Co zrobiłbyś Ty (tu pytanie do każdego z czytelników) na miejscu Papieża wobec obecnej sytuacji z FSSPX?
Grosz do grosza...
Coś musi zrobić i wróbelki ćwierkają, że w czerwcu zrobiTo chyba na inny wątek rozmowa, ale moje przypuszczenia są takie, że albo:a) wróci do Summorum albob) da jeszcze więcej swobody (kto chce, kiedy chce, byle potrafił <jakieś egzaminy, szkolenia?> i robił to una cum).Raczej nie pójdzie w stronę jeszcze dalszego Traditionis, głupi by zwyczajnie był. Odpływa mu ok. 700 księży, 500 zakonników i zakonnic, i ponad pół miliona wiernych. Tak o - bo Franciszek nie siadł do stołu jak chcieli w 2019 r., bo teraz dali ultimatum. Żeby chociaż część z nich zatrzymać można dać marchew w postaci wolnej Mszy. Bo tworzenie FSSP bis, moim zdaniem, bez sensu. W skali regionalnej Bractwo jest potężne. To oni a nie "nowusowcy" budują kościoły, chrzczą dorosłych, mają coraz więcej kleryków. Dodajmy do tego próbę poruszenia tematu na konsystorzu, gdzie wyciekło że kardynałowie mają ten temat gdzieś. Co zrobiłbyś Ty (tu pytanie do każdego z czytelników) na miejscu Papieża wobec obecnej sytuacji z FSSPX? Ja na miejscu Leona bym im te sakry klepnął w taki sposób:1) możecie wyświęcić jednego, kogo chcecie, tylko dajcie znać kogo i musi spełniać wymogi obecnego CIC (wiek, doktorat itd.)2) konsekrator będzie ode mnie, bp. Athanasius Schneider3) dostajecie go w pakiecie, będzie dla Was czwartym biskupem (dwóch obecnych, jeden nowy wyświęcony i Schneider)4) zróbcie konsekrację w Rzymie, to przyjadęNawet jakby nie siedli to stołu, co już zrobili. Ciekaw jestem co by zrobili jakby dostali taką ofertę jakby nie skorzystali to przecież by się ośmieszyli.