Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 11:49:04 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75154 razy)
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #240 dnia: Maja 21, 2015, 11:07:26 am »

To już nawet nie nieprecyzyjne, ale wręcz nieprawdziwe opisanie tematu. AD jest jaki jest. To nie fighter. Równoczesnie ma wizerunek miłego gościa, który ma przyciągać wyborców ze środka. Nic by mu nie dała agresja: nie zyskałby nowych wyborców a mógłby stracić tych mniej radykalnych.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Pentuer
aktywista

« Odpowiedz #241 dnia: Maja 21, 2015, 11:20:31 am »

Dla formalności - http://wpolityce.pl/polityka/244859-ogladaja-ale-nie-widza-i-nie-slysza-wczorajsza-debata-to-bardzo-pouczajaca-powtorka-z-historii

Wysoko cenię p. dr Fedyszak-Radziejowską i Jej głos - zawsze trzeźwy i wyważony

Edit: żeby nie mnożyć postów:

W to co mówi p. GB można nie wierzyć, można dopatrywać się spiskowej teorii dziejów, oszołomstwa etc. Pozwalam więc sobie zalinkować - https://www.youtube.com/watch?v=yn666BJGnDc
Polecam wykłady z geopolityki p. dr J. Bartosiaka - sporo można się dowiedzieć o sytuacji świata w obliczu konfliktu USA - Chiny i jakie jest w nim miejsce Rosji oraz konfliktu na Ukrainie
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 11:36:44 am wysłana przez Pentuer » Zapisane
Ecclesia ibi est, ubi fides vera est - (S. Hieronymus, Ecclesiae Doctor)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #242 dnia: Maja 21, 2015, 11:32:09 am »

To wrzucę jeszcze wywiad Grzegorza dla "SOLIDARNYCH 2010" - z 19.05 :
https://www.youtube.com/watch?v=LMwuGH_nXS8&feature=youtu.be
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #243 dnia: Maja 21, 2015, 12:13:00 pm »

Podpatrzone w sieci :)

Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #244 dnia: Maja 21, 2015, 12:38:13 pm »

(...)nie wierzę, że Duda, czy PiS zamierza zmienić funkcjonowanie państwa w sposób istotny. Przypuszczam, że nastąpi tylko zamiana ekip.

Ciekaw jestem, ja rozumuje p. Tato. Ja rozumuję tak: w prawdzie podzielam pańską wątpliwość w to, czy PiS zamierza zmienić funkcjonowanie państwa, jednak jestem pewien, że PO tego nie zrobi (a jeśli już, to na pewno na gorsze). Obawiam się natomiast tych newralgicznych kilku miesięcy do wyborów parlamentarnych... strach pomyśleć, co PO mogłaby jeszcze nawywijać widząc, że tonie, ale mając swojego prezydenta. Drugie oblicze tej samej sprawy: spekuluję na to, że porażka platformianego prezydenta będzie wielkim ciosem dla PO, a wybory parlamentarne już tylko ją pogrążą. Obawiam się, że jeśli wygra platformiany prezydent, to PO zdąży przekupić niezdecydowany elektorat jakimiś cukierkami za nasze pieniądze i utrzyma się przy władzy na jesieni (może z mniejszą liczbą mandatów, ale jednak). Zatem dziś widzę p. A. Dudę jako prezydenta przejściowego, którego trzeba przecierpieć, a za 5 lat wybrać lepszego. Uważam jednak, że trzeba uderzyć w PO jak najsilniej już teraz, aby jesienne uderzenie przyniosło oczekiwany rezultat. Jeśli dziś nie uderzymy PO dość mocno, to te mendy gotowe są jeszcze się okopać... brrrrrrr!!!!!!! Natomiast mam nadzieję, że jeśli wynik wyborów parlamentarnych będzie pomyślny i nowy parlament będzie chciał reformować państwo, to p. A. Duda nie będzie stawiał kontry. A jestem pewien, że nawet przy pomylślnym układzie sił w parlamencie, platformiany prezydent będzie stawiał kontrę wszelkim reformom ot choćby na złość.

