Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 18, 2025, 10:27:19 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232983 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015
« poprzedni następny »
Ankieta
Pytanie: Kogo wybierasz?  (Głosowanie skończone: Maja 24, 2015, 12:44:25 pm)
Bronisław Komorowski - 2 (2%)
Andrzej Duda - 71 (69,6%)
nie będę głosował/ zabiorę kartę/ oddam głos nieważny - 29 (28,4%)
Głosów w sumie: 101

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 25 Drukuj
Autor Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015  (Przeczytany 75069 razy)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #135 dnia: Maja 16, 2015, 08:55:16 am »

Reasumując to co tu widzę, są tu ludzie, którzy sądzą podobnie jak niejaki Wolter, że rozbiory uszczęśliwiły Polaków a niepodległość tylko im szkodzi. Sądząc z "preferencji" wyborczych jest ich to około 30%. Strach pomyśleć, jaki jest ich związek z dziedzictwem cywilizacji łacińskiej? Co oni w ogóle tu robią?
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2015, 09:17:27 am wysłana przez jwk » Zapisane
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Pentuer
aktywista

« Odpowiedz #136 dnia: Maja 16, 2015, 09:25:14 am »

@jwk
Też odniosłem takie wrażenie - jak to słodko żyło się pod dobrym carem! I po co te głupie Polaczki się buntowały? Przecież ci Rosjanie tacy cisi i łagodni jak baranki są. Szczególnie ci z Obwodu Kaliningradzkiego  ;D ;D ;D .
Swoją drogą  - jak łatwo udało się wdrukować, że AD chce posyłać wojska na Ukrainę.
Po tym, jak jeden z Panów Forumowiczów wypisał mi plagi egipskie stosując tzw. ekwiwokalizm uznałem, że szkoda howoryty. EOT
Ecclesia ibi est, ubi fides vera est - (S. Hieronymus, Ecclesiae Doctor)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #137 dnia: Maja 16, 2015, 09:38:39 am »

Po tym, jak jeden z Panów Forumowiczów wypisał mi plagi egipskie stosując tzw. ekwiwokalizm uznałem, że szkoda howoryty. EOT
Takie zacietrzewienie jest charakterystyczne dla postnarodowców. Dmowski się w grobie przewraca.
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #138 dnia: Maja 16, 2015, 09:46:12 am »

Miałem kilka kontaktów z Rosjanami na pielgrzymce FSSPX do Częstochowy i byli to ludzie bardzo przyjaźnie i uprzejmie usposobieni. Kultura osobista na najwyższym poziomie, ciekawość naszej kultury, podziw dla gościnności - to się rzucało w oczy.
Nie ma to jak wyciągać wnioski ogólne z zupełnie niereprezentatywnej próby

Dziękuję, że zwrócił Pan na to uwagę, że zauważył błąd logiczny w mojej wypowiedzi. Jednak myślę, że mój błąd, polega nie na błędnym wnioskowaniu, lecz tkwi w moim sposobie wypowiadania się. Bo ja mam tendencję do pomijania w wypowiedzi rzeczy, które wydają mi się podświadomie oczywiste i również podświadomie rozciągam to przekonanie na rozmówców. I właśnie w tej wypowiedzi tendencja ta znów dała znać o sobie, bo nie wspomniałem o innych moich kontaktach z Rosjanami, których miałem wiele, znacznie więcej. Te również uważam za pozytywne, tylko już bez tego entuzjazmu. A zatem: ta wypowiedź powinna brzmieć mniej-więcej tak:
Miałem kilka kontaktów z Rosjanami na pielgrzymce FSSPX do Częstochowy i byli to ludzie bardzo przyjaźnie i uprzejmie usposobieni. Kultura osobista na najwyższym poziomie, ciekawość naszej kultury, podziw dla gościnności - to się rzucało w oczy.
Miałem też wiele innych kontaktów z Rosjanami, na ogół pozytywnych, jednak nie mam o nich aż tak entuzjastycznego zdania.
Czasami miałem wrażenie, że przeciętny Rosjanin nie za bardzo rozumie zawikłane dzieje wzajemnych oddziaływań Rosjan na Polaków i Polaków na Rosjan. Dlatego i ja mam przyjazne podejście do samych Rosjan (...)
Wtedy przedostatnie zdanie nabiera w wypowiedzi właściwego znaczenia, tj takiego, jakie miało w moich myślach.
Jeszcze raz dziękuję Panu, Panie Krusejder, za zwrócenie mi uwagi na mój błąd.

