Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 22, 2025, 19:35:21 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233055 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: III Confiteor never dies
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 Drukuj
Autor Wątek: III Confiteor never dies  (Przeczytany 53346 razy)
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #165 dnia: Grudnia 01, 2010, 16:17:12 pm »

p.s. hadko czytać o "burzy" ... Czy burzyciele nie mogli zrobić awantury na forum ? Musieli w realu ? :/
To pytanie to chyba jakaś kpina? Nikt z Piasku na będzie na forum roztrząsał naszych wewnętrznych spraw. Jeżeli zaś Kolega chce szczegółów, zawsze może się prywatnie zwrócić z zapytaniem do burzycieli zastałego porządku.

w sumie to biedni są niektórzy "koronkowi rubrycyści" bo sprowadzają niesczęścia nie tylko na swą biedną duszę (...)
Żaden z "koronkowych rubrycystów" nie uważa się za biednego ani tym bardziej nie zaszkodził swej duszy swoim stosunkiem do 3 conf. na Piasku. Można raczej zapytać, kto i jak przez tę sprawę zaszkodził piaskowej sprawie i sobie samemu - niestety.

myślę, że warto przemyśleć sobie, raz jeszcze rolę kapłana i wiernych i odnaleźć właściwe każdemu z nas w tej relacji miejsce...
Proponuję zacząć od ustrzegania się w towarzystwie od walenia na "ty" do kapłana (choć osobiście nie mam nic przeciwko bycia prywatnie na "ty" z księdzem). Zaś co do ról - x. prałat ma dość jasno określoną hierarchię relacji i do tego trzeba się dostosować.
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #166 dnia: Grudnia 01, 2010, 17:26:56 pm »

p.s. hadko czytać o "burzy" ... Czy burzyciele nie mogli zrobić awantury na forum ? Musieli w realu ? :/
To pytanie to chyba jakaś kpina? Nikt z Piasku na będzie na forum roztrząsał naszych wewnętrznych spraw. Jeżeli zaś Kolega chce szczegółów, zawsze może się prywatnie zwrócić z zapytaniem do burzycieli zastałego porządku.

Tak, oczywiście, że to jest kpina. Bo tylko na kpiny zasługują ludzie, którzy wtrącają się celebransowi do liturgji.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Tato
aktywista

« Odpowiedz #167 dnia: Grudnia 01, 2010, 17:40:22 pm »

Ad Pan Cezar...Pan wybaczy, że Panu nie odpowiem, po prostu mi się nie chce...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #168 dnia: Grudnia 01, 2010, 21:31:13 pm »

Tak, oczywiście, że to jest kpina. Bo tylko na kpiny zasługują ludzie, którzy wtrącają się celebransowi do liturgji.

Kpiną była propozycja rozpisywania się na forach o sprawach wewnętrznych danego duszpasterstwa - dobrze, że zmieniając temat nie ciągnie już Pan tego śmiesznego postulatu.
Poza tym odpowiedzialnymi za liturgię i jej przebieg są ceremoniarze, a jeżeli ktoś chce cokolwiek zmienić, to wcześniej zwraca się do gospodarza parafii i opiekuna duszpasterstwa. Skoro, jak widzę, nie ma Pan pojęcia o sprawie, to najlepiej aby Pan przestał wypowiadać się w tej materii.

Ad Pan Cezar...Pan wybaczy, że Panu nie odpowiem, po prostu mi się nie chce...
Wielce jestem wdzięczny.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #169 dnia: Grudnia 01, 2010, 21:37:37 pm »

@ Cezar
Nie wiem jak było i nie interesuje mnie to, ale jeśli przedstawia Pan pogląd (tak zostało to napisane), że ceremoniarz odpowiada za liturgję a nie kapłan, to jest to pogląd bez wątpia błedy. Bo za liturgję odpowiada celebrans, a nie świeccy. Ministranci są od tego, aby wykonywać polecenia kapłana.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2010, 21:40:37 pm wysłana przez Krusejder » Zapisane
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Tato
aktywista

« Odpowiedz #170 dnia: Grudnia 02, 2010, 00:03:53 am »

@ Cezar
Nie wiem jak było i nie interesuje mnie to, ale jeśli przedstawia Pan pogląd (tak zostało to napisane), że ceremoniarz odpowiada za liturgję a nie kapłan, to jest to pogląd bez wątpia błedy. Bo za liturgję odpowiada celebrans, a nie świeccy. Ministranci są od tego, aby wykonywać polecenia kapłana.

Niestety gdzieniegdzie szerzy się wśród niektórych ministrantów "koncyliaryzm"... ;)
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #171 dnia: Grudnia 02, 2010, 16:51:57 pm »

@ Cezar
Nie wiem jak było i nie interesuje mnie to (...)
Jak się nie wie, to się nie feruje wyroków i nie ocenia się sytuacji.