Głos nieważny jest głosem nieważnym, oddając zaś głos na któregokolwiek z obu kandydatów biorę osobistą (maleńką jak mój głos, ale jednak) odpowiedzialność za to co będzie jako prezydent robił.
Nie rozumiem pańskiej argumentacji. Uważam bowiem, że głosując przeciw p. B. Komorowskiemu nie głosuję na p. A. Dudę, bo się identyfikuję z jego linią polityczną. Głosuję tak, mimo że nie popieram jego linii politycznej, jednak za korzystniejsze dla Polski uważam odsunąć p. B. Komorowskiego od władzy. Zatem spekuluję na to, że prawdopodobnie p. A. Duda będzie złym prezydentem, i będę to musiał przeboleć, ale już wiem na pewno, że p. B. Komorowski będzie jeszcze gorszym.

Natomiast idąc pańskim sposobem myślenia rozważmy przypadek teoretyczny: jeśli odda Pan głos nieważny, a tego jednego głosu zabraknie dla p. A. Dudy i prezydentem pozostanie p. B. Komorowski, to co wtedy? Ktoś mądry powiedział, że zło rozprzestrzenia się przez obojętność ludzi dobrych. Jeśli tę miarę przyłożyć do naszych rozważań, to okaże się, że głos obojętny (nieważny) może przyczynić się do zachowania dotychczasowego układu. Gotów Pan będzie ponieść odpowiedzialność za to, że pańska bierna postawa przyczyniła się do utrzymania się na stołu platformianego prezydenta? Ja nie.
Tak właśnie przeanalizowałem swoją poprzednią deklarację, że oddam głos nie ważny i w konsekwencji zmieniłem zdanie.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 12:42:49 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #245 dnia: Maja 21, 2015, 12:51:54 pm »

Wysoko cenię p. dr Fedyszak-Radziejowską i Jej głos - zawsze trzeźwy i wyważony

Proszę uprzejmie o wyjaśnienie tej pisowni. Spotykam takie coś nie pierwszy raz, więc raczej nie jest to literówka.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #246 dnia: Maja 21, 2015, 13:08:20 pm »

Powtórzę to co w tym wątku już się pojawiało - nie ma zasadniczej różnicy w poglądach obu kandydatów na: politykę zagraniczną, politykę gospodarczą, serwilizm wobec UE. Rozumiem pańską kalkulację, ale nie wierzę, że Duda, czy PiS zamierza zmienić funkcjonowanie państwa w sposób istotny. Przypuszczam, że nastąpi tylko zamiana ekip. Przypuszczenia swoje opieram na przykładzie z lat 2005 - 2007. Głos nieważny jest głosem nieważnym, oddając zaś głos na któregokolwiek z obu kandydatów biorę osobistą (maleńką jak mój głos, ale jednak) odpowiedzialność za to co będzie jako prezydent robił.
Pełna zgoda, amen.

Fideliss
CETERUM CENSEO PLATFORMAM OBYWATELSKAM ESSE DELENDAM. ! PLATFORMAM OBYWATELSKAM ESSE DELENDAM !!!!!!!!!!!!!!
PO to tylko szyld, znak towarowy, który w przeciwieństwie do takich znaków jak Adidas, Opel, Neo-angin, zużywa się podczas rządzenia i afer. Nie tylko w Polsce zmiania się go jak rękawiczki. Na prawicy jest tak samo. Roszady z Pax-u do Śmaksu.
Reżyserem są służby - gen Dukaczewski, A. Olechowski (co to na kanapie stworzył PO).

PO się zużyła - będzie Partia Petru-Balcerowicza. Jak PiS się zużyje to będzie ... jeśli się zgodzi - Kukiz. A jak się niezgodzi to oddolnie zostanie wykolegowany przez wystruganych przez gen. Dukaczewskiego kolegów. Gdyby się opierał to znajdą się taśmy.

http://gloria.tv/media/Dbiw23S8Wgq

Pani Anno, zamieszcza Pani różna śmieszne zdjęcia propisowskie. Będziemy popierać Dudusia jak kiedyś "Maryjana, wiernego syna Kościoła" - jak o sobie skromnie mówił kandydat na prezydenta Marian Krzaklewski, związkowiec, obecnie odbierający zapłatę w Parlamencie Europejskim, za długie lata wysługi. W majtkach PO.

