U mnie w parafii razi mnie co innego. Gdy wierni odmawiają"Baranku Boży" wychodzą księża z zakrystii, otwierają Tabernakulum i gdy wierni klękają odmawiają "Panie nie jestem godzien", również klękają tyłem do uniesionej Hostii.
U mnie w parafii księża otwierają tabernakulum po "Panie nie jestem godzien", choć czytałem gdzieś, nie wiem czy to przypadkiem nie było OWMR, że puszki z NS powinni księża przynieść jeszcze przed Ecce Agnus Dei, czyli wychodzi na to, że w czasie Baranku Boży.
W ostatnią niedzielę ministrant rozglądał się po kościele, a koncelebrans w czasie kazania czyścił paznokcie.Miałem ochotę wyjść.
Ja nie zauważyłem nigdy problemu z puszkami. Kapłani wychodzą w czasie Agnus Dei wyjmują puszki z tabernakulum zanoszą na ołtarz i klękają na Ecce Agnus Dei, po czym zabierają puszki z ołtarza i idą udzielać Komunii Św.... w czym problem?
Cytat: K.L.O w Sierpnia 24, 2011, 21:35:53 pmJa nie zauważyłem nigdy problemu z puszkami. Kapłani wychodzą w czasie Agnus Dei wyjmują puszki z tabernakulum zanoszą na ołtarz i klękają na Ecce Agnus Dei, po czym zabierają puszki z ołtarza i idą udzielać Komunii Św.... w czym problem?W mojej parafii w tym, że nie wszyscy klękają (mam na myśli tych / tego, którzy wyszli tylko udzielić Komunii św.).