A więc jednak pogrzeb poprzedzi msza
Jeśli to prawda, że W. Jaruzelski przyjął sakramenty święte przed śmiercią to bardzo dobra wiadomość - wyrwano duszę diabłu, którą ten pewnie uważał już za swoją. Pozwolę sobie tylko przypomnieć słowa naszego Zbawiciela Pana Jezusa w przypowieści o Synu Marnotrawnym "A trzeba się weselić i cieszyć z tego, że ten brat twój był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się" Łk 15-32. Wielkie i niepojęte jest Miłosierdzie Boże.
Daleko bardziej jestem jednak wstrzemięźliwy niż Pan w bombastycznym ogłaszaniu jakiegoś nawrócenia na łożu śmierci, popartego cytowaniem słów Zbawiciela.
Życie sobie, ale msza z pogrzebem musi być.
Cytat: Simeonus w Maja 27, 2014, 20:14:21 pmDaleko bardziej jestem jednak wstrzemięźliwy niż Pan w bombastycznym ogłaszaniu jakiegoś nawrócenia na łożu śmierci, popartego cytowaniem słów Zbawiciela.Przepraszam. Wtrącę się. Te nagłe nawrócenia na łożu śmierci też mnie trochę niepokoją. Jak mówi prosty lud ; "Jak strach u dupy, to do pokuty." Spokojnie. Nie dajmy się zwariować. A jeszcze rok temu, kiedy jako tako zipał, to nie dał się nawrócić i o sakramenty święte poprosić?
Mnie za każdym razem komentarze katolików tego typu w takich sytuacjach osłupiają.
Cytat: Wewiór w Maja 27, 2014, 22:22:26 pmMnie za każdym razem komentarze katolików tego typu w takich sytuacjach osłupiają."Katolików tego typu" - mówi Pan. No... to ja jestem katolikiem tego typu, który na bardzo poważnie wyznaje w Credo, że (Sędzia Sprawiedliwy) . . . ."judicabit vivos et mortuos". Wpierw sprawiedliwość, a potem miłosierdzie Boże o które mogę tylko pokornie żebrać.Justice must be done.