Przypomnę, bo lata lecą, że kandydatem na Prezydenta katolików była Hanna Gronkiewicz Waltz - "co z samym Duchem Świętym decyzje konsultowała".
HGW była popierana przez OD. Wszyscy prominentni działacze "piszczeli" z małżonkami swemi w Galerii Porczyńskich im. Jana Pawła II klaskali i wieszczyli Polskę katolicką. Warto powiedzieć, że biskupi nasi co to o nasze zbawienie albowiem dbają - broniąc nam dostępu do Mszy - Hanię popierali.

Przebierańcy, fachowcy ze służb przebierali się pod krzyżem na Kr. Przedmieściu. To już wiemy.
11 listopada prowokatorzy policyjni rzucają w policję kamieniami a ostatnio powiedział nam szef CBA, że Sienkiewicz kazal policji podpalić budkę przy rosyjskiej ambasadzie by skompromitować Marsz i narodowców.

Teraz mamy wybrać człowieka, o którym wiemy tyle, że przypomina Dudusia z "Podróży za jeden uśmiech" ?

Wolności gospodarczej ani referendalnej, Polakom służby nie dadzą.

swoją drogą polecam film "Podróż za jeden uśmiech" na niedzielę, zamiast studia wyborczego:
https://www.youtube.com/watch?v=MCuFvs1WiFc
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 13:17:26 pm wysłana przez rysio » Zapisane
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #247 dnia: Maja 21, 2015, 13:11:42 pm »

Zgadzam się z Panem Sebastianem w całej rozciągłości. Dodam od siebie, że najważniejsze dla Polski w chwili obecnej, jest osłabienie układu post-okrągłostołowego, zwłaszcza w segmencie bezpieczniackich watah, które Polskę rozszarpują na drobne. Nie ma najmniejszych szans na zmiany pozytywne, bez odsunięcia - wręcz likwidacji tego zagrożenia. Pan Duda nie jest żadnym ideałem, lecz sądzę, że jego prezydentura o ile nie zmieni etatystycznego systemu zarządzania krajem, w politycznym sensie przyczynić się może do uwolnienia Polski od tego nowotworu, który ją toczy....
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
rysio
aktywista

« Odpowiedz #248 dnia: Maja 21, 2015, 13:20:32 pm »

że najważniejsze dla Polski w chwili obecnej, jest osłabienie układu post-okrągłostołowego,

Michnik z Kaczyńskimi , Mazowieckim i Kiszczakiem pili wódę w Magdalence. Ciekawe, że do tej pory nie można ustalić czy tylko rozmawiali czy też coś podpisali.

głosując przeciw p. B. Komorowskiemu nie głosuję na p. A. Dudę,

Ciekawe, to będzie taka opcja na karcie do głosowania?
Jeżeli tak to idę na wybory.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 13:24:32 pm wysłana przez rysio » Zapisane
 * Dzielny wojak Szwejk.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #249 dnia: Maja 21, 2015, 13:43:39 pm »

O co zakład, że głowny prowokator forum p. Rysio da do ciszy wyborczej jeszcze min. 3 wpisy w tym wątku, które w praktyce będą popierać Ustępującego ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
rysio
aktywista

« Odpowiedz #250 dnia: Maja 21, 2015, 13:46:16 pm »

O co zakład, że głowny prowokator forum p. Rysio da do ciszy wyborczej jeszcze min. 3 wpisy w tym wątku, które w praktyce będą popierać Ustępującego ?

Mogę dać i 100 - bo jestem wolnym człowiekiem i sam decyduję o tym co piszę - w przeciwieństwie do Pana.
 * Dzielny wojak Szwejk.
Caivs
uczestnik

« Odpowiedz #251 dnia: Maja 21, 2015, 13:48:06 pm »

(...)nie wierzę, że Duda, czy PiS zamierza zmienić funkcjonowanie państwa w sposób istotny. Przypuszczam, że nastąpi tylko zamiana ekip.

