Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 15, 2024, 11:07:51 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232544 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Odwrócenie kapłana
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9 Drukuj
Autor Wątek: Odwrócenie kapłana  (Przeczytany 28772 razy)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #75 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:20:07 pm »

Właśnie, więc podsumowując, okazuje się, że dla oddania czci Chrystusowi Królowi nawet kalectwo nawet kule i starośc nie jest dla Tych Wspaniałych Ludzi przeszkodą. Jakże przykre i zatrważające jest to, ze tak wielu kapłanów, czyli tych, którzy przecież są "in Persona Christi" , którzy powołani są do sprawowania Przenajświętrzej Ofiary Naszego Pana, to przecież ich główne i w zasadzie Jedyne Istotne zadanie, postępują w taki sposób niekiedy, jakby nie zdawali sobie sprawy z Istoty Tego co się w tak Ważnym Momencie dzieje. Jest takie porzekadło: "Głowami złych księży jest piekło wybrukowane". Piszę to nie by kogokolwiek krytykować, ale by właśnie Kapłani zdali sobie w pełni sprawę z powagi sytuacji i zagrożeń dla nich samych i dla wiernych, które z tego bezsprzeczne wynikają.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2009, 13:24:45 pm wysłana przez Tato » Zapisane
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #76 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:27:48 pm »

Państwo zapominają, że Chrystus Pan ongiś był Królem, a teraz jest bratem
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #77 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:29:14 pm »

Ale nadal jest BOGIEM. To się nie zmieni.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #78 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:31:03 pm »

Pojmowanie Boga się za to zmieniło
Tato
aktywista

« Odpowiedz #79 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:37:54 pm »

Ano napisał przecież Abp Marcel Lefebvre książkę "Oni Jego zdetronizowali":
http://www.tedeum.pl/tytul/449,oni-Jego-zdetronizowali

Więc wiemy ;)
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #80 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:44:45 pm »

Chyba w kościele posoborowym, albo u heretyków.
 Ja wiem o co Pani chodzi Pani mi, ale czy nie jest tak, że przyjmując to iż Chrystus powiedział, że jest naszym bratem automatycznie powoduje inne traktowanie Go przez nas. To by była jakaś degrengolada. Przede wszystkim BÓG, a dopiero potem reszta.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Tato
aktywista

« Odpowiedz #81 dnia: Czerwca 04, 2009, 13:54:05 pm »

A kiedy ??? :) Chyba pod ścianą płaczu...
kwiatostan lipy
Gość
« Odpowiedz #82 dnia: Czerwca 04, 2009, 15:37:48 pm »

Kiedy? Nie ma ściśle określonego momentu, to proces i bynajmniej nie powolny.
Tato
aktywista

« Odpowiedz #83 dnia: Czerwca 04, 2009, 15:42:38 pm »

Kiedy? Nie ma ściśle określonego momentu, to proces i bynajmniej nie powolny.

Czyli może to takie "światło" niektórym "dane", "światło" koloru zielonego jak ulubiony wystrój pewnych osobliwych "świątyń"...?;)
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #84 dnia: Czerwca 04, 2009, 16:11:02 pm »

Obiecane świadectwo:

"Miałem 26 lat, mówił pewien członek konferencji św. Wincentego, gdy, przejeżdżając przez Lyon, wstąpiłem do Ars, aby zobaczyć ks. Wianneja, o którym tyle słyszałem. Chociaż nie zamierzałem być u spowiedzi, lecz gdy ujrzałem tłum ludzi spowiadających się, już poszedłem za ich przykładem około godz. 10-ej wieczorem. Przed udzieleniem rozgrzeszenia święty kapłan zapytał mię: Czy mieszkasz w swojem mieście rodzinnem? Tak, ojcze. Ile tam ludności? 25,000. Czy tam cię znają? O tak, prawie wszyscy. A zatem za pokutę tu w kościele, zanim go opuścisz, odmówisz akty wiary, nadziei i miłości; a gdy powrócisz do miasta rodzinnego, podczas zbliżających się procesyj Bożego Ciała dwa razy będziesz w nich uczestniczyć, idąc zaraz za baldachimem. Idź w pokoju.

