Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 11:11:15 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75107 razy)
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #285 dnia: Maja 24, 2015, 22:41:00 pm »

Portale madrych gazet juz pisza, ze na Dude glosowali na wsi i mniej wyksztalceni :D. Madrzy glosowali na Komorowskiego :D.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #286 dnia: Maja 24, 2015, 22:47:46 pm »

Z fb podał Mariusz Max-Kolonko:

Wyniki wyborów w Chicago:
Duda - 11 211 głosów
Komorowski - 1 171 głosów
Fideliss
aktywista

« Odpowiedz #287 dnia: Maja 24, 2015, 22:50:45 pm »

Portale madrych gazet juz pisza, ze na Dude glosowali na wsi i mniej wyksztalceni :D. Madrzy glosowali na Komorowskiego :D.

To ja już wolę nie być mądry i pal licho moje wykształcenie.  ;)
Filip S
aktywista

« Odpowiedz #288 dnia: Maja 24, 2015, 23:14:21 pm »

Spróbujmy teraz określić spodziewane plusy i minusy przyszłej prezydentury:

1. Na pewno Duda będzie sprzeciwiał  się wprowadzeniu Polski  do strefy euro i to jest jego mocny plus
2. Jego sprzeciw ws. przyjmowania wyznaczonych przez Brukselę kontyngentów imigrantów będzie być może bardziej stanowczy
3. Ewentualne próby przepchnięcia legalizacji dewiacyjnych związków mogą zostać przez niego zablokowane choć tu też jest spora niepewność

Minusy:

1. Dalsze pogorszenie stosunków z Rosją
2. Agresywniejsze wsparcie dla banderowskich ruchawek na Ukrainie
3. Całkowite olanie Chin
4. Jeśli w USA wybory prezydenckie wygra jakiś neokon to istnieje niebezpieczeństwo reaktywacji pomysłu instalacji tarczy antyrakietowej w Polsce
Tato
aktywista

« Odpowiedz #289 dnia: Maja 24, 2015, 23:18:24 pm »

DEO GRATIAS ! Z Bożą pomocą i Jego pozwolenia,  od dzisiaj odzyskujemy Polskę ....
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #290 dnia: Maja 24, 2015, 23:21:21 pm »

Z fb podał Mariusz Max-Kolonko:

Wyniki wyborów w Chicago:
Duda - 11 211 głosów
Komorowski - 1 171 głosów

Bo w tym Chicago to same wsiochy i to niewykształcone mieszkają.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #291 dnia: Maja 25, 2015, 00:22:54 am »

DEO GRATIAS ! Z Bożą pomocą i Jego pozwolenia,  od dzisiaj odzyskujemy Polskę ....

Dałby to dobry Bóg!
"Kto w Ofierze Mszy Św. jest przytomnym z sercem szczerym, z wiarą prostą, z uszanowaniem, ze skruchą pokorną, ten dostąpi miłosierdzia i znajdzie potrzebne sobie łaski."

"Maryjo, Królowo Polski, pomóż tej ziemi!"
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #292 dnia: Maja 25, 2015, 00:23:16 am »

https://pbs.twimg.com/media/CFy7noRVAAEBadv.jpg
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #293 dnia: Maja 25, 2015, 16:28:48 pm »

Schopenhauer mówi o argumencie stosowanym w dyskusji "w cztery oczy" lub przynajmniej w polemice prowadzonej pisemnie.
To ciekawe, co Pan pisze. Proszę o wskazanie mi cytatu z "Erystki" Shopenhauera, z którego wynikałoby to, co Pan powiada. Chociaż przeczytałem tę książkę, a obecnie maleńkie kęsy tekstu przeżuwam i trawię, to nie natrafiłem na takie słowa, gdzie autor powiadałby coś takiego, o czym Pan pisze. Proszę zauważyć, że zacytowałem in extenso cały rozdział dotyczący argumentum in personam i w tym rozdziale absolutnie nie ma mowy o polemice pisemnej, ani prywatnej, tj. w cztery oczy. A może to wada przekładu... tak, czy śmak proszę o stosowny cytat.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #294 dnia: Maja 25, 2015, 16:48:44 pm »

