Dlaczego więc inna Kuria ogłasza coś takiego? Biskup miejsca powinien się wypowiedzieć, albo to zdementować.
(...)Jak podałem to tutaj to się nie wgłębiałem. Znalazłem to na stronie diecezji płockiej i podałem tutaj pamiętając, że jest taki wątek.Oczywiście kuria płocka kieruje to wyłącznie do płockich księży. Nie wiem dokładnie na czym się opierali.
Cytat: Aqeb w Marca 29, 2017, 19:53:07 pm(...)Jak podałem to tutaj to się nie wgłębiałem. Znalazłem to na stronie diecezji płockiej i podałem tutaj pamiętając, że jest taki wątek.Oczywiście kuria płocka kieruje to wyłącznie do płockich księży. Nie wiem dokładnie na czym się opierali.Informacja kurii płockiej:"powiadamiamy duszpasterzy i wiernych diecezji płockiej, że działalność Pustelni w Czatachowie (o. Daniel Galus) nie posiada aprobaty Metropolity Częstochowskiego, ks. arcybiskupa Wacława Depo. Dotyczy to również działającej przy tzw. Pustelni Wspólnoty Miłość i Miłosierdzie Jezusa.W związku z tym apeluje się do kapłanów i wiernych świeckich o powstrzymanie się od organizowania wyjazdów zbiorowych i indywidualnych do tego miejsca."http://diecezjaplocka.pl/dla-wiernych/aktualnosci/032017/komunikat-kancelarii-kurii
Wspólnota nie posiada kościelnego zatwierdzenia. Złożone przez wspólnotę w kurii projekty statutu są przedmiotem badań powołanej w tym celu komisji. W komunikacie czytamy również, że funkcjonująca przy wspólnocie Fundacja Anioł Miłosierdzia nie jest podmiotem kościelnym.Abp Depo podkreśla, że mając na uwadze powyższe fakty "wydaje się być właściwe powstrzymanie się od organizowania wyjazdów na spotkania modlitewne organizowane przez ks. Daniela Galusa oraz Wspólnotę Miłość i Miłosierdzie Jezusa do czasu zakończenia prac komisji, wydania orzeczenia na temat jej działalności".
Zamiast walnąć pięścią w stół i wywalić charyzmatyków na zbitą twarz z KK (neonów zresztą także), uprawia się jakąś dziwną gimnastykę.No ale wówczas posypałaby się narracja o zdobyczach Soboru, Wiośnie Kościoła i Nowej Ewangelizacji.
Tym razem "zatroskany" redaktor głosem umierającej sierotki Marysi (to taki kato-styl) pytał "co robić?" - "wszystko się p***, młodzież odchodzi, nawet i dorośli...Wuju Dobra Rada, co czynić?"
Więcej soboru, więcej unii, więcej ingerencji państwa, więcej kontroli....stara śpiewka totalniaków. Gaszenie ognia benzyną. Polecam ostatni tekst na mszapiaseczno.blogspot.com , właśnie o tym opowiada architekt Leon Krier.
Tango downhttps://stacja7.pl/z-kraju/kuria-w-sprawie-ks-galusa-sakramenty-przez-niego-sprawowane-sa-niegodziwe-a-rozgrzeszenie-niewazne/
A co tam wrocławscy paulini uczynili?