Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 11:13:17 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75108 razy)
rysio
aktywista

« Odpowiedz #255 dnia: Maja 21, 2015, 16:38:35 pm »

są już jakieś efekty.  :) dobre choć trochę. a jednak potrafią działać dla ludzi i dla kraju, jak chcą. szkoda tylko, że dopiero wtedy, jak im strach do d...y zajrzał.  I to jest argument, żeby pójść i zagłosować na Dudę, żeby wiedzieli, że nie ma "zmiłujsia".  ;D

Poczta Polska niespodziewanie wygrała przetarg. PO walczy tak o głosy dla Komorowskiego?

Jeżeli, Poczta Polska wygrała tylko dlatego, że Platforma skręciła przetarg aby zyskać głosy dla Bredzisława, to wcale nie ma się z czego cieszyć.

Po pierwsze złamano prawo - Polska istnieje tylko teoretycznie,
Po drugie to my wszyscy zapłacimy za te przesyłki więcej - fundując armii prezesów i dyrów z PO w całej Polsce, posady za nasze pieniądze,

Podobnie było z RUCH-em. Politycy nie mogli się zdecydować, od kogo mają wziąć łapówkę za prywatyzację: od Niemców czy Francuzów. Tak długo się zastanawiali, że wyrosła prywatna konkurencja, która sprawiła, że pozycja RUCH-u nie jest już dominująca (wartość firmy spadła). Skręcą przetargi na rzecz Poczty Polskiej, zyskają głosy pracownicze, wartość firmy wzrośnie... i na jesieni Pocztę sprzedadzą Niemcom i będzie kasa. Sprzedać chcieli wcześniej, próbowali podnieść wartość firmy by łapówka była większa - remonty zmiana wizerunku, logotypu, znaku etc. Ale wartość spadla po przegranych przetargach z prywatną polską konkurencją. No to próbują teraz...
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #256 dnia: Maja 21, 2015, 16:42:03 pm »

Nasza różnica w ocenie sytuacji, tak przypuszczam, leży w tym, że nie widzę żadnej nadziei na zmianę przy pomocy demokracji. A innych możliwości, póki co, nie ma. I w związku z tym na całość spoglądam w czarnych kolorach. Pocieszam się, że nie takie władze upadały: ZSSR przy Imperium Romanum to drobiazg, a też wydawało mi się onegdaj, że nigdy upadku Sowietów nie doczekam. Co dopiero jakaś tam PO. Ale jak nadmieniłem: demokratycznie tego nie da się zmienić. Tak myślę.
Ta różnica jest pozorna. Ja również nie wierzę w możliwość prawdziwej zmiany na lepsze metodami demokratycznymi. Dziś jednak jest, jak jest. A skoro tonący brzytwy się chwyta, to od biedy można i demokracji spróbować.
Do POPiSowej wojny nie przykładam tak dużej wagi, jak do tego co jedni i drudzy, rządząc, rzeczywiście robią. Wyobrażam sobie np. sytuację, kiedy jeden, czy drugi kandydat angażuje Polskę, mniej czy bardziej, w jakiś konflikt wojenny w Europie i to ze szkodą dla naszego kraju. W obecnej sytuacji jest to bardziej możliwe, niż jeszcze parę lat temu (pięć lat temu w dogrywce zamknąłem oczy, zatkałem uszy i nos, i wrzuciłem głos na Kaczyńskiego). Tak więc głos oddany na jednego lub drugiego uznałbym za poparcie dla takiego działania, a nie chcę tego zrobić. I nie zrobię.
Rozumiem pańską argumentację i dziękuję, że Pan ją wyłożył, aczkolwiek zupełnie się nie zgadzam z pańskimi wnioskami.

