Czy jest na świecie jakiś zakon, wspólnota, diecezja, ksiądsz czy kraj gdzie odmawia sie trzecie Confiteor przed Komunią?
Cytat: jędrek w Maja 26, 2009, 14:30:37 pmCzy jest na świecie jakiś zakon, wspólnota, diecezja, ksiądsz czy kraj gdzie odmawia sie trzecie Confiteor przed Komunią? FSSPX
Cytat: jędrek w Maja 26, 2009, 14:30:37 pmCzy jest na świecie jakiś zakon, wspólnota, diecezja, ksiądsz czy kraj gdzie odmawia sie trzecie Confiteor przed Komunią? FSSP
Cytat: kurak w Maja 26, 2009, 14:53:55 pmCytat: jędrek w Maja 26, 2009, 14:30:37 pmCzy jest na świecie jakiś zakon, wspólnota, diecezja, ksiądsz czy kraj gdzie odmawia sie trzecie Confiteor przed Komunią? FSSPSzczerze wątpię.
Czy ten wątek będzie wyglądał tak samo jak wszystkie jemu podobne? Aż mnie kroci żeby wstawić komuś pierwszego minusa za wydzielenie tego wątku i rozpoczęcie gadania na nowo
Dlatego trzeci Confiteor stal sie volens nolens u wiernych "indultowych" sztandarem i probierzem wiernosci.
W pewnych sytuacjach dla wielu wiernych tradsow, rozbitkow po 30 VI 1988 zniesienie 3° Confiteor to pierwszy sygnal ostrzegawczy, ze indutowy celebrans cos kombinuje. Ta intuicja czesto sie potwierdza
Cytat: Fons Blaudi w Maja 26, 2009, 21:39:24 pmistnieje ryzyko, że w świadomosci wiernych Eucharystia poza Msza przestanie w ogole funkcjonowac. Kilka razy zdarzało mi się przystępować do Komunii poza Mszą św. I tylko raz ksiądz kazał mi odmówić confiteor. To był stary ksiądz, przedsoborowy
istnieje ryzyko, że w świadomosci wiernych Eucharystia poza Msza przestanie w ogole funkcjonowac.
Idąc tym rozumowaniem, to należałoby usunąć II confiteor, skoro i tak nie jest potrzebny, jako że dopiero przed samą komunią ma być do niej przygotowanie w postaci III conf. Czy logicznym jest pozostawienie w Mszy fragmentu obrzędu pochodzącego spoza Mszy?