PS
Myślę, że każdą opinię o narodach wyrabiamy sobie na podstawie spotkań z częścią (większą lub mniejszą) narodów, czyli z poszczególnymi osobami. (Zagadnienie stereotypów pomijam.) Słabością takiej opinii zawsze jest to, że jest uogólnieniem na podstawie części, a zatem zawsze można ją zaatakować, mówiąc, że owa część jest niereprezentatywna.
Na podstawie samych tylko pielgrzymkowych spotkań z osobami z narodów germańskich uogólniam, że Germanie mają głęboko w swoim wnętrzu zapisane poczucie własnej wyższości względem narodów niegermańskich. Pozapielgrzymkowe relacje z osobami germańskiego pochodzenia tylko mnie w tym przekonaniu utwierdzają. O ile jednak u katolickich Germanów (też nie u wszystkich) wyczuwałem poczucie wyższości, to w relacjach z Germanami poznanymi poza środowiskiem Tradycji miałem czasem poczucie, że oni nami wprost gardzą. No i znowu można by powiedzieć "wnioski wyciągnięte z niereprezentatywnej próby"... tylko czy aby tak nie jest, że jeśli usłyszę coś pozytywnego o Rosjanach, to natychmiast budzi się we mnie wstręt, ale jeśli usłyszę coś negatywnego o Germanach, to już taki wstręt się we mnie nie budzi? Czy tych spraw nie da się wyjaśnić jednym tylko słowem: uprzedzenie?
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2015, 10:54:15 am wysłana przez Seb. Kozłowski » Zapisane
Pentuer
aktywista

« Odpowiedz #139 dnia: Maja 16, 2015, 09:51:11 am »

@jwk
Ściślej biorąc odłam wywodzący się od J. Giertycha, środowisko dzisiejszej "Myśli Polskiej", różni Wielomscy, Engelgardowie etc. - bardzo pobożni, tropiący masonerię (tu sporo racji!) i bardzo filorosyjscy. Osobiście kiedyś czytałem artykuł p. Wielomskiego, w którym ten pan na serio wziął raport MAK i piętnował bezmyślnych Polaczków (w książce "Zamach smoleński" lub podobnie z r. 2011, będącej wyborem publicystyki autorów z tego środowiska).
Ecclesia ibi est, ubi fides vera est - (S. Hieronymus, Ecclesiae Doctor)
Wewiórka
*NOWICJUSZ*
uczestnik

« Odpowiedz #140 dnia: Maja 16, 2015, 13:47:18 pm »

W latach 1900 - 1914 z Polski wyemigrowało do pracy w  Rosji ok 500 tys Polaków zazwyczaj wykształconych. Za lepszym chlebem.
Że w Rosji działało wielu wykształconych Polaków, to wiedziałem. Natomiast nie wiedziałem, że było ich aż tylu i że taki był motyw tej emigracji. Dziękuję za tę informację bardzo ciekawą.

A ja myślę, ze idą takie czasy, że będziemy prosić o azyl polityczny w Rosji, i na Białorusi, jeśli się ostanie. W Polsce zaczyna się robić Sodoma i Gomora. Niedługo ludzi będą zamykani za powiedzenie, że homoseksualizm go grzech. W Rosji, Bogu dzięki, za promocję homoseksualizmu wśród nieletnich idzie się do więzienia. Louise Veronica Ciccone wstępu tam już nie ma. Do nas natomiast może przyjeżdżać i w święta maryjne odstawiać swoje satanistyczne gusła, i nasi umiłowani przywódcy, tak kościelni, jak i świeccy niczego w tym nawet niestosownego nie widzą, nie mówiąc już, żeby widzieli to co jest, tzn. bluźnierstwo. Dziwi mnie również ta agresja Polaków do Rosji, przecież Rosja jest o wiele bliższa Polakom, dosłownie i w przenośni, niż Ameryka. Nawet język rosyjski jest dużo łatwiejszy do nauczenia się, niż angielski, choć jest to jeden z najtrudniejszych języków (i przy okazji, jest najładniejszym językiem na świecie).
Tato
aktywista

« Odpowiedz #141 dnia: Maja 16, 2015, 14:27:46 pm »

Ot... i przyszło nam wybierać takiego Polaka, który ma ładniejszą Żydówkę ...;)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
rysio
aktywista

« Odpowiedz #142 dnia: Maja 16, 2015, 14:28:08 pm »

W latach 1900 - 1914 z Polski wyemigrowało do pracy w  Rosji ok 500 tys Polaków zazwyczaj wykształconych. Za lepszym chlebem.

