Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 10:09:33 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75053 razy)
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #195 dnia: Maja 17, 2015, 21:48:41 pm »

Obiektywnym faktem jest treść karty do głosowania ;D

A na karcie są tylko dwie możliwości: Bronek lub Duda. Opcja "Przeciw Bronkowi" nie występuje.
Żadne zaklęcia tego nie zmienią.

A odpowie Pan w końcu, kogo popiera z realnych bytów politycznych? Bo poza robieniem łaski PO niczego u Pana nie widzę.

##

Znakomita egzegeza Pana Sebastiana w sprawie Wiewióra. Gratulacje.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #196 dnia: Maja 17, 2015, 21:56:57 pm »

Co do debaty: Odchodzący zaczął nadspodziewanie dobrze, ale przyszedł bez faktycznej amunicji przeciwko Dudzie. Niby były jakieś ciosy, ale obecne przepisy nie zaliczają ich jako trafień puntowanych. Najmocniejszy cios to uwaga, że Duda mówi o miejscach pracy dla młodych a sam blokuje już 9 lat etat. Taki głodny kawałek to by lemingi łyknęły może 5 lat temu, ale nie dziś.

Duda nie jest dobrym dyskutantem. Temniemniej uwagi o raptownej zmianie poglądów Bula od piątku przedwyborczego do poniedziałku powyborczego, o mieleniu wszystkich wcześniejszych pomysłow referendów, o braku veta w jakiejkolwiek sprawie istotnej dla kraju musiały robić wrażenie.

Jakby na miejscu Dudy stał Kowalski, Korwin czy Wilk, byłaby dwucyfrówka. A tak oceniam wynik na 1:3
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #197 dnia: Maja 17, 2015, 22:18:19 pm »

No i co z tego, ze jest Pan oburzony.  ;D Coś Pana dotknęło może?  ;D Chodzi o to, żeby postępować uczciwie i prosto, aby każdy widział, że nasze tak, to jest tak, a nie to nie. A nie w ten sposób, że tak to nie, a nie to tak, bo teraz to mniejsze zło, a wtedy to było większe zło, itd.  Mówię, że diabli nadali i mam rację.
Jeśli ktoś postępuje inaczej, to czy jego tak będzie tak, a nie będzie nie? Czy nie potrzeba będzie jeszcze jakiegoś potwierdzenia?
I wie Pan co, p. Sebastianie, chyba Pan nie słuchał dzisiejszego kazania, albo nie wziął sobie go do serca.  ;
D

To była nieszczęsna wymiana zdań
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2015, 14:56:32 pm wysłana przez Wewiór » Zapisane
Tato
aktywista

« Odpowiedz #198 dnia: Maja 17, 2015, 22:30:50 pm »

Dobrze Panowie "Tak-takowcy", załóżmy hipotetycznie, że jesteście Panowie dowódcami obrony Lwowa w 1939 roku. Jaką decyzję podejmujecie ?
Warianty odpowiedzi :
- poddaję Lwów Niemcom;
- poddaję Lwów Sowietom;
- nie poddaję Lwowa wcale i walczę w mieście do końca;
- strzelam sobie w łeb;
Który z wariantów spełnia wymogi "Tak-taków" ?;)

"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Fideliss
aktywista

« Odpowiedz #199 dnia: Maja 17, 2015, 23:08:01 pm »

A ja, drodzy państwo, w świetle toczącej się tu dyskusji, by trochę złagodzić emocje, podzielę się dwoma przemyśleniami;

1). Czas szybko płynie. Za 100 lat nie będzie Dudy, nie będzie Komorowskiego, NIE BĘDZIE NAS, .... a liczy się WIECZNOŚĆ i los naszej duszy po śmierci.
     Więc po co to wszystko? Wszystko jest względne i uwarunkowane czasem. Do relatywizmu nakłaniam.

2). Wabi mnie romantyczna wizja rozwiązania w stylu junta militar de America Latina. Do stolicy, pod parlament i pałac prezydencki wjeżdża dywizja pancerna.
     Kilka serii z karabinów maszynowych. Cisza i spokój. El problema esta resuelto. Ole!

(Nie, nie . . . ja wcale nie piłem. Tak sobie tylko rozważam wieczorową porą.)  :)
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #200 dnia: Maja 17, 2015, 23:16:55 pm »

2). Wabi mnie romantyczna wizja rozwiązania w stylu junta militar de America Latina.

Nawet nie musimy sie odwoływać do Ameryki Płd., bo przecież mamy i rodzimą tradycję w tym duchu, akurat była rocznica.  W 1926 r. też było szybko i sprawnie: 12 maja oddziały wierne Piłsudskiemu opanowały mosty na Wiśle, a 15 maja było już po wszystkim. Trzy dni.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #201 dnia: Maja 17, 2015, 23:33:00 pm »

2). Wabi mnie romantyczna wizja rozwiązania w stylu junta militar de America Latina.

Nawet nie musimy sie odwoływać do Ameryki Płd., bo przecież mamy i rodzimą tradycję w tym duchu, akurat była rocznica.  W 1926 r. też było szybko i sprawnie: 12 maja oddziały wierne Piłsudskiemu opanowały mosty na Wiśle, a 15 maja było już po wszystkim. Trzy dni.

Potem Komendant powiedział "podoba mi się ta wasza czerezwyczajka" i zorganizowano Berezę. Potem był Jaruzelski, zaczął 13 grudnia a 17 było już po wszystkim. Mamy tradycję Panie Fidelissie, jest do czego nawiązywać.
Ale to nie moja bajka.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2015, 23:34:37 pm wysłana przez rysio » Zapisane
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #202 dnia: Maja 18, 2015, 03:52:26 am »

Potem Komendant powiedział "podoba mi się ta wasza czerezwyczajka" i zorganizowano Berezę.