https://pbs.twimg.com/media/CFy7noRVAAEBadv.jpg

Czytając ten tekst Giertycha widać, że traktuje on całe te wybory jak grę w szachy. Wytyka PO blędy popełnione w kampanii, ale czyni to w taki sam sposób, jakby ktoś argumentował, że na 1.e4 białych nie powinno się odpowiadać 1... b5.

No ale pewnie tak jest - demokracja to tylko taka gra o władzę.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #295 dnia: Maja 25, 2015, 19:18:00 pm »

obstawiam dość odważnie 56 / 44 dla p. Dudy :) i pamiętajcie Państwo, niezmiennie ...

"lepiej w supeł związać członka
niżli ..."

Gratuluję panu Krusejderowi politycznego nosa. Niezbyt dokładnie ale . . . . (nie musiałem wiązać w supeł)   :)

Liczyłem na wyższą POrażkę p. Komorowskiego. Trudno, jakoś przełknę swą POmyłkę. Z bulem ;)
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Fideliss
aktywista

« Odpowiedz #296 dnia: Maja 25, 2015, 22:37:14 pm »

I po emocjach. Factum est. Obawiam się jednak, że pan prezydent A. Duda nie będzie miał łatwego chleba. Wokół sfora wściekłych peowskich wilków z naczelnikiem stada od szczawiu i mirabelek.

(Sorry and excuse me.  Mam dziś problem w moim starym, rozpadającym się już laptopie z podawaniem linków. Na niezależna.pl jest artykuł; "Bez oparcia w wierze Andrzej nie byłby w stanie tego udźwignąć."  Wart przeczytania. Może ktoś pomóc?)
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #297 dnia: Maja 25, 2015, 22:51:19 pm »

I po emocjach. Factum est. Obawiam się jednak, że pan prezydent A. Duda nie będzie miał łatwego chleba. Wokół sfora wściekłych peowskich wilków z naczelnikiem stada od szczawiu i mirabelek.

(Sorry and excuse me.  Mam dziś problem w moim starym, rozpadającym się już laptopie z podawaniem linków. Na niezależna.pl jest artykuł; "Bez oparcia w wierze Andrzej nie byłby w stanie tego udźwignąć."  Wart przeczytania. Może ktoś pomóc?)
Proszę:
http://niezalezna.pl/67408-jan-duda-bez-oparcia-w-wierze-andrzej-nie-bylby-w-stanie-tego-udzwignac
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Fideliss
aktywista

« Odpowiedz #298 dnia: Maja 25, 2015, 22:55:23 pm »

@ Szkielet. Gratias ago. Amicus certus in re incerta cernitur.  :)
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #299 dnia: Maja 25, 2015, 22:57:37 pm »

