jedam
Gość
|
|
« dnia: Lutego 09, 2009, 21:52:24 pm » |
|
Witam
Mam pytanie. Jaką ksiażkę o kryzysie, tradycji etc byście polecili komuś kto nie jest jeszcze zbyt zorientowany w temacie? Jaka książka z tej tematyki zrobiła na Was największe wrażenie?
|
|
|
|
|
|
|
Alagor
|
|
« Odpowiedz #1 dnia: Lutego 09, 2009, 21:54:08 pm » |
|
Dietricha von Hildebranda ("Koń trojański w mieście Boga" lub "Spustoszona Winnica").
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #2 dnia: Lutego 10, 2009, 02:31:01 am » |
|
"List otwarty do zakłopotanych katolików" Abp. Lefebvrea
|
|
|
|
|
|
|
emircoo
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #3 dnia: Lutego 10, 2009, 07:57:55 am » |
|
Dietricha von Hildebranda ("Koń trojański w mieście Boga" lub "Spustoszona Winnica").
Najlepiej ze spójnikiem "i" zamiast "lub". No i kolejność ma znaczenie - koniecznie w takiej, jaką podał pan Alagor
|
|
|
|
|
|
|
jp7
|
|
« Odpowiedz #4 dnia: Lutego 10, 2009, 11:13:26 am » |
|
"Spustoszona Winnica" jest chyba lepsza (aktualniejsza), ale polecam obie. Dzieła abpa. Lefebvra też. Dodatkowo książki ś.p. Michaela Daviesa - w zasadzie wszystkie...
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
Fidelis
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 dnia: Lutego 10, 2009, 12:08:59 pm » |
|
Dla znających angielski;
Romano Amerio "Iota Unum - A Study of Changes in the Catholic Church in the XXth Century" wyd Sarto House, Kansas City 1996.
|
|
|
|
|
|
|
Major
|
|
« Odpowiedz #6 dnia: Lutego 10, 2009, 13:35:42 pm » |
|
Romano Amerio jest wydany jakiś fragment przez Te Deum.
|
|
|
|
|
|
|
Kubaturus
|
|
« Odpowiedz #7 dnia: Lutego 10, 2009, 17:18:50 pm » |
|
Ks. Karl Stehlin " W obronie prawdy katolickiej - dzieło arcybiskupa Lefebvre".
|
|
|
|
Dwa filary! Bosko! - Dwie korony! Maksymilian Maria!
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 11, 2009, 08:28:46 am » |
|
A ja "wcisnąłem" akurat tą książkę (ks. Stehlina) znajomemu księdzu prałatowi. Był zainteresowany i powiedział, że b. chętnie przeczyta.
|
|
|
|
"Kto tradycji nie szanuje Niech nas w dupę pocałuje" /kawaleryjskie/
|
|
|
|
Kristoforos
Gość
|
|
« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 18, 2009, 00:52:00 am » |
|
Podbijam ten wątek z dwóch powodów:
1. Na starym forum był zdaje się wątek o książkach, które wzajemnie sobie (bądź gościom, sam skorzystałem i kilka nabyłem) polecamy. Może by tak wykorzystać właśnie ten wątek na reaktywację tamtego wątku? Na dzień dobry poproszę o powtórkę o książkach nt. samej Mszy w KRR, znakach liturgicznych, etc.
2. Konkretny temat: czy możecie Państwo polecić jakieś solidne opracowanie, które dotykałoby tez Lutra i ich obalenie w nauczaniu Kościoła? Ktoś kiedyś wspomniał, że w dzieciństwie (przed Soborem) na katechezach katecheta punkt po punkcie omawiał każdą tezę i tłumaczył dlaczego jest ona błędna - może jest jakieś opracowanie książkowe tego typu?
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz z Krakowa
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 18, 2009, 14:53:52 pm » |
|
Polecałbym też książkę pof. Plinio Correa de Oliveira Rewolucja i kontrrewolucja. Może upraszcza pewne kwestie ale to pozwala spojrzec szerzej na całościowy kryzys dzisiejszej cywilizacji zachodniej niegdyś Chrześcijańskiej. Porusza w niej kwestie nie tylko Kościoła ale i polityczne, kulturowe. Nazwał bym tę pozycję streszczeniem lub pigułką wiedzy na temat dzisiejszego kryzysu.
|
|
|
|
|
|
|
Saavedra
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 18, 2009, 23:17:42 pm » |
|
Polecam abpa Lefebvre'a "Kościół przesiąknięty modernizmem" i, może nie do końca o kryzysie, wydane przez "wczesne" Te Deum "Kazania abpa Marcela Lefebvre'a".
|
|
|
|
|
|
|
Innomine
|
|
« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 19, 2009, 08:17:39 am » |
|
2. Konkretny temat: czy możecie Państwo polecić jakieś solidne opracowanie, które dotykałoby tez Lutra i ich obalenie w nauczaniu Kościoła? Ktoś kiedyś wspomniał, że w dzieciństwie (przed Soborem) na katechezach katecheta punkt po punkcie omawiał każdą tezę i tłumaczył dlaczego jest ona błędna - może jest jakieś opracowanie książkowe tego typu?
Z tego co mi wiadomo Papież potępił tylko 41 tez ;>
|
|
|
|
"Poza tym trudno ci było opuścić oratorium, tak dobrze się tam czułeś. Czy widzisz, jak prowadzi do Boga, jak do Niego przybliża rygoryzm liturgiczny?" św. Józef Maria Escrivá de Balaguer, Droga, N. 543
|
|
|
|