Zgadzam się z Panem Sebastianem w całej rozciągłości. Dodam od siebie, że najważniejsze dla Polski w chwili obecnej, jest osłabienie układu post-okrągłostołowego, zwłaszcza w segmencie bezpieczniackich watah, które Polskę rozszarpują na drobne. Nie ma najmniejszych szans na zmiany pozytywne, bez odsunięcia - wręcz likwidacji tego zagrożenia. Pan Duda nie jest żadnym ideałem, lecz sądzę, że jego prezydentura o ile nie zmieni etatystycznego systemu zarządzania krajem, w politycznym sensie przyczynić się może do uwolnienia Polski od tego nowotworu, który ją toczy....
Nic dodać, nic ująć.
Oby wyniki głosowania były pomyślne, a nasze kalkulacje szczęśliwie się ziściły! Daj Boże!
W każdym razie szanse są duże, bo PO rzuca łajnem zupełnie otwarcie, nie martwiąc się tym, że sami się przy okazji pokalają.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 18:35:09 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #257 dnia: Maja 21, 2015, 18:08:03 pm »

zastanawiałem się kiedy któryś z tzw. Hierarchów się wypowie gdy lewicy laickiej larum grają i o, już coś jest:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Arcybiskup-senior-Tadeusz-Goclowski-o-slowach-Andrzeja-Dudy-przesada-i-zachowanie-nieuczciwe,wid,17557802,wiadomosc.html?ticaid=114e7a
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #258 dnia: Maja 21, 2015, 18:47:39 pm »

i na jesieni Pocztę sprzedadzą Niemcom i będzie kasa.

Rozumiem, że jeżeli do 22 XII Poczta Polska nie będzie sprzedana, odszczeka Pan to, co napisał.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #259 dnia: Maja 21, 2015, 19:10:37 pm »

i na jesieni Pocztę sprzedadzą Niemcom i będzie kasa.

Rozumiem, że jeżeli do 22 XII Poczta Polska nie będzie sprzedana, odszczeka Pan to, co napisał.

Żeby sprzedać,muszą utrzymać władzę - PO musi wygrać wybory. A tego Panu zagwarantować nie mogę. Ale schemat działania jest taki jak napisałem.

Natomiast podtrzymuję deklarację odszczekawczą:
Rysio napisał:
Jeżeli Duda postawi się UE, wstrzyma osadnictwo "Muslimów" w Polsce, zrobi w tej sprawie referendum i przyjmie Ukrainców, Białorusinów i Polaków z Kazachstanu to stanę pod Kolumną Zygmunta i odszczekam to co napisałem o Dudzie.
 * Dzielny wojak Szwejk.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #260 dnia: Maja 21, 2015, 20:25:56 pm »

zastanawiałem się kiedy któryś z tzw. Hierarchów się wypowie gdy lewicy laickiej larum grają i o, już coś jest:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Arcybiskup-senior-Tadeusz-Goclowski-o-slowach-Andrzeja-Dudy-przesada-i-zachowanie-nieuczciwe,wid,17557802,wiadomosc.html?ticaid=114e7a
Cytat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Goc%C5%82owski
Postanowieniem prezydenta RP Bronisława Komorowskiego z 9 listopada 2011 został odznaczony Orderem Orła Białego
i wszystko jasne
rysio
aktywista

« Odpowiedz #261 dnia: Maja 21, 2015, 21:24:20 pm »

Stella Maris ... i hierarcha chodzi jak po sznurku.
 * Dzielny wojak Szwejk.
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #262 dnia: Maja 22, 2015, 06:25:46 am »

Legalne zgromadzenia pod siedzibą PKW w dniach 26-27-28 maja - WEZWANIE do mężnego przypilnowania ogłoszenia wyników wyborów, do czuwania i walki o uczciwą Polskę!

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!

Podaj dalej, opublikuj, umieść w internecie!

Nie możemy być naiwni. Musimy być przygotowani i musimy obronić się przed
fałszerstwem, gdyby takowe nastąpiło wiemy że się spotkamy pod PKW w Warszawie!
Pomożemy im prawidłowo policzyć głosy!!!
Legalne zgromadzenia pod siedzibą PKW w dniach 26-27-28 maja - WEZWANIE do
mężnego przypilnowania ogłoszenia wyników wyborów, do czuwania i walki o uczciwą
Polskę!

Ze strony Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę http://wp.me/p3vwgV-R2

POWSTAŃ POLSKO! - mężnie przypilnujemy ogłoszenia wyników wyborów, będziemy
czuwać i walczyć o uczciwą Polskę!

