http://www.ekumenizm.pl/content/article/20120312235212515.htmCo Państwo o tym myślą? Czy Bierzmowanie powinno poprzedzać I Komunię?
Co do Lutra - to chyba ściema, zawsze znajdą się przekupni biskupi, a on miał dość finansów by sobie takiego kupić. Dlaczego jego duchowi synowie nie załatwili sobie święceń? To wskazuje że historia jest mało prawdopodobna.
Niemowlakowi damy wszystko na raz, losowo kapłanstwo, malzeństwo
Ten sam katechizm mówi, że do Zbawienia konieczne to nie jest. Kolejnym krokiem moga być sakramenty pakietowe. Niemowlakowi damy wszystko na raz, losowo kapłanstwo, malzeństwo i będzie juz zaopatrzony na całe zycie i przygotowany aby znosic pociski zawistnego losu. Powaznie mówiąc, wspomniany biskup przyznal, że nie wie o co w tym sakramencie sie rozchodzi i do czego uprawnia i zobowiazuje.
Cytat: Sławek125 w Lutego 15, 2019, 20:31:09 pmTen sam katechizm mówi, że do Zbawienia konieczne to nie jest. Kolejnym krokiem moga być sakramenty pakietowe. Niemowlakowi damy wszystko na raz, losowo kapłanstwo, malzeństwo i będzie juz zaopatrzony na całe zycie i przygotowany aby znosic pociski zawistnego losu. Powaznie mówiąc, wspomniany biskup przyznal, że nie wie o co w tym sakramencie sie rozchodzi i do czego uprawnia i zobowiazuje.Ten sam katechizm bardzo wiele mówi, ale pan nie wie co mówi i tyle w temacie. I to co pogrubiłam gdzie to powiedział? gdzie to pisze?
Cytat: Anna M w Lutego 15, 2019, 22:21:40 pmCytat: Sławek125 w Lutego 15, 2019, 20:31:09 pmTen sam katechizm mówi, że do Zbawienia konieczne to nie jest. Kolejnym krokiem moga być sakramenty pakietowe. Niemowlakowi damy wszystko na raz, losowo kapłanstwo, malzeństwo i będzie juz zaopatrzony na całe zycie i przygotowany aby znosic pociski zawistnego losu. Powaznie mówiąc, wspomniany biskup przyznal, że nie wie o co w tym sakramencie sie rozchodzi i do czego uprawnia i zobowiazuje.Ten sam katechizm bardzo wiele mówi, ale pan nie wie co mówi i tyle w temacie. I to co pogrubiłam gdzie to powiedział? gdzie to pisze? "Przyjmowanie sakramentu bierzmowania długo po przyjęciu Komunii Świętej osłabia zrozumienie związku pomiędzy sakramentami inicjacji" Biskup uwaza, że inicjacja musi się odbyć naraz, bo inaczej nie zostanie zrozumiana. To bardzo śmiała teza. Tym samym pierwszoklasistom nalezy wreczac dyplomy wyzszych uczelni w pierwszym dniu szkoły, bo nie zrozumieją związku pomiedzy nauka czytania i pisania a zdobyciem wyzszego wykształcenia. Ja bym biskupowi doradził jeszcze dalsze reformy. Otóz dzieci powinny rodzić się zaraz po zapłodnieniu, ponieważ okres pomiędzy zapłodnieniem a narodzinami osłabia zrozumienie zwiazku pomiędzy jednym a drugim, taką mam koncepcje.