(...)ale jeśli przedstawia Pan pogląd (tak zostało to napisane), że ceremoniarz odpowiada za liturgję a nie kapłan, to jest to pogląd bez wątpia błedy.
Ceremoniarzowi wszyscy obowiązani są być posłuszni, nie wyłącza­jąc członków kapituły w tym, co się tyczy ceremonii. „Uważają nie tylko na jego słowa, mówi ceremoniał biskupi, ale oczy nań zwracając, wszelkiemu jego skinieniu lub znakowi, choćby lekkiemu, a nawet wej­rzeniu wskazującemu, co czynić trzeba, są powolni".
(A. Nowowiejski "Msza święta")

Ministranci są od tego, aby wykonywać polecenia kapłana.
Kapłan ma się skupiać na celebracji, a nie na zarządzaniu asystą - od tego właśnie jest ceremoniarz. Zaś ogólne polecenia co do kształtu liturgii na Piasku wydaje x. prałat i ministranci są mu posłuszni (podobnie jak wszyscy księża, którzy na Piasku, mniej lub bardziej okazjonalnie, Msze św. odprawiali).
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #172 dnia: Grudnia 02, 2010, 16:55:17 pm »

Causa efficiens i causa formalis sie panu pomieszaly.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #173 dnia: Grudnia 02, 2010, 17:46:19 pm »

Pan Cezar mógłby się przenieść do kikonistów. Tam mógłby dyrygować kapłanami. Oczywiście, jakby został katechistą. Katechista to jeszcze więcej niż ceremoniarz.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #174 dnia: Grudnia 02, 2010, 17:51:25 pm »

Pan Cezar mógłby się przenieść do kikonistów. Tam mógłby dyrygować kapłanami. Oczywiście, jakby został katechistą. Katechista to jeszcze więcej niż ceremoniarz.

Nie chodzi o dyrygowanie, a o pomoc. Ostatnie slowo i tak nalezy do ksiedza, wiec nie rozumiem po co te glupie docinki.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #175 dnia: Grudnia 02, 2010, 17:55:26 pm »

panie Janie Gabryelu, wyraża Pan ten sam pogląd co ja, natomiast Pan Cezar jest jak widać innego zdania. EOT
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #176 dnia: Grudnia 02, 2010, 20:20:37 pm »

O znaczeniu ceremoniarza na kształt liturgii świadczy przykład Benedykta XVI: ten sam papież, a jaka różnica w liturgii między jednym Marinim a drugim.
Co do ostatniego zdania: tak jak pisałem wcześniej - na Piasku pierwsze i ostatnie zdanie należy do x prałata. (Na marginesie mógłbym wspomnieć np. o wyjeździe z x. Grzegorzem do Kłodzka - światopogląd forumowych narzekaczy rozsypałby się pewnie w gruzy)

Co do mnie u kikonów - ciekawa wizja. Jeżeli miałbym tam możliwość dyrygowania księżmi, to by mieli w takim razie Mszę trydencką - sądzę, że akurat większość tego forum przyjęłaby to owacją.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2010, 22:56:33 pm wysłana przez Caesar » Zapisane
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #177 dnia: Grudnia 02, 2010, 22:48:25 pm »

1. O znaczeniu ceremoniarza na kształt liturgii świadczy przykład Benedykta XVI: ten sam papież, a jaka różnica w liturgii między jednym Marinim a drugim.
2. Co do ostatniego zdania: tak jak pisałem wcześniej - na Piasku pierwsze i ostatnie zdanie należy do x prałata. (Na marginesie mógłbym wspomnieć np. o wyjeździe z x. Grzesiem do Kłodzka - światopogląd forumowych narzekaczy rozsypałby się pewnie w gruzy)

ad. 1
Znowu wydaje się Panu, że to ogon merda psem. A przeciez to Papież wyrzucił złego Mariniego i zastąpił go dobrym Marinim. Ceremonjarz ma wyrażać preferencje liturgiczne celebransa.

ad.2
zdaje się Pan nie odróżniać lojalności od lokajstwa. Bez wątpienia proboszcz, który nakazałby wikaremu mówić Kanon o przynajmniej 50 decybeli ciszej niż resztę Mszy przesadziłby z ingerencją w osobisty sposób preferencji celebracji wikarego. Bez wątpienia też totumfaccy proboszcza stojący z decybelomierzem na każdej Mszy i donoszący mu o wynikach przekroczyliby cienką czerwoną linję.

Parę osób z Piasku powinno rozumieć, że sama wiedza nie jest mądrością. Mądrością jest dopiero wykorzystywanie wiedzy. W tym konkretnym przypadku - do łagodzenia a nie zaogniania sporów. No chyba, że tak jak nie rozumieją róznicy między lojalnością a lokajstwem, to nie widzą różnicy między piaskiem a piaskownicą.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #178 dnia: Grudnia 02, 2010, 23:35:16 pm »

Ja nie piszę, kto kogo wyrzuca, tylko kto decyduje o liturgii - o niej, w danym momencie, decyduje ceremoniarz. I póki co x. prałat żadnego ceremoniarza z Piasku nie pogonił.

Co do wykorzystywania wiedzy i pożytkowania mądrości - ponieważ Pan nie zna sytuacji, a ja nie mam zamiaru jej tu opisywać, zatem nie może Pan ocenić, która postawa w danym przypadku bardziej się przysłużyła duszpasterstwu i co było łagodzeniem, a co zaognianiem sporu. I na tym proponuję zakończyć temat.
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #179 dnia: Grudnia 06, 2010, 10:46:12 am »

Jeżeli dobrze Pana rozumiem, to wiara katolicka została tak zmodyfikowana, że dzisiaj odmówienie 3.confiteor nie odbywa się bez szkody dla wiary. Innymi słowy: wieloletni zwyczaj liturgiczny jest obecnie absolutnie niepożądany, bo po prostu dzisiaj szkodzi wierze uczestników liturgii. Ceremoniarz dobrze o tym wie, i ksiądz go musi słuchać. To, że x. Prałat żadnych ceremoniarzy nie pogonił z tej "fuchy", wystarczająco legitymizuje wszelkie ich poczynania.
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: III Confiteor never dies « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!