Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 12, 2024, 02:06:23 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232717 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje nie-papieskie
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 Drukuj
Autor Wątek: Nominacje nie-papieskie  (Przeczytany 18303 razy)
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Marca 13, 2014, 13:13:34 pm »

Wydaje mi się, że z o. Gużyńskim nie jest aż tak źle. Dobrze przynajmniej wspominam rekolekcje z nim jeszcze w Poznaniu, osiem lat temu (dla liceum - ale i liturgicznie było porządnie). Wydaje mi się, że obecnym problemem jest właśnie raczej wypowiadanie się o wszystkim i wszystkich niż autentyczna michnikowość (owszem - GW takich lubi bo co jakiś czas im te wypowiedzi pasują).

Nowym wiceprzewodniczącym KEP został abp Jędraszewski. Jakieś panpoznanizm?

Z nominacji Pana Boga: zmarł kard. José da Cruz Policarpo, emerytowany patriarcha Lizbony. 26 lutego skończył 78 lat. Chyba w 2005 roku niektórzy uważali go za jednego z papabili.
+RIP+
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
zenko
uczestnik

« Odpowiedz #16 dnia: Marca 13, 2014, 14:07:36 pm »

"DoMichnikanin"

:D

Gwoli scisłości.....tę nazwe podebrałem pani Dominice Krupińskiej. Przy okazji dyskusji w temacie wywiadu udzielonego GW przez nowego prowincjała o Kozackiego, pisała cos o "dominikanach" i "domichnikanach" :)
superfluus
rezydent

« Odpowiedz #17 dnia: Marca 13, 2014, 14:17:16 pm »

Panie Ageb,
ja oczywiście nie deprecjonuję dokonań duszpasterskich Ojca "Znaczka" (taką ma ksywę wśród współbraci). Jest niezłym kaznodzieją, ma tzw. podejście, szczególnie do młodzieży, jest znawcą i swoistym terrorystą liturgicznym (nie lubi i zwalcza partactwo, a ten jego temperament, ho, ho...), zna się na śpiewie gregoriańskim, ikonografii, sztuce sakralnej - w opinii wielu OP uznawany jest/był za kryptolebrystę, jeśli chodzi o liturgię.  :o
Taka historia: kilka razy byłem świadkiem (mieszkając w Poznaniu, jako nowicjusz OP), gdy nie chciał wypuścić jakiegoś ojca na Mszę, póki ten nie założył alby (ornat na habit to niestety powszechna praktyka tamże ("albo albo habit" - takie ktoś miał powiedzenie, no bo kolor pasuje). Podobnie jak zwracał uwagę innym ojcom, by, w miarę możliwości, śpiewali Mszę (kolekta, doksologia,etc.), używali I ME (a przynajmniej nie używali ciągle II ME), szczególnie w uroczystości i święta.
Do tego dochodzi jego bardzo skromne życie. Spał na materacu na podłodze, ale zarazem w celi miał sporo starych ksiąg liturgicznych, kilka starych ornatów, które udało mu się skądś uratować. Parę razy przynosił z celi własne czerwone "skrzypce" i w nich odprawiał (z racji nikczemnego wzrostu prawie się w nich chował podczas przyklękania). Stąd też taki z niego trochę dziwak, trochę enfant terrible...  Nawet ten konflikt z Kurią, o którym wspomniałem wynikał nie tylko z jego temperamentu (to już była reakcja), ale i z chęci dopieczenia klasztorowi, bo akurat abp Gądecki miał jakieś niesnaski z prowincjałem. Ot, takie historie...
--
A nazwa "domichnikanin" pyszna!  ;D
DexterFK
uczestnik

« Odpowiedz #18 dnia: Marca 13, 2014, 16:20:26 pm »

Jeżeli skutkiem inwazji neopoznanizmu ma byc bredzenie - Żle z nami będzie...
Dlaczego w Polsce krzyż nie stoi na ołtarzu? czylli abp Jedraszewski w waznym dla nas temacie.
http://www.deon.pl/religia/duchowosc-i-wiara/dialogi-w-katedrze/art,6,dlaczego-w-polsce-krzyz-nie-stoi-na-oltarzu.html
https://www.youtube.com/watch?v=KS_Q9U92AqU#t=205
Mysle ze warto dac odpor w komentarzach - punktujac KEPskiego na podstawie wspolczesnych dokumentow i zdrowej teologii a nie zydowsko-protestanckiego redukcyjnego myslenia.
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #19 dnia: Marca 13, 2014, 20:06:21 pm »

a propos zdjęcia z wątku - taki skrót - czym jest Kościół Posoborowy  ;)
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
zenko
uczestnik

« Odpowiedz #20 dnia: Marca 13, 2014, 20:39:07 pm »

Jeżeli skutkiem inwazji neopoznanizmu ma byc bredzenie - Żle z nami będzie...
Dlaczego w Polsce krzyż nie stoi na ołtarzu? czylli abp Jedraszewski w waznym dla nas temacie.
http://www.deon.pl/religia/duchowosc-i-wiara/dialogi-w-katedrze/art,6,dlaczego-w-polsce-krzyz-nie-stoi-na-oltarzu.html
https://www.youtube.com/watch?v=KS_Q9U92AqU#t=205
Mysle ze warto dac odpor w komentarzach - punktujac KEPskiego na podstawie wspolczesnych dokumentow i zdrowej teologii a nie zydowsko-protestanckiego redukcyjnego myslenia.