Nie tylko za chlebem ale i robić karierę zawodową i naukową. Jednym z wielu akademików był prof. Noakowski. Kilka lat temu w domu, w którym mieszkał w Petersburgu Rosjanie wmurowali tablicę pamiątkową. Pradziadek mojej żony był ober-nadleślniczym w Guberni gdzieś na Uralu. Dziadek kolegi paradował ze szpadą akademika po Newskim Prospekcie jako bau-inżynier - zarobił, wrócił, pobudował się w Polsce.
Cała Łódź powstała tylko dlatego, że zniesiono bariery celne.

Swoją drogą  - jak łatwo udało się wdrukować, że AD chce posyłać wojska na Ukrainę.

Trzeba być piramidalnie naiwnym uważając, że Andrzej Duda może mieć w tej kwestii jakiekolwiek własne "chcenie".

Jeżeli Duda postawi się UE, wstrzyma osadnictwo "Muslimów" w Polsce, zrobi w tej sprawie referendum i przyjmie Ukrainców, Białorusinów i Polaków z Kazachstanu to stanę pod Kolumną Zygmunta i odszczekam to co napisałem o Dudzie.

PiS to taka Platforma mająca spokojnie ewolucyjnie doprowadzić kato-Polaczków do ustalonego eu-scenariusza dla Polski. Ma być to co w UE: homo-sodo-muslim-bajzel. Z uwagi na katolicyzm i inne "przywary" Polaczków termin realizacji trochę nam odroczono. Ale wszystko idzie w dobrym kierunku. O tym scenariuszu i pogodzeniu się z nim pisał już na Frondzie "naczelny katolik RP". A skoro Terlikowski coś takiego napisał, to znaczy, że też dostał zadanie na swoim odcinku pracy ideologicznej.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2015, 14:46:15 pm wysłana przez rysio » Zapisane
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #143 dnia: Maja 16, 2015, 14:45:17 pm »

A ja myślę, ze idą takie czasy, że będziemy prosić o azyl polityczny w Rosji, i na Białorusi, jeśli się ostanie. W Polsce zaczyna się robić Sodoma i Gomora. Niedługo ludzi będą zamykani za powiedzenie, że homoseksualizm go grzech. W Rosji, Bogu dzięki, za promocję homoseksualizmu wśród nieletnich idzie się do więzienia. Louise Veronica Ciccone wstępu tam już nie ma.
Obawiam się, że może Pan mieć rację, chociaż myślę, że raczej w odniesieniu do Białorusi, niż do Rosji. Ze wszystkich sąsiadów najprzyjaźniejszy stosunek do Polaków ma właśnie Białoruś.
Wydaje mi się, ze ta postawa państwa rosyjskiego wobec homopropagadny jest raczej odpowiedzią na oczekiwania społeczne, niż stanowiskiem rządu. Raczej p. W. Putin w tym celu tak zarządził, aby lud go popierał. On buduje swoją popularność na idei wielkiej Rosji i na dumie narodowej Rosjan. A dla nich te idee są nie mniej bliskie, jak dla nas idea wielkiej Polski i nasza duma narodowa.
Louise Veronica Ciccone wstępu tam już nie ma. Do nas natomiast może przyjeżdżać i w święta maryjne odstawiać swoje satanistyczne gusła, i nasi umiłowani przywódcy, tak kościelni, jak i świeccy niczego w tym nawet niestosownego nie widzą, nie mówiąc już, żeby widzieli to co jest, tzn. bluźnierstwo.
No bo rząd w Polsce (nie powiem przecież "polski rząd") jest przeciwko Narodowi, jest to banda bezideowych kreatur, żydokomuna tak zwana.
Dziwi mnie również ta agresja Polaków do Rosji, przecież Rosja jest o wiele bliższa Polakom, dosłownie i w przenośni, niż Ameryka.
Mnie też to dziwi, chociaż z trochę innych powodów. Moim zdaniem bliskość Rosji nam polega raczej na tym, że mamy za sobą 500 lat historii sąsiedztwa, z których druga połowa tak niektóre osoby emocjonuje, że je krew zalewa. Jeśli wziąć pod uwagę różnice cywilizacyjne wg prof. Konecznego, to do Rosji tak samo nam daleko, jak do Ameryki. Niektórzy na Amerykę patrzą przyjaźnie i entuzjastycznie, bo jest daleko. A gdyby była blisko, tak jak Rosja, to czy tak entuzjazmowali się tą Ameryką? Wątpię.
Ja w Rosji widzę przede wszystkim wielki rynek zbytu, wiecznie głodnego niedźwiedzia. Warto z nim żyć we względnie dobrych stosunkach, bo jak Pan słusznie zauważył: jest blisko. Z Ameryką nie mamy nic wspólnego, więc to dla nas żaden sojusznik. Rosja sojusznikiem nigdy dla nas nie była i nie będzie, ale pohandlować można i trzeba.
Seb. Kozłowski
rezydent