Na 3000 więźniów, którzy przeszli przez Berezę, zmarło kilkunastu. Niektórzy historycy twierdzą, że tylko trzech. Więc taka straszna ta "czerezwyczajka" nie była.
Komendant wprawdzie groził mówiąc "Bezkarność tego bydła przeklętego psuje całe państwo. Zastrzelę ich jak psów, gdy sądy nie osądzą", ale w końcu przecież nikogo nie zastrzelił.

Stanowczy lecz w miarę łagodny dyktator mógłby wiele polskich problemów rozwiązać.  :)
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Caivs
uczestnik

« Odpowiedz #203 dnia: Maja 18, 2015, 07:44:35 am »

...Stanowczy lecz w miarę łagodny dyktator mógłby wiele polskich problemów rozwiązać.  :)

Żenująca ta debata była. Jeden z tych dwóch ludzi będzie głową państwa, a zachowywali się jak straganiarze na rynku. To oczywiście wynika z reguł demokracji: obaj je akceptują. Populizm, łapanie adwersarza za słówka, wrażenia, sztuczne gesty. Ten się podrapał w odpowiednim momencie po czole i już zdobywa milion wyborców, tamten uśmiechnął się przechylając lekko główkę i pół miliona wyborców wróciło z powrotem. Okropne. Gdzież majestat państwa, najwyższych władz? ... demokracja wszystkie świętości sprowadza do karczemnych pyskówek.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #204 dnia: Maja 18, 2015, 10:41:24 am »

Co do debaty...Korowski szarżował na biednego Dudę jak rozbuchany "basior"...zaś Duda, moim zdaniem, choć minimalną przewagę zyskał, był po prostu za miękki, zbyt grzeczny i za bardzo zepchnięty do defensywy. W pewnym momencie myślałem, że się rozpłacze...( kiedy wypominał Komorowskiemu spot z dziewczynką i jej matką , czy kiedy Gruby go wtóry raz przyatakował cytatem - niestety zapewne prawdziwym z jego programów z eurowyborów ). Zabrakło mi u Dudy większej energii i mocniejszego kontrataku, zwłaszcza pozbycie się tej przedadnej delikatności w stosunku do gbura, który na to zasługiwał bezapelacyjnie. Podobało mi się natomiast pytanie o Jedwabne, na którym Komorowski totalnie poległ...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #205 dnia: Maja 18, 2015, 12:02:57 pm »

No i co z tego, ze jest Pan oburzony.  ;D Coś Pana dotknęło może?  ;D Chodzi o to, żeby postępować uczciwie i prosto, aby każdy widział, że nasze tak, to jest tak, a nie to nie. A nie w ten sposób, że tak to nie, a nie to tak, bo teraz to mniejsze zło, a wtedy to było większe zło, itd.  Mówię, że diabli nadali i mam rację.
Jeśli ktoś postępuje inaczej, to czy jego tak będzie tak, a nie będzie nie? Czy nie potrzeba będzie jeszcze jakiegoś potwierdzenia?
I wie Pan co, p. Sebastianie, chyba Pan nie słuchał dzisiejszego kazania, albo nie wziął sobie go do serca.  ;D 0
Jeśli jest Pan tak silnie przekonany, że ma Pan rację, to ja na to już na pewno nic nie poradzę. Ja natomiast wiem, że mam rację tylko w tym jednym, iż zawsze może znaleźć się ktoś, kto wie lepiej ode mnie.
Ostatnie pańskie zdanie jest typowym argumentum ad personam, najbardziej chamskim ze wszystkich erystycznych chwytów.

Przekreślam wszystko, ponieważ zobowiązałem się wobec p. Wiewióra puścić w niepamięć wymianę zdań, którą obaj uważamy za nieszczęśliwą.
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2015, 14:50:07 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #206 dnia: Maja 18, 2015, 12:25:05 pm »

Ostatnie pańskie zdanie jest typowym argumentum ad personam, najbardziej chamskim ze wszystkich erystycznych chwytów.

Aby zakończyć tą nieszczęśliwą wymianę zadań, wycofuję się z tego ostatniego zdania i przepraszam Pana.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #207 dnia: Maja 18, 2015, 13:27:10 pm »

Aby zakończyć tą nieszczęśliwą wymianę zadań, wycofuję się z tego ostatniego zdania i przepraszam Pana.
Dziękuję Panu uprzejmie! To bardzo szlachetne z pańskiej strony. Ja również uważam tę wymianę zdań za nieszczęśliwą. Puszczam wszystko w niepamięć, a na znak tego wszystko, co powyżej pod pańskim adresem napisałem przekreślam, oraz opatruję stosownym komentarzem. Ja też proszę Pana o wybaczenie za to wszystko, czym Pana obraziłem.
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2015, 14:51:21 pm wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #208 dnia: Maja 18, 2015, 15:38:09 pm »

Ja też proszę Pana o wybaczenie za to wszystko, czym Pana obraziłem.

Nie trzeba. Pan stał na stanowisku obrony autorytetu Kościoła nauczającego, i bardzo to sobie cenię i szanuję.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #209 dnia: Maja 18, 2015, 18:55:38 pm »

Nie trzeba. Pan stał na stanowisku obrony autorytetu Kościoła nauczającego, i bardzo to sobie cenię i szanuję.
Ja sobie bardzo cenię osoby, które umieją przeprosić. Obym i ja tak umiał.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!