"Jak byłem małym chłopcem i słuzyłem do Mszy św (...) odprawiało sie tyłem do ludzi..." Dalej juz nie warto słuchac. No chyba po to by usłyszec, ze to oskarowy "Powrót do przeszłości" ( reż. Bugnini & Mason )....i kilka pokręconych teoryjek parapsychologicznych plus typowe wymigiwanie sie od konkretnej odpowiedzi.
Czyli krótko mówiąc:  "Sory! Taki mamy KEPski klimat"
animus60
aktywista

« Odpowiedz #21 dnia: Marca 13, 2014, 21:33:11 pm »

"Jak byłem małym chłopcem i słuzyłem do Mszy św (...) odprawiało sie tyłem do ludzi..." Dalej juz nie warto słuchac. No chyba po to by usłyszec, ze to oskarowy "Powrót do przeszłości" ( reż. Bugnini & Mason )....i kilka pokręconych teoryjek parapsychologicznych plus typowe wymigiwanie sie od konkretnej odpowiedzi.

Smutne, że biskup nie poradził sobie z pytaniem w sumie nie najtrudniejszym. Jeszcze smutniejsze jest to, że  to mój biskup. :-[
A tak ładnie zaczął "pontyfikat", od likwidacji "ekumenicznej" drogi krzyżowej.
katolik86
rezydent

« Odpowiedz #22 dnia: Marca 13, 2014, 23:38:46 pm »

Z nominacji Pana Boga: zmarł kard. José da Cruz Policarpo, emerytowany patriarcha Lizbony. 26 lutego skończył 78 lat. Chyba w 2005 roku niektórzy uważali go za jednego z papabili.
+RIP+

Jeszcze trzy tygodnie temu brał udział w konsystorzu, gdzie pozował do zdjęcia z papierosem :P RIP
Ego sum resurrectio et vita. Qui credit in me etiam si mortuus fuerit, vivet. Et omnis qui vivit et credit in me, non morietur in aeternum.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #23 dnia: Marca 14, 2014, 08:36:01 am »

To zdjęcie pokazuje, jak nikczemnym wynalazkiem są papierosy. No i mamy dowód, że szkodzą.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #24 dnia: Marca 14, 2014, 12:05:38 pm »

To zdjęcie pokazuje, jak nikczemnym wynalazkiem są papierosy. No i mamy dowód, że szkodzą.

Może i szkodzą, ale to zdjęcie dowodem nie jest. Chyba, że widział Pan historię choroby i akt zgonu.   :P
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2014, 12:14:22 pm wysłana przez PTRF » Zapisane
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Marca 14, 2014, 12:59:31 pm »

Może i szkodzą, ale to zdjęcie dowodem nie jest. Chyba, że widział Pan historię choroby i akt zgonu.   :P
Papierosy na pewno sie do lepszego zdrowia nie przyczynily ;).
Swoja droga zdjecie jest bardzo interesujace - choc patrzymy na nie teraz przez pryzmat smierci - ale od razu po konsystorzu je znajomym posylalem :).
Papieze tez podobno palili ;)
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #26 dnia: Marca 14, 2014, 13:33:24 pm »

Papa Benedicto palił (znaczy zapewne pali nadal) conajmniej paczke dziennie ;)
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
katolik86
rezydent

« Odpowiedz #27 dnia: Marca 14, 2014, 13:55:10 pm »

Np. św. Pius X, czy (przyszły) św. Jan XXIII ;)

A o co chodziło Franciszkowi, gdy "Podkreśla zapał, z jakim dążył on (kard. Policarpo) do prawdy" (w oryginale jest chyba "poszukiwał" zamiast "dążył"). Takie ładne formułki o poszukiwaniu prawdy to mówi się w Kościele współczesnym o ateistach i agnostykach (tak mi się skojarzyło ::) ). Prawdę zmarły kardynał odnalazł chyba w Kościele, więc stąd moje pytanie.

http://pl.radiovaticana.va/news/2014/03/13/zmar%C5%82_kard._jos%C3%A9_policarpo,_patriarcha-senior_lizbony_/pol-781216

Ego sum resurrectio et vita. Qui credit in me etiam si mortuus fuerit, vivet. Et omnis qui vivit et credit in me, non morietur in aeternum.
zenko
uczestnik

« Odpowiedz #28 dnia: Marca 14, 2014, 14:23:54 pm »

Papa Benedicto palił (znaczy zapewne pali nadal) conajmniej paczke dziennie ;)

Hmmmm to dlatego Franciszek jest od roku na wygnaniu w Domu św Marty.....po prostu wietrzone sa papieskie apartamenty :D
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #29 dnia: Marca 14, 2014, 17:20:14 pm »

Papierosy na pewno sie do lepszego zdrowia nie przyczynily ;).
Swoja droga zdjecie jest bardzo interesujace - choc patrzymy na nie teraz przez pryzmat smierci - ale od razu po konsystorzu je znajomym posylalem :).

Na pewno Pius X i to dużo, 40 papierosów dziennie, lubiał też cygara...
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nominacje nie-papieskie « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!