Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 10:33:33 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75073 razy)
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #225 dnia: Maja 20, 2015, 17:22:21 pm »

Pozwolę sobie wtrącić się i zasugerować Panu, Panie jwk, zasięgnięcie informacji w źródłach popularnych na temat, czym jest erystyka.

Na Wikipedii jest całkiem przyzwoicie napisany artykuł na ten temat. Aby jednak nie narażać Pana na nadwyrężanie pańskich sił, co, jak się obawiam, mogłoby nastąpić w wyniku kliknięcia na link, który dla uczciwości i tak wklejam, to zacytuję tu pierwsze zdanie z rzeczonego artykułu:

Cytat:  http://pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka
Erystyka – sztuka doprowadzania sporów do korzystnego rozwiązania bez względu na prawdę materialną.

Pouczać Pana nie ośmielę się, dlatego napiszę jedynie o tym, jak ja się czuję, gdy mi się zarzuca uprawianie erystyki. Mianowicie oburza mnie to wielce, bo taki zarzut rani moją miłość własną. Jeśli krew nie zalewa mnie zanadto i sumienie ma siłę przebić się przez ból urażonej dumy, to zaczynam poszukiwać podstaw takiego zarzutu. Na zarzut prawdziwy i umotywowany trzeba odpowiedzieć: preferuję przeprosiny, bo wybiegi erystyczne uważam za nieuczciwe, a za nieuczciwe zachowania należy przepraszać. Na zarzut nieprawdziwy również odpowiadam, lub nie - w zależności od sytuacji. Jeśli zaś krew mnie zalewa i sumienie nie ma siły się przebić przez ból urażonej dumy, to emocje rozgrzewają spór. Czasami udaje mi się wygrać spór metodami erystycznymi (tak, tak, nie jestem święty, ja też czasem zastosuję erystyczny chwyt; zraniona przez grzech pierworodny ludzka natura ma przecież skłonność do złego, złe przychodzi nam czynić łatwiej, niż dobre). Tylko co to za wygrana, jeśli przemogło się przeciwnika podstępem? Satysfakcja z tego mizerna.
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2015, 21:12:52 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
pomponiagrecyna
Gość
« Odpowiedz #226 dnia: Maja 20, 2015, 18:36:19 pm »

Ja też jednak zagłosuję na Dudę, mam dość chamstwa Komorowskiego i tych wszystkich jego przydupasów Karolaków i Maślaków.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #227 dnia: Maja 20, 2015, 20:44:10 pm »

Ja też jednak zagłosuję na Dudę, mam dość chamstwa Komorowskiego i tych wszystkich jego przydupasów Karolaków i Maślaków.

Tak jest nie możemy pozwolić, żeby znowu wygrał wybory "Mołotow"..;)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #228 dnia: Maja 20, 2015, 21:06:59 pm »

Tak jest nie możemy pozwolić, żeby znowu wygrał wybory "Mołotow"..;)
Niedawno zacząłem się wahać, czy jednak nie oddać głosu na p. A. Dudę. Po wystąpieniu p. T. Karolaka byłem nieomal zdecydowany. W swoich przeprosinach opublikowanych na pejsbuku ten mierny aktor ośmielił się usprawiedliwiać i udawać ofiarę manipulacji. Nie wierzę, że p. T. Karolak jest takim głupcem! Z pewnością jest kanalią, ale nie głupcem!!! W każdym razie tym mnie przekonał: platformianym kanaliom mówimy stanowczo NIE :)
marianos
bywalec
**

« Odpowiedz #229 dnia: Maja 20, 2015, 22:35:03 pm »

Chwilowo Komorowski i jego otoczenie to najwięksi obłudnicy.
Coraz to nowe rzeczy obiecują - dziś czytam jakieś myśli puszczone w eter że Komorowski to jednak jest za tym żeby wiek emerytalny skrócić.
A jak jego kontrkandydat mówił tak to wszyskie media i PO - że niby skąd na to pieniądze.

Miarą tego kim jest ten człowiek są ci którzy go teraz popierają : Kwaśniewski, Karolak, Wojewódzki, Balcerowicz masakra

Oczywiście o podpaleniach budek ruskich i wątku towarzysza Sienkiewicza jakby mało w mediach

Tato
aktywista

« Odpowiedz #230 dnia: Maja 20, 2015, 23:24:56 pm »

Grzegorz Braun o współpracy z JKM, ruchu Kukiza i spisku w II turze :
https://www.youtube.com/watch?v=SHh-avqS0bk
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #231 dnia: Maja 21, 2015, 00:15:49 am »

http://demotywatory.pl/4501110/Manifest-wkurzonego-wyborcy

:D
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #232 dnia: Maja 21, 2015, 07:52:23 am »

http://demotywatory.pl/4501110/Manifest-wkurzonego-wyborcy
:D

Wynika z tego, że ta "wariatka spod krzyża" (jak to określono w mediach) to agentka nasłana, aby obrzydzić ludziom pis.
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Caivs
uczestnik

« Odpowiedz #233 dnia: Maja 21, 2015, 08:49:59 am »

Grzegorz Braun o współpracy z JKM, ruchu Kukiza i spisku w II turze :
https://www.youtube.com/watch?v=SHh-avqS0bk

