home > Religie i Dialog > wiadomość 08/12/2009 17.53.33A. Kowalski, rvU źródeł soborowego przełomu. Reforma liturgiczna Pawła VI judaizacją?CytujChrześcijańska liturgia zachowała nie tylko żydowski styl modlitwy, ale nawet pewne hebrajskie słowa, poczynając właśnie od Amen, które w chrześcijańskiej liturgii spotykamy niewątpliwie najczęściej. Termin ten, przejęty w oryginalnej formie z Biblii hebrajskiej i judaizmu, jest spokrewniony z rzeczownikiem èmet „prawda”. Pochodzi od czasownika amàn, który wyraża ideę bycia mocnym, niewzruszonym, trwałym, prawdziwym, wiarygodnym. Znaczy więc: „rzeczywiście”, „na pewno”, „zaprawdę tak jest”, „oczywiście”, czy po prostu: „tak”.
Chrześcijańska liturgia zachowała nie tylko żydowski styl modlitwy, ale nawet pewne hebrajskie słowa, poczynając właśnie od Amen, które w chrześcijańskiej liturgii spotykamy niewątpliwie najczęściej. Termin ten, przejęty w oryginalnej formie z Biblii hebrajskiej i judaizmu, jest spokrewniony z rzeczownikiem èmet „prawda”. Pochodzi od czasownika amàn, który wyraża ideę bycia mocnym, niewzruszonym, trwałym, prawdziwym, wiarygodnym. Znaczy więc: „rzeczywiście”, „na pewno”, „zaprawdę tak jest”, „oczywiście”, czy po prostu: „tak”.
Zgodziłem się z rozmówcami, że w czasie Mszy św. księża często: - zapominają o chwilach ciszy, która ma pobudzić uczestników do modlitwy - choćby przy akcie pokuty, po każdym wezwaniu "Módlmy się" czy po Komunii św.; - pędzą przy czytaniu formularzy modlitewnych; - pozwalają czytać lekcje nieodpowiednim lub nieporzygotowanym lektorom czy ministrantom; - nie pozwalają włączać się w liturgię świeckim, co znacznie ożywiałoby "akcję" Mszy św.;
Umiłowałam za to ciszę kanonu i to jest dla mnie aktywne uczestnictwo- modlitwa sercem.
. Teraz nie chcę takiego "aktywnego" uczestnictwa. Umiłowałam za to ciszę kanonu i to jest dla mnie aktywne uczestnictwo- modlitwa sercem.
No, no, no. Pani cabbage. Bardzo ładnie. Urasta pani w moich oczach. Oby tak dalej.
Listopadowy czwartkowy wieczór, godz. 20.00, gorzowska katedra pęka w szwach. Odczuwa się radosne napięcie w oczekiwaniu na koncert chóru gospel Trzecia Godzina Dnia. 600 osób zakupiło bilety, by uczestniczyć w koncercie uwielbieniowym. Przybyli ludzie z Gorzowa i okolic, a nawet z Poznania, Szczecina, czy Zielonej Góry.
Madika # 108Polecam przeczytanie całej dyskusji zlinkowanej przez mone powyżej - autor wątku chwali się w jednym z ostatnich wpisów ze jego dzieci NA SZCZĘŚCIE od dwóch lat prawie nie widziały NOM-u...Z jednej strony nawoluje do zgodności z wszelkimi przepisami koscielnymi, co zreszta uważam za słuszna postawę- ale z drugiej strony wartosciuje dwa oficjalnie dopuszczone przez KK sposoby odprawiania Mszy Sw., ciesząc się z tego ze dzieci nie uczestniczą w NOM-ie.Na prawdę to już jest żenujące... Mona # 109Nie znasz Dextimusa?Poza tym, masz coś do Tridentiny?Madika # 113(...)A do Tridentiny nic nie mam,(...) ale klasyczna wersja Tridentiny i klasyczna wersja NOM-u to taka sama Ofiara Eucharystyczna.