W innych okolicznościach, t. j. gdybym odbywał spowiedź u innego kapłana, bezwątpienia prosiłbym go, aby mi tę drugą pokutę zamienił na inną; ale tutaj cześć dla świętego kapłana i wzruszenie powstrzymały mię od tego. Lecz jakże tej pokuty dopełnić? W mojej mieście tylko kobiety i dzieci szły za celebransem, mężczyźni zaś stali na trotuarze, aby się przypatrywać pochodowi. Co o mnie powiedzą? Nie chciałem uchodzić za pobożnego. Gdy więc przyszło Boże Ciało, na samą myśl, iż trzeba mi będzie wystąpić publicznie wobec wszystkich, dostałem febry. Cieszyłem się, że znalazłem wymówkę. Lecz gdy przyszła następna procesja, czułem się zdrowym. Gdy stanąłem za baldachimem, pot oblał mię całego. Te dwie godziny wydawały mi się, jakby 100 lat; nogi się uginały podemną.

W parę tygodni później odwiedził mię jeden z miejscowych wydatnych sądowników. Zaproponował mi, abym z nim i jeszcze z kimś założył konferencję św. Wincentego. Zacząłem się wymawiać. On tymczasem: Jakto, zawołał, miałeś pan tyle wiary i pobożności, żeś szedł za procesją, a odmawiasz nam tak łatwiej rzeczy! Zgodziłem się więc i odtąd, należąc do konferencji, co miesiąc do komunji przystępowałem i w zebraniach i w pracach konferencji stale uczestniczyłem. Rozpocząłem życie miłości i szczęścia. Nigdy odtąd nie oglądałem się na wzgląd ludzki."

(bp A.J. Nowowiejski: Pastorologja, Płock 1930, s. 262)
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
SolusLupus
Gość
« Odpowiedz #85 dnia: Czerwca 04, 2009, 18:25:44 pm »

Widzę, że watek trochę się zoffował ;) więc jedna refleksja na bieżący temat:

Zaznaczę, ze również wszędzie przyjmuję komunię na klęcząco i zawsze wcześniej proszę Boga, aby nie był to powód do pychy czy oceniania innych a jedynie oddanie Mu czci. Odnośnie jedności - nie mam żadnych wątpliwości - w końcu jak ktoś chce przyjąć handkomunię to nikt mu rozbijania jedności nie wypomina, dlaczego wiec klękający ma tę jedność rozbijać?
panther
Gość
« Odpowiedz #86 dnia: Czerwca 14, 2009, 14:00:58 pm »

Wracając do tematu wątku, osobista opinia Wandy Półtawskiej, przyjaciółki Jana Pawła II:

Jakże cierpię teraz, gdy we wspaniałych kościołach szukam, gdzie właściwie jest tabernakulum - wyrzucone z centralnego miejsca nie wiadomo gdzie. Nie, nie zgodziłam się nigdy z tą decyzją Kościoła, żeby ksiądz w czasie Mszy św. stawał twarzą do ludu ani z tym, żeby tabernakulum wobec tego umieścić gdzieś z boku. W moim pojęciu ksiądz w czasie Podniesienia ma być w kontakcie z Nim, z Bogiem, i świat ma mu zniknąć z oczu, a zostać ma tylko Ten, który w jego ręce schodzi z nieba. A ludzie mają oglądać nie księdza, ale biały Opłatek, wzniesiony wysoko w kapłańskich rękach.
Edi
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Czerwca 14, 2009, 14:49:31 pm »

Czy to z książki "Rekolekcje Beskidzkie"?
kjgeneral
bywalec
**

« Odpowiedz #88 dnia: Czerwca 14, 2009, 16:27:40 pm »

@ wielebny ks. diakon 'pauluss'
Drogi Księże. Od kilku lat obserwuję, jak ginie cześć dla sacrum Najśw. Sakramentu, symboli religijnych i miejsc Bogu poświęconych. Ileż ja bym dał, żeby dzieci (którymi się opiekuję na wcale licznej i pobożnej parafii) przyklękały chociaż tylko przed podejściem i przyjęciem na stojąco Pana Jezusa w Komunii św., skoro nie można całkowicie na klęcząco (decyzja proboszcza). Niestety, widzą dorosłych i idą za ich przykładem; można im przypominać, mówić, ale przykład dorosłych jest silniejszy. A idzie to potem jak zaraza, nie przyklękają także wchodząc do świątyni, czy wychodząc z niej, czy przechodząc przed wystawionym Najśw. Sakramentem.