Uczestnicy Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę, pomni na poprzednie doświadczenia z
fałszowaniem wyników wyborów w Ojczyźnie naszej, biorąc pod uwagę tak wiele
nieprawidłowości w prawie wyborczym i luk prawnych pozostawionych w Wytycznych
PKW, które z łatwością mogą być wykorzystane do masowego fałszowania wyników
wyborów, wzywają wszystkich patriotów by w przypadku jakiejkolwiek próby
fałszowania wyborów, stawili się natychmiast i licznie na legalnie zgłoszonym
zgromadzeniu publicznym, które zostało wyznaczone w poniedziałek po wyborach na
godzinę 18.00 pod siedzibą Państwowej Komisji Wyborczej w Warszawie w obszarze
ulic Frascati, Senackiej i Wiejskiej.

Zgromadzenie nasze rozpoczynamy w dniu 26.05.2015, kontynuujemy we wtorek 27.05
i środę 28.05 - codziennie od godz. 18.00 do 21.00 kończąc Apelem Jasnogórskim.

W zależności od rozwoju sytuacji plan ten może zostać zmodyfikowany o czym
poinformujemy osobno.
https://www.google.pl/maps/place/Pa%C5%84stwowa+Komisja+Wyborcza.+Krajowe+Biuro+Wyborcze/@52.225988,21.025917,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x471eccfafc8af2e9:0xb653274f629a1cc
Sekretariat Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę
Jadwiga Lepieszo
505 075 818
"Kto w Ofierze Mszy Św. jest przytomnym z sercem szczerym, z wiarą prostą, z uszanowaniem, ze skruchą pokorną, ten dostąpi miłosierdzia i znajdzie potrzebne sobie łaski."

"Maryjo, Królowo Polski, pomóż tej ziemi!"
jwk
aktywista

« Odpowiedz #263 dnia: Maja 22, 2015, 09:43:59 am »

Jak widzę takich Gocłowskich, Marxów, Rysiów itp. to zawsze mam problem, czy tacy w Boga wierzą?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #264 dnia: Maja 22, 2015, 14:25:37 pm »

Jak widzę takich Gocłowskich, Marxów, Rysiów itp. to zawsze mam problem, czy tacy w Boga wierzą?
W tej wypowiedzi widzę klasyczną postać wybiegu erystycznego zwanego argumentum ad personam. Athur Shopenhauer w swoim dziele "Erystyka" tak pisze o jego stosowaniu:

