p.s. hadko czytać o "burzy" ... Czy burzyciele nie mogli zrobić awantury na forum ? Musieli w realu ? :/
w sumie to biedni są niektórzy "koronkowi rubrycyści" bo sprowadzają niesczęścia nie tylko na swą biedną duszę (...)
myślę, że warto przemyśleć sobie, raz jeszcze rolę kapłana i wiernych i odnaleźć właściwe każdemu z nas w tej relacji miejsce...
Cytat: Krusejder w Listopada 30, 2010, 18:24:59 pmp.s. hadko czytać o "burzy" ... Czy burzyciele nie mogli zrobić awantury na forum ? Musieli w realu ? :/To pytanie to chyba jakaś kpina? Nikt z Piasku na będzie na forum roztrząsał naszych wewnętrznych spraw. Jeżeli zaś Kolega chce szczegółów, zawsze może się prywatnie zwrócić z zapytaniem do burzycieli zastałego porządku.
Cytat: Caesar w Grudnia 01, 2010, 16:17:12 pmCytat: Krusejder w Listopada 30, 2010, 18:24:59 pmp.s. hadko czytać o "burzy" ... Czy burzyciele nie mogli zrobić awantury na forum ? Musieli w realu ? :/To pytanie to chyba jakaś kpina? Nikt z Piasku na będzie na forum roztrząsał naszych wewnętrznych spraw. Jeżeli zaś Kolega chce szczegółów, zawsze może się prywatnie zwrócić z zapytaniem do burzycieli zastałego porządku.Tak, oczywiście, że to jest kpina. Bo tylko na kpiny zasługują ludzie, którzy wtrącają się celebransowi do liturgji.
Ad Pan Cezar...Pan wybaczy, że Panu nie odpowiem, po prostu mi się nie chce...
@ CezarNie wiem jak było i nie interesuje mnie to, ale jeśli przedstawia Pan pogląd (tak zostało to napisane), że ceremoniarz odpowiada za liturgję a nie kapłan, to jest to pogląd bez wątpia błedy. Bo za liturgję odpowiada celebrans, a nie świeccy. Ministranci są od tego, aby wykonywać polecenia kapłana.
@ CezarNie wiem jak było i nie interesuje mnie to (...)
(...)ale jeśli przedstawia Pan pogląd (tak zostało to napisane), że ceremoniarz odpowiada za liturgję a nie kapłan, to jest to pogląd bez wątpia błedy.
Ceremoniarzowi wszyscy obowiązani są być posłuszni, nie wyłączając członków kapituły w tym, co się tyczy ceremonii. „Uważają nie tylko na jego słowa, mówi ceremoniał biskupi, ale oczy nań zwracając, wszelkiemu jego skinieniu lub znakowi, choćby lekkiemu, a nawet wejrzeniu wskazującemu, co czynić trzeba, są powolni".
Ministranci są od tego, aby wykonywać polecenia kapłana.
Pan Cezar mógłby się przenieść do kikonistów. Tam mógłby dyrygować kapłanami. Oczywiście, jakby został katechistą. Katechista to jeszcze więcej niż ceremoniarz.
1. O znaczeniu ceremoniarza na kształt liturgii świadczy przykład Benedykta XVI: ten sam papież, a jaka różnica w liturgii między jednym Marinim a drugim.2. Co do ostatniego zdania: tak jak pisałem wcześniej - na Piasku pierwsze i ostatnie zdanie należy do x prałata. (Na marginesie mógłbym wspomnieć np. o wyjeździe z x. Grzesiem do Kłodzka - światopogląd forumowych narzekaczy rozsypałby się pewnie w gruzy)