JRWF
|
|
« Odpowiedz #15 dnia: Lutego 10, 2009, 15:18:39 pm » |
|
W 1996 r. Papieska Rada ds. Interpretacji Tekstów Prawnych wyjaśniła, że za schizmatyków są uznani wszyscy członkowie Bractwa, którzy formalnie do niego należą, to jest podzielają jego przekonania, które są niezgodne z nauczaniem papieża, oraz uczestniczą wyłącznie w jego nabożeństwach.
I tak rozniosła się ta pogłoska między Żydami i trwa aż do dnia dzisiejszego. (Mt 28,15) W poprzednią niedzielę jakiś ksiądz-profesor mówił tak w TVP1. Aż przykro było go słuchać. Był to chyba program "Między ziemią a niebem".
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #16 dnia: Lutego 10, 2009, 16:19:32 pm » |
|
Tak. Oglądałem akurat ten program. Ale ksiądz profesor się bardzo motał. Z logiki jedynka.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #17 dnia: Lutego 10, 2009, 16:23:21 pm » |
|
Nie, nie. Dla nieznających tematu mogło to niestety wyglądać przekonująco. Gdyby nie p.Michał Barcikowski, było by kiepsko.
|
|
|
|
"Kto tradycji nie szanuje Niech nas w dupę pocałuje" /kawaleryjskie/
|
|
|
JRWF
|
|
« Odpowiedz #18 dnia: Lutego 10, 2009, 16:26:53 pm » |
|
Poza P. Barcikowskim dobór gości w programie był po prostu "wspaniały"! Jednym z nich był jakiś lewak z "Krytyki Politycznej" (chyba). Jedna z jego złotych myśli brzmiała: "Papież teraz musi powtarzać na każdym kroku, że antysemityzm jest grzechem"...
|
|
|
|
|
|
|
TKN
|
|
« Odpowiedz #19 dnia: Lutego 10, 2009, 16:27:08 pm » |
|
Nie, nie. Dla nieznających tematu mogło to niestety wyglądać przekonująco.
I chyba taki był zamiar.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #20 dnia: Lutego 10, 2009, 16:28:28 pm » |
|
Tylko dla nieznających tematu. A źródłem dla księdza był inny ksiądz obśmiany tutaj wielokrotnie ks. Grzechowiak. Pan Barcikowski go tonował. Ale ten program nie ma takiego wpływu jak serial Plebania.
|
|
|
|
|
|
|
romeck
|
|
« Odpowiedz #21 dnia: Lutego 10, 2009, 16:29:12 pm » |
|
Całe szczęście, że coraz mniej księży czyta tą szmatę. Kiedyś czytali częściej, bo nie było konkurencji.
Racja! Czytałem przez kilka lat. Ale w dobie internetu.... Nie potrafię już rozmawiać z osobami, którzy całą wiedzę czerpią z tv i gazet.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #22 dnia: Lutego 10, 2009, 16:29:37 pm » |
|
Ten drugi gość to Nosowski z Więzi i TP. Bardzo się denerwował biedaczysko.
|
|
|
|
|
|
|
romeck
|
|
« Odpowiedz #23 dnia: Lutego 10, 2009, 16:31:35 pm » |
|
Może zaczęli by czytać TO forum...
Chyba Wam chodzi o Stare Forum Krzyż. Na nowym wciąż pustawo, odżałować nie mogę tej wiedzy i odnośników.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #24 dnia: Lutego 10, 2009, 16:33:31 pm » |
|
Cierpliwości... Nadrobimy straty.
|
|
|
|
"Kto tradycji nie szanuje Niech nas w dupę pocałuje" /kawaleryjskie/
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #25 dnia: Lutego 10, 2009, 16:40:11 pm » |
|
I to bardzo szybko nadrobimy.
|
|
|
|
|
|
|
emircoo
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #26 dnia: Lutego 10, 2009, 19:03:07 pm » |
|
A ja się tam chłopakom z "TP" nie dziwię - przecież od kilku lat co rano budzą się z ręką w nocniku... Pierwszą raną nadętej pychy była publikacja "Dziennika" Stefana Kisielewskiego - nieoceniony Kisiel kpił z Turowicza, Stommy, ks. Bardeckiego i Hennelowej niemal z każdej strony. A od 2005 roku to katorga niemal co tydzień. Indult generalny, a teraz cofnięcie ekskomuniki. Chłopaki marzyli o Kościele ery "open", takiego bez piekła z dużą ilością humanizmu i godności ludzkiej, a tu jakiś "przyjaciel Jana Pawła II" ośmiela się zmieniać kierunek sterów, jakby "bycie przyjacielem największego z papieży" nic go nie nauczyło. Chłopaki marzyli o duchu soboru, a tu jacyś integryści w Kościele się panoszą i jeszcze sutanny noszą. I jeszcze dialogi się załamały...
Ja tak na serio piszę - nie dziwię im się.
|
|
|
|
|
|
|
OPen
Gość
|
|
« Odpowiedz #27 dnia: Lutego 10, 2009, 19:12:52 pm » |
|
A ja czytam. Głównie ze względu na dział historyczny, kulturalny i świetne intuicje w komentarzach o.Dawidowskiego OSA do Ewangelii. Oraz felietony p.Klaty ;-)
|
|
|
|
|
|
|
porys
|
|
« Odpowiedz #28 dnia: Lutego 10, 2009, 19:41:02 pm » |
|
Ja też czytam - ale metodą EMPiKową :-) (podobnie jak FiM - a dzisiaj to np. Pastores).
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #29 dnia: Lutego 10, 2009, 19:55:43 pm » |
|
Pastores i Życie Duchowe też czytam w Empiku. Podobnie jak kilka innych tytułów.
|
|
|
|
|
|
|
|