Ciekaw jestem, ja rozumuje p. Tato. Ja rozumuję tak: w prawdzie podzielam pańską wątpliwość w to, czy PiS zamierza zmienić funkcjonowanie państwa, jednak jestem pewien, że PO tego nie zrobi (a jeśli już, to na pewno na gorsze). Obawiam się natomiast tych newralgicznych kilku miesięcy do wyborów parlamentarnych... strach pomyśleć, co PO mogłaby jeszcze nawywijać widząc, że tonie, ale mając swojego prezydenta. Drugie oblicze tej samej sprawy: spekuluję na to, że porażka platformianego prezydenta będzie wielkim ciosem dla PO, a wybory parlamentarne już tylko ją pogrążą. Obawiam się, że jeśli wygra platformiany prezydent, to PO zdąży przekupić niezdecydowany elektorat jakimiś cukierkami za nasze pieniądze i utrzyma się przy władzy na jesieni (może z mniejszą liczbą mandatów, ale jednak). Zatem dziś widzę p. A. Dudę jako prezydenta przejściowego, którego trzeba przecierpieć, a za 5 lat wybrać lepszego. Uważam jednak, że trzeba uderzyć w PO jak najsilniej już teraz, aby jesienne uderzenie przyniosło oczekiwany rezultat. Jeśli dziś nie uderzymy PO dość mocno, to te mendy gotowe są jeszcze się okopać... brrrrrrr!!!!!!! Natomiast mam nadzieję, że jeśli wynik wyborów parlamentarnych będzie pomyślny i nowy parlament będzie chciał reformować państwo, to p. A. Duda nie będzie stawiał kontry. A jestem pewien, że nawet przy pomylślnym układzie sił w parlamencie, platformiany prezydent będzie stawiał kontrę wszelkim reformom ot choćby na złość.

Nasza różnica w ocenie sytuacji, tak przypuszczam, leży w tym, że nie widzę żadnej nadziei na zmianę przy pomocy demokracji. A innych możliwości, póki co, nie ma. I w związku z tym na całość spoglądam w czarnych kolorach. Pocieszam się, że nie takie władze upadały: ZSSR przy Imperium Romanum to drobiazg, a też wydawało mi się onegdaj, że nigdy upadku Sowietów nie doczekam. Co dopiero jakaś tam PO. Ale jak nadmieniłem: demokratycznie tego nie da się zmienić. Tak myślę.

Głos nieważny jest głosem nieważnym, oddając zaś głos na któregokolwiek z obu kandydatów biorę osobistą (maleńką jak mój głos, ale jednak) odpowiedzialność za to co będzie jako prezydent robił.
Nie rozumiem pańskiej argumentacji. Uważam bowiem, że głosując przeciw p. B. Komorowskiemu nie głosuję na p. A. Dudę, bo się identyfikuję z jego linią polityczną. Głosuję tak, mimo że nie popieram jego linii politycznej, jednak za korzystniejsze dla Polski uważam odsunąć p. B. Komorowskiego od władzy. Zatem spekuluję na to, że prawdopodobnie p. A. Duda będzie złym prezydentem, i będę to musiał przeboleć, ale już wiem na pewno, że p. B. Komorowski będzie jeszcze gorszym.

Natomiast idąc pańskim sposobem myślenia rozważmy przypadek teoretyczny: jeśli odda Pan głos nieważny, a tego jednego głosu zabraknie dla p. A. Dudy i prezydentem pozostanie p. B. Komorowski, to co wtedy? Ktoś mądry powiedział, że zło rozprzestrzenia się przez obojętność ludzi dobrych. Jeśli tę miarę przyłożyć do naszych rozważań, to okaże się, że głos obojętny (nieważny) może przyczynić się do zachowania dotychczasowego układu. Gotów Pan będzie ponieść odpowiedzialność za to, że pańska bierna postawa przyczyniła się do utrzymania się na stołu platformianego prezydenta? Ja nie.
Tak właśnie przeanalizowałem swoją poprzednią deklarację, że oddam głos nie ważny i w konsekwencji zmieniłem zdanie.

Do POPiSowej wojny nie przykładam tak dużej wagi, jak do tego co jedni i drudzy, rządząc, rzeczywiście robią. Wyobrażam sobie np. sytuację, kiedy jeden, czy drugi kandydat angażuje Polskę, mniej czy bardziej, w jakiś konflikt wojenny w Europie i to ze szkodą dla naszego kraju. W obecnej sytuacji jest to bardziej możliwe, niż jeszcze parę lat temu (pięć lat temu w dogrywce zamknąłem oczy, zatkałem uszy i nos, i wrzuciłem głos na Kaczyńskiego). Tak więc głos oddany na jednego lub drugiego uznałbym za poparcie dla takiego działania, a nie chcę tego zrobić. I nie zrobię.

Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #252 dnia: Maja 21, 2015, 14:17:27 pm »

Mogę dać i 100 - bo jestem wolnym człowiekiem i sam decyduję o tym co piszę - w przeciwieństwie do Pana.

Póki co nie chciał Pan napisać, co i kogo (oraz dlaczego) sam Pan popiera :)
Rysio = krytykanctwo, głosy na nie, obsmarowywanie itp itd.

Jakby miał Pan głos pozytywny, nie wliczę go do tej zakładowej trójki ;)
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #253 dnia: Maja 21, 2015, 14:49:44 pm »

są już jakieś efekty.  :) dobre choć trochę. a jednak potrafią działać dla ludzi i dla kraju, jak chcą. szkoda tylko, że dopiero wtedy, jak im strach do d...y zajrzał.  I to jest argument, żeby pójść i zagłosować na Dudę, żeby wiedzieli, że nie ma "zmiłujsia".  ;D

Poczta Polska niespodziewanie wygrała przetarg. PO walczy tak o głosy dla Komorowskiego?
Data publikacji: 2015-05-21 13:00
Data aktualizacji: 2015-05-21 10:46:00
Poczta Polska niespodziewanie wygrała przetarg. PO walczy tak o głosy dla Komorowskiego?
fot.Andrzej Sidor/FORUM

Bronisław Komorowski zyskał nowych wyborców? Tuż przed wyborami prezydenckimi Poczta Polska zaskakująco wygrała przetarg na tzw. operatora wyznaczonego świadczącego usługi powszechne. To ratunek dla przedsiębiorstwa kontrolowanego przez państwo i dalsza gwarancja pracy dla 80 tys. jego pracowników.

Przetarg na pocztowego operatora wyznaczonego do świadczenia usługi powszechnej na lata 2016–2025 zakończył się 19 maja, na kilka dni przed drugą turą wyborów prezydenckich. Jeśli Bronisława Komorowskiego poprą w niej pracownicy Poczty Polskiej wraz z ich rodzinami, może to zaważyć na wyniku głosowania.

Kilka dni wcześniej Kancelaria Rady Ministrów unieważniła kontrakt na dostarczanie korespondencji rządowej zawarty z InPostem. Otworzyło to nowe możliwości dla zagrożonej Poczty Polskiej. Wygrana firmy kontrolowanej przez skarb państwa oznacza gwarancję zarobku w wysokości 3 miliardów złotych.

Dodatkowego smaczku sprawie dodaje fakt, że jedyny konkurent Poczty Polskiej – Polska Grupa Pocztowa – podkreślał przed rozstrzygnięciem konkursu, że przegra. Prywatnej konkurencji nie udało się zgromadzić wszystkich wymaganych dokumentów. Firma startowała, bo  wszędzie tam, gdzie występuje konkurencja, ceny spadają, a jakość usług rośnie. Wybór Poczty Polskiej oznacza, że rocznie z budżetu wydawanych będzie na te usługi o 750-900 milionów złotych więcej – podkreśla konkurencja.

Konkurs na „operatora wyznaczonego świadczącego usługi powszechne” posiada szczególne znaczenie. Polska pod względem samego organizowania takich przetargów jest prekursorem w Europie, a możliwe, że również i na świecie.

Read more: http://www.pch24.pl/poczta-polska-niespodziewanie-wygrala-przetarg--po-walczy-tak-o-glosy-dla-komorowskiego-,35899,i.html#ixzz3amCVRpxF
CiociaA
aktywista

« Odpowiedz #254 dnia: Maja 21, 2015, 15:39:12 pm »

Niezadane pytania podczas debaty:

https://www.youtube.com/watch?v=LMwuGH_nXS8&feature=youtu.be
"Kto w Ofierze Mszy Św. jest przytomnym z sercem szczerym, z wiarą prostą, z uszanowaniem, ze skruchą pokorną, ten dostąpi miłosierdzia i znajdzie potrzebne sobie łaski."

"Maryjo, Królowo Polski, pomóż tej ziemi!"
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!