Ksiądz: kto przygotuje dzieci?Zgłosiła się pani prawosławna. Ksiądz nie miał nic przeciw.Pierwsza spowiedź będzie po Komunii. Na pytanie Polki - dlaczego tak?Ksiądz: bo ludzie się zniechęcą do Kościoła.
Cytat: Andris Inkvizitors w Maja 12, 2009, 12:18:35 pmKsiądz: kto przygotuje dzieci?Zgłosiła się pani prawosławna. Ksiądz nie miał nic przeciw.Pierwsza spowiedź będzie po Komunii. Na pytanie Polki - dlaczego tak?Ksiądz: bo ludzie się zniechęcą do Kościoła.Cóż, różnica między doktryną o Przemianie, a nauką o Przeistoczeniu jest tak subtelna, że dzieci i tak nie zauważą ;P Fakt faktem, że rozumiemy Eucharystię w zasadzie tak samo. Inna sprawa, czy ta pani prawosławna nie zechce tam prowadzić prozelityzmu jakiegoś, ale i u nas ekumenizm tak się rozpanoszył, że niestety ciężko o ów prozelityzm Cała reszta natomiast wyjątkowo smutna. Katolicki posoborowy ksiądz mi mówił kiedyś, przy okazji rozpaczania nad sabotażem reform soborowych, że można pójść do Komunii i wyspowiadać się zaraz potem, że sobór pozwolił i tak dalej. Zdaje się, że to kolejny "duchosoborowy" dogmat, który w Polsce na szczęście się nie przyjął. Natomiast wytłumaczenie ze zniechęceniem się do Kościoła jest dla mnie zupełnie nie do ogarnięcia...
Cytat: Radogost w Maja 14, 2009, 20:40:10 pmCóż, różnica między doktryną o Przemianie, a nauką o Przeistoczeniu jest tak subtelna, że dzieci i tak nie zauważą ;P Fakt faktem, że rozumiemy Eucharystię w zasadzie tak samo. Inna sprawa, czy ta pani prawosławna nie zechce tam prowadzić prozelityzmu jakiegoś, ale i u nas ekumenizm tak się rozpanoszył, że niestety ciężko o ów prozelityzm Cała reszta natomiast wyjątkowo smutna. Katolicki posoborowy ksiądz mi mówił kiedyś, przy okazji rozpaczania nad sabotażem reform soborowych, że można pójść do Komunii i wyspowiadać się zaraz potem, że sobór pozwolił i tak dalej. Zdaje się, że to kolejny "duchosoborowy" dogmat, który w Polsce na szczęście się nie przyjął. Natomiast wytłumaczenie ze zniechęceniem się do Kościoła jest dla mnie zupełnie nie do ogarnięcia...Mozna pojsc do komunii jesli wzbudzis sie tzw. zal doskonaly. Nastepna rzecza powinno byc pojscie do spowiedzi.Pozdrawiam
Cóż, różnica między doktryną o Przemianie, a nauką o Przeistoczeniu jest tak subtelna, że dzieci i tak nie zauważą ;P Fakt faktem, że rozumiemy Eucharystię w zasadzie tak samo. Inna sprawa, czy ta pani prawosławna nie zechce tam prowadzić prozelityzmu jakiegoś, ale i u nas ekumenizm tak się rozpanoszył, że niestety ciężko o ów prozelityzm Cała reszta natomiast wyjątkowo smutna. Katolicki posoborowy ksiądz mi mówił kiedyś, przy okazji rozpaczania nad sabotażem reform soborowych, że można pójść do Komunii i wyspowiadać się zaraz potem, że sobór pozwolił i tak dalej. Zdaje się, że to kolejny "duchosoborowy" dogmat, który w Polsce na szczęście się nie przyjął. Natomiast wytłumaczenie ze zniechęceniem się do Kościoła jest dla mnie zupełnie nie do ogarnięcia...
Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Maja 15, 2009, 10:20:45 amCytat: Radogost w Maja 14, 2009, 20:40:10 pmCóż, różnica między doktryną o Przemianie, a nauką o Przeistoczeniu jest tak subtelna, że dzieci i tak nie zauważą ;P Fakt faktem, że rozumiemy Eucharystię w zasadzie tak samo. Inna sprawa, czy ta pani prawosławna nie zechce tam prowadzić prozelityzmu jakiegoś, ale i u nas ekumenizm tak się rozpanoszył, że niestety ciężko o ów prozelityzm Cała reszta natomiast wyjątkowo smutna. Katolicki posoborowy ksiądz mi mówił kiedyś, przy okazji rozpaczania nad sabotażem reform soborowych, że można pójść do Komunii i wyspowiadać się zaraz potem, że sobór pozwolił i tak dalej. Zdaje się, że to kolejny "duchosoborowy" dogmat, który w Polsce na szczęście się nie przyjął. Natomiast wytłumaczenie ze zniechęceniem się do Kościoła jest dla mnie zupełnie nie do ogarnięcia...Mozna pojsc do komunii jesli wzbudzis sie tzw. zal doskonaly. Nastepna rzecza powinno byc pojscie do spowiedzi.PozdrawiamCzytałem (jeżeli dobrze pamiętam) u kard. Gasparriego w Katechiźmie, że tylko to odnosi się do momentu, gdy nie mamy możliwości się wyspowiadać. W Tygodniuku Powszechnym kilka lat temu również poruszana była ta kwestia, z tym że wspominała, iż ta możliwość została wprowadzona na Soborze Trydenckim.
Istnieje mozliwosc , ze nie mozna sie wyspowiadac (brak ksiezy, czasu, bariera jezykowa itd) wowczas zalujemy za grzechy, wzbudzamy zal i postanowienie poprawy oraz przystepujemy do komunii przy najblizszej mozliwej okazji. Zadnych wykretow. Wowczas nie ma zadnego grzechu. To chyba dosc proste i zrozumiale.Pozdrawiam
Istnieje mozliwosc , ze nie mozna sie wyspowiadac (brak ksiezy, czasu, bariera jezykowa itd) wowczas zalujemy za grzechy, wzbudzamy zal i postanowienie poprawy oraz przystepujemy do spowiedzi przy najblizszej mozliwej okazji. Zadnych wykretow. Wowczas nie ma zadnego grzechu. To chyba dosc proste i zrozumiale.Pozdrawiam
FOTOMONTAŻ!!!
Oczywiście wierzę! Jednak to przerasta moje zrozumienie...