A jak zdaniem xiędza miałem postąpić?? Odwrócić się tyłem do Tabernakulum??
A jak (...) miałem postąpić?? Odwrócić się tyłem do Tabernakulum??
Cytat: szkielet w Czerwca 03, 2009, 13:49:51 pmA jak (...) miałem postąpić?? Odwrócić się tyłem do Tabernakulum??Można obrać neutralną pozycję. Tj. stoimy bokiem do tabernakulum i do kapłana odwróconego do nas tyłem.
Dalej nie oceniam (przeciez nie bede tego pisal przy kazdej swojej opinii), ale pisze jak to wyglada, gdy wszyscy sa odwroceni w jednym kierunku, a jeden czlowiek w drugim.
Kto do cholewci jest WAŻNIEJSZY??? Pan Jezus w Tabernakulum, czy xiądz za stołem??
Cytat: pauluss w Czerwca 03, 2009, 13:50:44 pmDalej nie oceniam (przeciez nie bede tego pisal przy kazdej swojej opinii), ale pisze jak to wyglada, gdy wszyscy sa odwroceni w jednym kierunku, a jeden czlowiek w drugim.I oczywiściwe wie ksiądz, że w większości przypadków ludzie chcący stać przodem, do Tabernakulum, ew. chcący uklęknąć do Komunii robią to dla zaprezentowania światu swojej pobożności, a nie ze czci do Pana Jezusa... Pytanie: SKĄD ksiądz to wie?
Czesc wobec Pana Jezusa mozna w takiej sytuacji w nie mniejszy sposob wyrazic rowniez na stojaco - po prostu, zeby nie robic widowiska z wlasnej osoby i swojej poboznosci.
Diakona.
Można obrać neutralną pozycję. Tj. stoimy bokiem do tabernakulum i do kapłana odwróconego do nas tyłem.
Prawda w oczy kole co poniektórych widzę.
"Neutralność" w sprawach zbawienia jest bardzo niebezpieczna raczej...