Ja raz (oczywiscie zanim się stradycjonalizowałem) uczestniczyłem we Mszy sprawowanej na słupku granicznym w Tartrach. W sumie to nawet dość tradycyjnie było - słuptarz kamienny stale przytwierdzony do podłoża, a ze wzgl. na warunki terenowe uczestnicy Mszy stali za księdzem. Największym problemem było faktr, ze nie wiadomo było za jakiego biskupa wymienić w ME - ale w sumie wyszło na to że zarówno Kardynał Macharski, jak i ordynariusz Spisski - Tondra, mają tak sam na imię tzn. Franciszek - więc Pan Bóg sam sobie musiał wybrać jednego z nich
Kim dla Ciebie jest Twój Ksiądz?
Cytat: siloam w Sierpnia 13, 2009, 21:41:44 pmCytat: Antiquus_ordo w Sierpnia 13, 2009, 08:24:58 amWcale nie trzeba- ale jak wspinaczka trwa etapami to nikt się chyba wracać nie będzie, zatem raczej trzeba:)Yhy... trzeba koniecznie Mszę odprawić na szczycie na kamieniu i chusteczce. Różaniec na szczycie to za mało...Jesli wejscie trwa dluzej niz tydzien lub wypada w tym czasie swieto obowiazkowe, to rzeczywiscie koniecznie trzeba.Choc najlepiej miec wtedy ze soba portatyl i czywiscie inne paramenta i vestimenta.
Cytat: Antiquus_ordo w Sierpnia 13, 2009, 08:24:58 amWcale nie trzeba- ale jak wspinaczka trwa etapami to nikt się chyba wracać nie będzie, zatem raczej trzeba:)Yhy... trzeba koniecznie Mszę odprawić na szczycie na kamieniu i chusteczce. Różaniec na szczycie to za mało...
Wcale nie trzeba- ale jak wspinaczka trwa etapami to nikt się chyba wracać nie będzie, zatem raczej trzeba:)
Notabene, te Msze pomimo górskich warunków były sprawowane jak na NOM porządnie,
ale w tym zakonie, choć posoborowym, to jest norma.
Co do Mszy w kosmosie - Panowie i Panie, kiedyś to nastapi na pewno. Czy byłoby fair wysyłać ludzi na kilkanaście miesięcy w kosmos bez księdza, jeśli oni będą katolikami? Oczywiście prędko to nie nastąpi, misja na Marsa, o ile będzie, będzie bez księdza. Ale dziwię się, że Pan Siloam się z tego śmieje, lub uważa to za coś złego. Przy obecnej technologii żaden rząd się nie zgodzi na opiekę duszpasterską w kosmosie, ale za kilkadziesiąt lat, może trochę ponad sto, loty załogowe na powiedzmy Księżyc w celach turystycznych będą normalką... ale nie, bo w kosmosie Msza to już będzie zła..
Kogo wymienić jako biskupa miejsca?
Cytat: JRWF w Sierpnia 15, 2009, 23:49:21 pmKogo wymienić jako biskupa miejsca? Św.Piotra