Cytat: Athur Shopenhauer: "Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów", wyd. Verso, Kraków 2010, ss. 59 - 64
WYBIEG OSTATNI [tj. trzydziesty czwarty - przyp. mój, SK]
Kiedy zauważasz, że przeciwnik jest silniejszym od ciebie, przyczepiaj się do niego, bądź z nim obelżywym i gburowatym.
Przyczepka polega na tem, aby odejść od przedmiotu dysputy (ponieważ tu sprawa przegrana) i przejść do dysputującego, to jest w taki lub owaki sposób napaść na jego osobistość. Możnaby to nazwać argumentum ad personam w odróżnieniu od argumentum ad hominem. Ten ostatni zwraca się do przedmiotu obiektywnego i nakazuje trzymać się tego, co przeciwnik utrzymywał dawniej; przy zwróceniu się zaś do osobistości przedmiot zupełnie się zarzuca i napaść skierowywa się do osobistości przeciwnika, którą traktuje się obelżywie, złośliwie i gburowato. Jest to zwrot od sił duchowych do fizycznych lub zwierzęcych.Ulubione to powszechnie prawidło, gdyż każdy posiada zdolność do wykonania go i dlatego też często bywa przystosowanem. Zachodzi teraz pytanie: jakie prawidło postępowania należy przeciw niemu stronie napadanej. Jeżeli bowiem strona ta zechce uciec się do tego samego, wyniknie stąd bójka, pojedynek lub proces o obelgi.
Byłoby błędem mniemanie, że wystarczy samemu nie przechodzić do osobistości. Dowodząc komukolwiek zupełnie spokojnie, że nie ma racyi, a więc błędnie myśli i sądzi - a bywa to przy każdem dyalektycznen zwycięztwie - złościsz go więcej, niż gburowatością i obelgami. Dlaczego? Dlatego, że, jak mówi Hobbes (de cive, cap. 1): Omnis animi voluptas omnisque alacritas in eo sita est, quodquis habeat, quibusqumque conferens se, possit magnifice sentire de se ipso. Nie ma dla człowieka niczego wyższego nad zadowolenie swej dumy osobistej i żadna rana nie boli więcej od tej, którą dumie zadano (ztąd pochodzą zwroty w mowie potocznej w rodzaju: "honor droższym jest od życia" i t.p.). Zadowolenie dumy osobistej pochodzi głównie z porównania siebie samego z innymi pod każdym względem, ale szczególnie pod względem sił duchowych.Zachodzi to rzeczywiście w wysokim stopniu podczas dysputy.
Ztąd gniew zwyciężonego, chociażby z niem nie postępowano niesprawiedliwie: oto, dlaczego chwyta się ostatecznego środka, ostatniego wybiegu, którego niepodobna uniknąć przy pomocy prostej grzeczności. Wielki spokój może jednak i tu pomódz: trzeba, skoro tylko przeciwnik przechodzi do osobistości, odpowiedzieć, że to do rzeczy nie należy i, powróciwszy zaraz do przedmiotu, w dalszym ciągu dowodzić mu, że nie ma racyi, nie zwracając uwagi na jego obelgę, t.j. zrobić coś w rodzaju tego, co Temistokles powiedział Eurybiadesowi: παταζον μεν χουσονδε (uderz, ale wysłuchaj). Ale nie każdy zdolny jest do tego.
Dlatego też jedynie pewnem prawidłem jest tu to, które wskazuje już Arystoteles w ostatnim rozdziale "Topica": nie prowadzić dyspyty z pierwszym lepszym, ale tylko z tym, o kim wiesz, że posiada dosyć rozsądku, aby nie powiedzieć czegoś o tyle głupiego, że potem będzie musiał się wstydzić; z tym, kto może prowadzić dysputę zapomocą zasad - nie zaś sentencyj - kto może wysłuchiwać dowodów i nie wnikać w nie; i wreszcie z tym, kto ceni prawdę, chętnie słucha dowodów nawet przeciwnika i dość jest sprawiedliwym, aby być w możności, gdy nie będzie miał racyi, znieść to, że prawda znajduje się po stronie przeciwnej. Ztąd wniosek, że na stu zaledwie jeden wart jest tego, aby prowadzić z nim dysputę. Co się tyczy reszty, to niech sobie gadają, co im się podoba, ponieważ despire est juris gentium, i należy pomyśleć nad tem, co mówi Voltaire: La paix vaut encore mieux que la verite, także czego uczy jedno przyszłowie arabskie: "na drzewie milczenia wisi owoc jego - spokój".

Od siebie dodam tylko swoje spostrzeżenie, że ma Pan, Panie jwk, wielką skłonność do stosowania tegoż wybiegu. Ciekawe jest jednak to, że u Shopenhauera jest on ostatnim spośród trzydziestu czterech, Pan zaś bardzo rzadko stosuje jakiekolwiek inne wybiegi, a ten, najpodlejszy z nich wszystkich - już na samym początku swoich wypowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2015, 15:31:06 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #265 dnia: Maja 22, 2015, 15:58:32 pm »

Nie chciałbym odwoływać się do Schopenhauera, ale proszę zauważyć, iż wyimaginowany przeciwnik p. JWK nie dość, że nie jest odeń silniejszy, to jeszcze ... nie istnieje. Pański wpis p. Sebastianie miałby sens, gdyby p. JWK odniósł się tak do współdyskutanta. Gocłowski czy inny posoborowy działacz mógłby się wówczas zdenerwować, a wyszedłszy z nerw, bredziłby jeszcze bardziej niż zwykle.

Gdyby p. JWK mówił tak o swoim znajomym, wówczas można by podnieść zarzut obmowy. Ale ponieważ panowie się raczej nie kolegują, można założyć, że to po prostu publicystyczna ocena działalności ewidentnie upadłego kapłana.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #266 dnia: Maja 22, 2015, 16:39:26 pm »

Nie chciałbym odwoływać się do Schopenhauera, ale proszę zauważyć, iż wyimaginowany przeciwnik p. JWK nie dość, że nie jest odeń silniejszy, to jeszcze ... nie istnieje. Pański wpis p. Sebastianie miałby sens, gdyby p. JWK odniósł się tak do współdyskutanta.
Czy pan jwk odniósł się do współdyskutanta, czy też nie - to wie najlepiej sam pan jwk. Mnie się zdało, że pan jwk w cytowanych przeze mnie słowach odniósł się m.in. do p. rysia, który - jak mniemam - istnieje. Ponadto zdaje mi się, że JE bp. T. Gocłowski również nie jest postacią wyimaginowaną, przeciwnie: dosyć realną. Zatem: nie rozumiem zupełnie, co ma Pan na myśli pisząc o "wyimaginowanym przeciwniku".

