Toż było o zawiązywaniu wspólnoty, nie o jej zawieszaniu...
Hostię dostarczy listonosz W ostatnich latach opłatek komunijny przybierał różne formy - był udzielany wiernym różnych kościołów w formie bezglutenowej, jako pełen posiłek, okruszki czy też z wzorkami. Teraz nie trzeba będzie nigdzie chodzić, żeby go spożyć. Przyniesie go listonosz. Inicjatywa tej nowej usługi wyszła od Otwartego Kościoła Episkopalnego. W założeniu ma pomagać tym wiernym, którzy nie mogą uczestniczyć w tradycyjnej Eucharystii z powodu wieku czy też stanu zdrowia. Jednak biskup - inicjator pomysłu - Jonathan Blake nie ukrywa, że chodzi naprawdę o szeroko rozumiany inkluzywizm w oferowaniu Komunii. Zdaniem biskupa błędem jest utożsamiane kościoła ze zgromadzeniem wiernych, którzy gromadzą się w budynku. Biskup zapewnia, że hostie będą pakowane troskliwie i pieczołowicie, ale otrzyma je każdy kto zamówi - nawet ateista i satanista. Koszt przesyłki pojedynczego opłatka skalkulowano na 2 funty brytyjskie, jeżeli ktoś zamówi hurtowo 500 sztuk zapłaci tylko 10 funtów. Poprzedni projekt biskupa Blake dotyczył organizowania ulicznych msze w "naturalnym" języku ulicy. Projekt reklamował tekst: "JC said: 'I am the bread of life. Whoever eats this bread will live 4ever."
Ciekawe kiedy tak będzie u nas Hostię dostarczy listonosz
Jutro Boże Ciało. W mojej parafii Pan Jezus będzie stał na gliniakach do kiszenia ogórków, ponieważ wikary idzie z "duchem czasu" i aranżuje ołtarz na #$%^ wie co. Może to ma być Kana Galilejska? Bladego pojęcia nie mam. Gdy wyraziłem swoją dezaprobatę wikary jak na postępowca przystało zagiął mnie tekstem: "No pewnie. Według Ciebie ładniejszy będzie ołtarzyk z pomarszczonym obrazem Matki Boskiej?" odpowiedziałem:"Na pewno godniej". Może jutro wstawię zdjęcia jak mnie szlag nie trafi.
Te ss. niosą krzyż z okazji Drogi Krzyżowej?
Państwo wyznaniowe odchodzi w przeszłość, wolność religijna czyni postępy:http://www.goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&art=1244550889&dzi=1207812935
A zna Pani "konstytucję" Pułtuska - to jest dobre prawo!