« Odpowiedz #144 dnia: Maja 16, 2015, 14:48:46 pm »

Dobrze powiedziane!  ;D
Cała Łódź powstała tylko dlatego, że zniesiono bariery celne.
Czyli warto handlować z Rosją :) zresztą nie tylko z Rosją.
PiS to taka Platforma mająca spokojnie ewolucyjnie doprowadzić kato-Polaczków do ustalonego eu-scenariusza dla Polski. Ma być to co w UE: homo-sodo-muslim-bajzel.
Ja się obawiam tego samego, chociaż wydaje mi się, że PiS doprowadzi do tego raczej nieświadomie, niż z premedytacją.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #145 dnia: Maja 16, 2015, 15:43:50 pm »

Ja się obawiam tego samego, chociaż wydaje mi się, że PiS doprowadzi do tego raczej nieświadomie, niż z premedytacją.

Otóż to, otóż to. PiS, jak i innne europejskie partie zaliczane do "konserwatywnych" to, zapożyczając z Haška, Partia Umiarkowanego Postępu w Granicach Prawa. Cóż z tego, ze postęp umiarkowany, skoro prowadzi wprost na skraj przepaści?
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
sm
Gość
« Odpowiedz #146 dnia: Maja 16, 2015, 16:13:20 pm »

;D
rysio
aktywista

« Odpowiedz #147 dnia: Maja 16, 2015, 16:47:04 pm »

A ja myślę, ze idą takie czasy, że będziemy prosić o azyl polityczny w Rosji, i na Białorusi, jeśli się ostanie.

Za wszystkie nasze poprzednie wypowiedzi kilka lat temu wyrzucano z forum frondy. Teraz wyrzucają z forum rebelya. Lada dzień wyrzucą nas z forum krzyż bo jedyną prawicową opcją jest PiS a jedyną Tradi opcją grzeczny Indult i abp Michalik. Kto myśli inaczej - agent Putina.

Najpierw wyemigrujemy na serwery rosyjskie potem na saksy do Rosji.

Kto nieświadomie ten nieświadomie. Np. taki Jarosław K. nie wygląda na aż tak wielkiego naiwniaka. Zresztą poseł Marek J. opisuje, jak za walkę z aborcją (?) został wezwany na dywanik i dostał burę od Jarosława co Polskę zbawia.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2015, 16:51:02 pm wysłana przez rysio » Zapisane
 * Dzielny wojak Szwejk.
Franciszek
uczestnik

Św. Franciszku, módl się za nami!

« Odpowiedz #148 dnia: Maja 16, 2015, 17:42:55 pm »

@jwk
Też odniosłem takie wrażenie - jak to słodko żyło się pod dobrym carem! I po co te głupie Polaczki się buntowały? Przecież ci Rosjanie tacy cisi i łagodni jak baranki są. Szczególnie ci z Obwodu Kaliningradzkiego  ;D ;D ;D .

Następne oszołomy:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kresowianie-pytaja-andrzeja-dude-o-ukraine/1wmlyk

Nie umiem czytać między wierszami i staram się nie pisać między wierszami.
rysio
aktywista

« Odpowiedz #149 dnia: Maja 16, 2015, 17:50:13 pm »

Następne oszołomy:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kresowianie-pytaja-andrzeja-dude-o-ukraine/1wmlyk

bardzo obiektywny artykuł:

[...]
Przed pierwszą turą wyborów prezydenckich problem wspierania przez Polskę Ukrainy, na której szybkimi krokami dokonuje się gloryfikacja zbrodniarzy z Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów i Ukraińskiej Powstańczej Armii, był poruszany tylko przez cześć kandydatów. Dla przykładu, w czasie debaty telewizyjnej do tego problemu ustosunkowali się w ten czy inny sposób Paweł Kukiz, Adam Jarubas, Magdalena Ogórek, Janusz Korwin-Mikke, Marian Kowalski i Grzegorz Braun. Główny kontrkandydat Bronisława Komorowskiego, poseł Andrzej Duda zdecydowanego głosu nie zabrał, nie licząc luźnych i "miękkich" wypowiedzi. A szkoda, bo przecież zabiega on o wyborców, którzy głosowali na wyżej wymienionych kandydatów. [...]

Duda przemilczy te sprawy bo by mu podczas wizyty "ad limina" w USA uszu natarli.
 * Dzielny wojak Szwejk.
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 25 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dogrywka prezydencka, 24 maja 2015 « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!