Moi ministranci nie przyklękają w czasie Mszy św., gdy przechodzą przed otwartym nawet tabernakulum, bo mój poprzednik nauczył ich, że nie trzeba, bo się przepisy zmieniły. Efekt? Podobny jak ze zmianą orientacji na ad populum. To nie tylko kwestia dyscypliny, żeby wszyscy tak samo, w porządku i równo. Za tym niestety idzie określona ideologia. I jak mamy zanik świadomości składania Bogu ofiary (samo pojęcie ofiary nic już dziś dla większości wiernych nie znaczy) przez "ad populum", tak następuje zanik czci i szacunku do Boga w Najśw. Sakramencie ukrytego, a bodaj i zanik wiary w Jego realną tam obecność, właśnie przez tak pozornie małą i nieistotną zmianę (bo przecież nie jest istotą Mszy św. postawa przyjęcia Komunii św.) postawy z klęczącej na stojącą. Postawa stojąca była zaś ideologizowana zdaje się w środowisku niemieckich teologów jako rzekomo bardziej wyrażająca godność człowieka... Ot, humanizm w miejsce teizmu.

A z doświadczenia powiem księdzu, że wcale nie jest to postawa usprawniająca, czy przyspieszająca rozdawanie Komunii św. (przy większej liczbie komunikujących boli ręka od ciągłego unoszenia w górę do ust, łatwiej też o wypadek "niewcelowania"), a kolejka wcale nie jest bardziej estetyczna od szerokiej ławy stojących za balaskami i czekających na uklęknięcie, śpiewających ludzi (jakoś w kolejce trudniej się śpiewa niż "w kupie" i ludzie idący do Komunii św. w kolejce wyłączają się ze śpiewu)

Z wielkim szacunkiem pochylam się (podając Ciało Pańskie) nad człowiekiem, który chce przyjąć Komunię św. na klęcząco i w nosie mam jego intencje. Nie mnie sądzić. I mam cichą nadzieję, że może komuś jego postawa da do myślenia, że to nie ciasteczko, ale żywy Bóg! Myślę że warto dla takiego świadectwa zapłacić cenę niejednakowości postawy.

Co do posłuszeństwa Kościołowi - tutaj byłbym ostrożny z oceną, bo świętych reformatorów wielu zakonów musielibyśmy uznać za nieposłusznych ich ówczesnym przełożonym, którzy nie widzieli wszak żadnego problemu w funkcjonowaniu ich zgromadzeń coraz dalej odchodzących od ducha Ewangelii.
Pozdrawiam.
emircoo
uczestnik

« Odpowiedz #89 dnia: Czerwca 14, 2009, 19:33:26 pm »

Trudno nie podzielić poglądu x. kjgeneral... Dodam od siebie, że do zmiana orientacji niesie za sobą innego rodzaju sprzeczności. W wielu kościołach na środku prezbiterium znajduje się stół (rzadko można użyć słowa ołtarz), za stołem tabernakulum, po jednej stronie miejsce przewodniczenia, po przeciwnej (wysunięta do przodu) ambona. I kapłani w czasie Mszy wędrują po prezbiterium od lewej do prawej. Czasami czynią skłon przed ołtarzem (wypinając się do tabernakulum, im większy skłon tym większe wypięcie), czasami przechodzą obok tabernakulum i stołu jak gdyby nic, sporadycznie przyklękają. Z przerażeniem patrzę na Msze św. z użyciem kadzidła z dużą ilością skłonów i wypięć w stronę tabernakulum. I zastanawia mnie, czy naprawdę ważniejszy jest skłon w stronę ołtarza będącego w czasie Mszy symbolem Chrystusa od przyklęknięcia przed Chrystusem REALNIE obecnym w Najświętszym Sakramencie.

Pozdrawiam, szczególnie Księdza :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2009, 19:35:41 pm wysłana przez emircoo » Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Odwrócenie kapłana « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!