Ad rem: nie to, względem kogo pan jwk stosuje ten wybieg, spowodowało moją reakcję, lecz sam fakt, że w tym wątku jest to co najmniej drugi taki wybryk w wykonaniu pana jwk.
Następnie: proszę zauważyć, że nie oceniam w swojej wypowiedzi niczyich sił w tej wymianie opinii. Nie zamierzam być przecież niczyim adwokatem. Nazwałem jednak rzecz po imieniu, bo taka wg. mnie jest prawda. Być może się mylę, dlatego zobowiązuję się, że wysłucham kontrargumentów i rozważę je, przy czym dołożę starań, aby wybiegów erystycznych nie stosować.

PS
Gocłowski czy inny posoborowy działacz mógłby się wówczas zdenerwować, a wyszedłszy z nerw, bredziłby jeszcze bardziej niż zwykle.
Myślę, że warto stosować tytulaturę hierarchów Kościoła nie tylko dlatego, że jest to zgodne z dawnym zwyczajem i zasadami kurtuazji, ale również dlatego, że świadczy to o nas. Powinniśmy w ten sposób dawać świadectwo umiłowania Kościoła i szacunku dla hierarchii. W ten sposób możemy zatkać usta głupocie ludzi twierdzących, że katolicy Tradycji nie mają za grosz miłości bliźniego.
Gdyby p. JWK mówił tak o swoim znajomym, wówczas można by podnieść zarzut obmowy. Ale ponieważ panowie się raczej nie kolegują, można założyć, że to po prostu publicystyczna ocena działalności ewidentnie upadłego kapłana.
Ja nie wiem, i nie interesuje mnie to zupełnie, kto jest, a kto nie jest znajomym p. jwk, a zarzutu w/w nie podniosłem. Co do oceniania działalności kapłanów, to ostatnio wymyśliłem sobie nowe postanowienie: unikać ocen, zwłaszcza negatywnych. Jeśli są jakieś fakty - nie zapierać się, że było tak, jak było, jednak wstrzymywać się od ocen. W ocenianiu łatwo być surowym a nawet nadmiernie surowym, powstrzymując się od ocen również możemy zatkać usta głupocie ludzi twierdzących, że katolicy Tradycji nie mają za grosz miłości bliźniego. Natomiast mówiąc o faktach, zawsze się obronimy, bo przecież contra factum non est argumentum.
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2015, 18:39:48 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #267 dnia: Maja 22, 2015, 17:09:16 pm »

Wróćmy do pierwotnego tematu dyskusji.
Wklejam film przedstawiający wydarzenia na toruńskim rynku. Proszę Państwa o rozpowszechnianie go, zanim zadziała niewidzialna ręka cenzora i usunie film.
https://www.youtube.com/watch?&v=eXXZuZwmPPI
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #268 dnia: Maja 22, 2015, 19:20:39 pm »

Wróćmy do pierwotnego tematu dyskusji.
Wklejam film przedstawiający wydarzenia na toruńskim rynku. Proszę Państwa o rozpowszechnianie go, zanim zadziała niewidzialna ręka cenzora i usunie film.
https://www.youtube.com/watch?&v=eXXZuZwmPPI

Nie usuną. Zrobili z tego propagandę: http://www.tvn24.pl/proba-ataku-na-bronislawa-komorowskiego,544798,s.html
p. Komorowski zostanie męczennikiem.  ;D

A z faceta zrobili już recydywę i oszołoma, może ćpuna (pod tym: "jest bardzo pobudzony", wszystko można umieścić, co komu do głowy przyjdzie  ;D): http://www.tvn24.pl/probowal-zaatakowac-prezydenta-w-toruniu-kim-jest-remigiusz-d,544796,s.html
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2015, 19:32:22 pm wysłana przez Wewiór » Zapisane
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #269 dnia: Maja 22, 2015, 20:19:34 pm »

PO sugeruje, że za incydentem stało PiS.

Informacja Szefowej Sztabu Beaty Szydło.

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!