Ciekawa ta teoria spiskowa (od 7:25). Mało trudnych pytań rzeczywiście było. W podobnym tonie wypowiada się też o debacie Max Kolonko:

https://www.youtube.com/watch?v=c9xWCcjESBA

Zastanawia mnie w tym wszystkim, jak wobec tego typu podejrzeń p.Braun planuje zachować się w dogrywce, mimo iż zaraz po I rundzie poparł Dudę. Znamienne, że podczas prawie półgodzinnej rozmowy nie wspomniał o tym w ogóle. Mówi wprawdzie na początku, że wybory jeszcze trwają, ale nic poza tym. Czyżby subtelnie dał znać o zmianie swych zamiarów?
Tato
aktywista

« Odpowiedz #234 dnia: Maja 21, 2015, 09:44:38 am »

Grzegorz nie zmienił zdania, które wyraził po zakończeniu I tury, to jest po prostu krytyczne spojrzenie na obecną sytuację, w stosunku do której nigdy przecież nie przejawiał entuzjazmu...
Caivs
uczestnik

« Odpowiedz #235 dnia: Maja 21, 2015, 10:16:16 am »

Grzegorz nie zmienił zdania, które wyraził po zakończeniu I tury, to jest po prostu krytyczne spojrzenie na obecną sytuację, w stosunku do której nigdy przecież nie przejawiał entuzjazmu...

Jeśli okazałoby się prawdą, że gracze udają grę, uczestnictwo w niej byłoby podobne do pasjonowania się meczem, o którym z góry wiadomo, że jest ustawiony.
Fideliss
aktywista

« Odpowiedz #236 dnia: Maja 21, 2015, 10:21:58 am »

Obrzydzeniem napawa mnie prymitywna, głupia i chamska propaganda sztabu wyborczego (czytaj; Platformy Obywatelskiej) Komorowskiego.
Dlatego wzorem Katona przemawiającego w Senacie Rzymskim nieustannie powtarzać będę;

CETERUM CENSEO PLATFORMAM OBYWATELSKAM ESSE DELENDAM. ! PLATFORMAM OBYWATELSKAM ESSE DELENDAM !!!!!!!!!!!!!!
Tato
aktywista

« Odpowiedz #237 dnia: Maja 21, 2015, 10:40:21 am »

Odsunięcie PO od władzy jest względem Polski naszym obowiązkiem, bez względu na to, czy kontrkandydat Andrzej Duda rozczaruje czy nie. To wynika zwyczajnie z polskiej racji stanu, bowiem nie ma nic gorszego niż pozwolenie na zabetonowanie obecnego reżimu. Jak pisałem wcześniej, najpierw odzyskajmy Polskę - wyczyśćmy do białej kości naszych wrogów, potem będziemy się spierać jak ją urządzić. Obecnie nie ma innej opcji niż zagłosowanie przeciw BK, każda inna postawa, tj. zostanie w domach, głos nieważny etc, de facto przyczynia się do sukcesu obozu władzy.
Caivs
uczestnik

« Odpowiedz #238 dnia: Maja 21, 2015, 10:45:48 am »

Obrzydzeniem napawa mnie prymitywna, głupia i chamska propaganda sztabu wyborczego (czytaj; Platformy Obywatelskiej) Komorowskiego.
Dlatego wzorem Katona przemawiającego w Senacie Rzymskim nieustannie powtarzać będę;

CETERUM CENSEO PLATFORMAM OBYWATELSKAM ESSE DELENDAM. ! PLATFORMAM OBYWATELSKAM ESSE DELENDAM !!!!!!!!!!!!!!

Obrzucanie przeciwników fekaliami wynika ze "standardów" demokracji. Jak w wielu innych sprawach, i tutaj również, jedni robią to dosadniej, inni mniej. Przykładowo w trakcie niedzielnej debaty Duda obarczył winą Tuska za to, że nie mamy w Polsce tarczy antyrakietowej. Tusk miał w tej kwestii tyle do powiedzenia co kundel na łańcuchu. PO jest po prostu liderem w wylewaniu ekskrementów na innych: pecunia (potestas) non olet.
Caivs
uczestnik

« Odpowiedz #239 dnia: Maja 21, 2015, 10:57:45 am »

Odsunięcie PO od władzy jest względem Polski naszym obowiązkiem, bez względu na to, czy kontrkandydat Andrzej Duda rozczaruje czy nie. To wynika zwyczajnie z polskiej racji stanu, bowiem nie ma nic gorszego niż pozwolenie na zabetonowanie obecnego reżimu. Jak pisałem wcześniej, najpierw odzyskajmy Polskę - wyczyśćmy do białej kości naszych wrogów, potem będziemy się spierać jak ją urządzić. Obecnie nie ma innej opcji niż zagłosowanie przeciw BK, każda inna postawa, tj. zostanie w domach, głos nieważny etc, de facto przyczynia się do sukcesu obozu władzy.

Powtórzę to co w tym wątku już się pojawiało - nie ma zasadniczej różnicy w poglądach obu kandydatów na: politykę zagraniczną, politykę gospodarczą, serwilizm wobec UE. Rozumiem pańską kalkulację, ale nie wierzę, że Duda, czy PiS zamierza zmienić funkcjonowanie państwa w sposób istotny. Przypuszczam, że nastąpi tylko zamiana ekip. Przypuszczenia swoje opieram na przykładzie z lat 2005 - 2007. Głos nieważny jest głosem nieważnym, oddając zaś głos na któregokolwiek z obu kandydatów biorę osobistą (maleńką jak mój głos, ale jednak) odpowiedzialność za to co będzie jako prezydent robił.
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2015, 11:02:36 am wysłana przez Caivs » Zapisane
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!