Cytat: Athur Shopenhauer: "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów", wyd. Verso, Kraków 2010, ss. 59 - 64
WYBIEG OSTATNI [tj. trzydziesty czwarty - przyp. mój, SK]
Kiedy zauważasz, że przeciwnik jest silniejszym od ciebie, przyczepiaj się do niego, bądź z nim obelżywym i gburowatym.
Przyczepka polega na tem, aby odejść od przedmiotu dysputy (ponieważ tu sprawa przegrana) i przejść do dysputującego, to jest w taki lub owaki sposób napaść na jego osobistość. Możnaby to nazwać argumentum ad personam w odróżnieniu od argumentum ad hominem. Ten ostatni zwraca się do przedmiotu obiektywnego i nakazuje trzymać się tego, co przeciwnik utrzymywał dawniej; przy zwróceniu się zaś do osobistości przedmiot zupełnie się zarzuca i napaść skierowywa się do osobistości przeciwnika, którą traktuje się obelżywie, złośliwie i gburowato. Jest to zwrot od sił duchowych do fizycznych lub zwierzęcych.Ulubione to powszechnie prawidło, gdyż każdy posiada zdolność do wykonania go i dlatego też często bywa przystosowanem. Zachodzi teraz pytanie: jakie prawidło postępowania należy przeciw niemu stronie napadanej. Jeżeli bowiem strona ta zechce uciec się do tego samego, wyniknie stąd bójka, pojedynek lub proces o obelgi.
Byłoby błędem mniemanie, że wystarczy samemu nie przechodzić do osobistości. Dowodząc komukolwiek zupełnie spokojnie, że nie ma racyi, a więc błędnie myśli i sądzi - a bywa to przy każdem dyalektycznen zwycięztwie - złościsz go więcej, niż gburowatością i obelgami. Dlaczego? Dlatego, że, jak mówi Hobbes (de cive, cap. 1): Omnis animi voluptas omnisque alacritas in eo sita est, quodquis habeat, quibusqumque conferens se, possit magnifice sentire de se ipso. Nie ma dla człowieka niczego wyższego nad zadowolenie swej dumy osobistej i żadna rana nie boli więcej od tej, którą dumie zadano (ztąd pochodzą zwroty w mowie potocznej w rodzaju: "honor droższym jest od życia" i t.p.). Zadowolenie dumy osobistej pochodzi głównie z porównania siebie samego z innymi pod każdym względem, ale szczególnie pod względem sił duchowych.Zachodzi to rzeczywiście w wysokim stopniu podczas dysputy.
Ztąd gniew zwyciężonego, chociażby z niem nie postępowano niesprawiedliwie: oto, dlaczego chwyta się ostatecznego środka, ostatniego wybiegu, którego niepodobna uniknąć przy pomocy prostej grzeczności. Wielki spokój może jednak i tu pomódz: trzeba, skoro tylko przeciwnik przechodzi do osobistości, odpowiedzieć, że to do rzeczy nie należy i, powróciwszy zaraz do przedmiotu, w dalszym ciągu dowodzić mu, że nie ma racyi, nie zwracając uwagi na jego obelgę, t.j. zrobić coś w rodzaju tego, co Temistokles powiedział Eurybiadesowi: παταζον μεν χουσονδε (uderz, ale wysłuchaj). Ale nie każdy zdolny jest do tego.
Dlatego też jedynie pewnem prawidłem jest tu to, które wskazuje już Arystoteles w ostatnim rozdziale "Topica": nie prowadzić dyspyty z pierwszym lepszym, ale tylko z tym, o kim wiesz, że posiada dosyć rozsądku, aby nie powiedzieć czegoś o tyle głupiego, że potem będzie musiał się wstydzić; z tym, kto może prowadzić dysputę zapomocą zasad - nie zaś sentencyj - kto może wysłuchiwać dowodów i nie wnikać w nie; i wreszcie z tym, kto ceni prawdę, chętnie słucha dowodów nawet przeciwnika i dość jest sprawiedliwym, aby być w możności, gdy nie będzie miał racyi, znieść to, że prawda znajduje się po stronie przeciwnej. Ztąd wniosek, że na stu zaledwie jeden wart jest tego, aby prowadzić z nim dysputę. Co się tyczy reszty, to niech sobie gadają, co im się podoba, ponieważ despire est juris gentium, i należy pomyśleć nad tem, co mówi Voltaire: La paix vaut encore mieux que la verite, także czego uczy jedno przyszłowie arabskie: "na drzewie milczenia wisi owoc jego - spokój".

Już choćby dwa podkreślone fragmenta wskazują porady dla STRONY dyskusji. Muszą być 2 uczestnicy dyskusji oddziałujący na siebie, by można było ewentualnie stwierdzać, że jeden z nich chwycił się ostatniego wybiegu.
Pozdrawiam
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!