Gdyby zrobić obecnie badania nad wyobrażeniami wzorca piękna - otrzymamy zapewne skrzyżowanie rokoka z Barbie. Widać to dobrze w landrynkowych ilustracjach przeróżnych pisemek o tematyce religijnej.
Wiedziałem, że na Forum Krzyż będzie najłatwiej znaleźć linki do zdjęć Radwańskiej. "Tradycja, Liturgia, Kultura" - które to będzie? Aha, pewnie "kultura".
Cytat: Regiomontanus w Lipca 09, 2013, 22:18:34 pmWiedziałem, że na Forum Krzyż będzie najłatwiej znaleźć linki do zdjęć Radwańskiej. "Tradycja, Liturgia, Kultura" - które to będzie? Aha, pewnie "kultura". Dobrze że już pan wie, że taki watek jest, bo wcześniej miał pan problem, np. tu:http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,7765.30.html... nie wiedział pan co "powałkować".Wracając do tematu to, czy nie dostrzega pan i inni też, związku pokazywania ciała z moralnością? P. Arkadiusz Robaczewski niektórym tłumaczył: "Akurat związek pokazywania ciała z moralnością jest potężny. Ciało bowiem jest wyposażone w wartości seksualne, które wyzwalają pożądanie. Jeśli się je wystawia na pokaz, nie tylko deprecjonuje się wartość seksualną swego ciała, która jest przyporządkowana małżeństwu i zrodzeniu potomstwa, ale też ma się udział w nieukierunkowanym należycie rozbudzeniu pożądania u potencjalnych oglądających. To abc teologii ciała, która z takim zapałem wykładał nasz Wielki Rodak."W latach 1979-1984 Jan Paweł II - nasz Wielki Rodak prowadził środowe katechezy o teologii ciała, które to katechezy nazwane zostały przez Georga Weigla „teologiczną bombą zegarową”. Później została wydana książka. A to czy to wg. pana "kultura" czy kultura, czy moralność, to każdy sam niech sobie oceni.
a kto tak twierdzi o freskach Michala Aniola ? Są piękne, ale co mają wspolnego z chrześcijanstwem ? Nic