Cieszę się, że to nie jest sprawa decydująca o zbawieniu. Ani - jak sądzę - wybór między dobrem, a złem.
Odwrócenie kapłana w stronę ludu było katstrofalnym błędem! większym aniżeli samo zaniechanie łaciny i Mszy Wszechczasów.
Czesc wobec Pana Jezusa mozna w takiej sytuacji w nie mniejszy sposob wyrazic rowniez na stojaco - po prostu, zeby nie robic widowiska z wlasnej osoby i swojej poboznosci.
Kosciol i msza swieta to nie miejsce i czas pokazywania siebie i robienia z siebie bohaterow ostentacyjnie rzucajac sie na kolana czy przyjmujac inna postawe niz wszyscy pozostali wierni w kosciele. Sa inne, skuteczniejsze sposoby.
Cytat: Antiquus_ordo w Czerwca 01, 2009, 23:58:23 pmEeee zupełnie się nie zgodze, ołtarz był w absydzie, a ksiże nie uczestniczył w mszy pomiędzy absyda- w której bardziej prawdopodobne, że był tron biskupa- ale na emporze książęcej, która nie była za ołtarzem ale czasem po przeciwległym zupełnie krańcu kościoła. I chętnie zobaczyłbym te przedstawienia, to to jedno znane mi.A czy miejsce dla księcia nie mogło być na przeciw tronu biskupa?
Eeee zupełnie się nie zgodze, ołtarz był w absydzie, a ksiże nie uczestniczył w mszy pomiędzy absyda- w której bardziej prawdopodobne, że był tron biskupa- ale na emporze książęcej, która nie była za ołtarzem ale czasem po przeciwległym zupełnie krańcu kościoła. I chętnie zobaczyłbym te przedstawienia, to to jedno znane mi.
Na NOM-ie wszystko jest możliwe. Kościoły w średniowieczu były budowane z jednym ołtarzem w nawie głównej. Po SVII mamy tam ołtarz i stół, a w starych kościołach gotyckich między stołem a ołtarzem jest mnóstwo miejsca. Często są tam wierni podczas Mszy.Kto do cholewci jest WAŻNIEJSZY??? Pan Jezus w Tabernakulum, czy xiądz za stołem??
(...)Ja osobiście zawsze przyjmując Komunię (niestety: zbyt rzadko!) klękam. Nawet jeśli "obowiązuje kolejka". I zapewniam księdza, że nie jestem ani szaleńcem, ani nie robię tego na pokaz. Myślę, że przynajmniej większość tu obecnych osób robi tak samo. Słowa księdza naprawdę były po prostu dla nas krzywdzące. Bo skąd to przekonanie o wewnętrznych niecnych motywacjach osób przystępujących do Komunii Swiętej?
Dokładnie, kolejka - nie kolejka, zawsze klęczę. Czasem nawet - jeżeli nie służę do Mszy - podczas Modlitwy Eucharystycznej praktykuję tę postawę. I co najważniejsze - widzę, iż wierni moją postawę bardzo pozytywnie i życzliwie odbierają.
Cytat: szkielet w Czerwca 03, 2009, 13:57:27 pmNa NOM-ie wszystko jest możliwe. Kościoły w średniowieczu były budowane z jednym ołtarzem w nawie głównej. Po SVII mamy tam ołtarz i stół, a w starych kościołach gotyckich między stołem a ołtarzem jest mnóstwo miejsca. Często są tam wierni podczas Mszy.Kto do cholewci jest WAŻNIEJSZY??? Pan Jezus w Tabernakulum, czy xiądz za stołem??1. To Pan NIE WIERZY w przeistoczenie na nowym ołtarzu ('stole') 2. racja z kościołami budowanymi w średniowieczu. Taki ołtarz można było obchodzic naokoło i nie było rozterek gdzie jest Pan Jezus