależnie od tego czy nam on pasuje czy nie.
Cieszył mnie  widok Andrzeja Dudy śpiewającego przed Jasnogórskim obrazem Matki Bożej - "miej w opiece naród cały, który żyje dla Twej chwały". Jest to bowiem publiczny akt wiary oraz czci wobec Najświętszej Maryi Panny, Patronki i Królowej naszej Ojczyzny.

https://www.youtube.com/watch?t=279&v=IjE4RAIeb-c
rysio
aktywista

« Odpowiedz #310 dnia: Maja 27, 2015, 13:02:39 pm »

"W 1998 r. w Radiu Zet kolędę odśpiewało wspólnie kilkunastu polityków, w tym Leszek Miller i Izabela Sierakowska. Przywódca SLD nie omieszkał wspomnieć, że — jako chłopiec — służył do mszy. Podobnie zresztą jak Józef Oleksy. W wypadku byłego premiera związki z Kościołem były widoczne nie tylko w dzieciństwie, ale również za czasów, gdy pełnił funkcję marszałka Sejmu — klęcząc na Jasnej Górze, wywołał oburzenie nie tyle swych partyjnych kolegów, ile polityków prawicy i prezydenta Lecha Wałęsy."

Tow. Piotr Jaroszewicz i kard. Hlond. patrz także NAC
http://dzieje.pl/aktualnosci/tradycja-obchodow-uroczystosci-bozego-ciala

http://3obieg.pl/list-gratulacyjny-lecha-kaczynskiego-do-czlonkow-bnai-brith-w-warszawie
i na J.Górze...
http://www.jasnagora.com/news.php?ID=4757

No i na deser wycięte z pamięci serwerów przez TV, kompromitujące przemówienie Bronka do narodu.... z Jasnej Góry przed I turą wyborów.
https://pl-pl.facebook.com/pitupitu4/videos/372675326259749/

To jest Pani Anno polityczny folklor, cepelia... ale barwna i ładna. Czasami śmieszna.

« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2015, 13:05:03 pm wysłana przez rysio » Zapisane
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #311 dnia: Maja 27, 2015, 13:11:58 pm »

Na pana głupotę i zacietrzewienie szkoda czasu! a tym bardziej dyskusja wprost nie wskazana! a raczej szkodliwa! "Lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć" - bo korzyść będzie  pozorna.
Franciszek
uczestnik

Św. Franciszku, módl się za nami!

« Odpowiedz #312 dnia: Maja 27, 2015, 15:20:07 pm »

Na pana głupotę i zacietrzewienie szkoda czasu! a tym bardziej dyskusja wprost nie wskazana! a raczej szkodliwa! "Lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć" - bo korzyść będzie  pozorna.

Pan rysio pokazał, na dobrze znanych przykładach, że publiczny udział w zwyczajach katolickich nie oznacza automatycznie ani wiary ani patriotyzmu i Pani określa to głupotą i zacietrzewieniem? Szczególna logika. Oczywiste, że pisał to w kontekście wizyty A.Dudy, ale właściwie jakie ma Pani konkretne argumenty, że wizyta ta jest - co do jej politycznej istoty - inna niż wspomniane przez p. rysia manifestacje?

PS. Bardzo zabawne jest odsłuchanie Komorowskiego (czy to jednak aby nie jest montaż?).

Nie umiem czytać między wierszami i staram się nie pisać między wierszami.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #313 dnia: Maja 27, 2015, 16:14:57 pm »

Pan rysio pokazał, na dobrze znanych przykładach, że publiczny udział w zwyczajach katolickich nie oznacza automatycznie ani wiary ani patriotyzmu i Pani określa to głupotą i zacietrzewieniem? Szczególna logika. Oczywiste, że pisał to w kontekście wizyty A.Dudy, ale właściwie jakie ma Pani konkretne argumenty, że wizyta ta jest - co do jej politycznej istoty - inna niż wspomniane przez p. rysia manifestacje?

PS. Bardzo zabawne jest odsłuchanie Komorowskiego (czy to jednak aby nie jest montaż?).

Co p. rysio tu przedstawiał i przedstawia to ja doskonale znam i wiem, czego pan nie zna, wiele nie wie, także nie wchodzić w role adwokata.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #314 dnia: Maja 27, 2015, 17:42:26 pm »

Zwolennicy Dudy i PiS-u popadają w inną skrajność i wieszczą, że Dudę zesłał Duch Święty i teraz "powstaniemy z kolan" a nawet "będzie porządek w przepisach o planowaniu przestrzennym" - takie dostałem SMS-y ;D

Przegląd tytułów z Frondy: "Koniec służalstwa Warszawy", "Niemcy przerażeni",  "Jasna Góra: symbol wartości, jakie reprezentują Kaczyński i Duda", "Mamy wreszcie pierwszą damę na miarę Ameryki". A w dniu wyborów było "Wyrwij murom zęby krat"  ;D

Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!