jp7: to była ironia po prostu.. , w Pana wiadomości widać od razu atak bez nawet chyba próby zrozumienia, o co mi chodzi
A o co chodzi wiadomo - owoce mszy z modlitwą o uzdrowienie/uwolnienie były w moim przypadku bardzo dobre - czyli Biblia, Sakrament Pokuty, Eucharystii, itd. Jak widać, biskupa ordynariusza diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej też. Czyli powinien zostać odsunięty z Kościoła, bo powiedział, że miał spoczynek i było to super ?
Ktoś wcześniej pisał o strasznych skutkach, więc odpisałem w sposób ironiczny.
"Od charyzmatyków i ich pseudomodlitewnych szaleństw trzeba trzymać się z daleka.", itp., itd. Proszę, nie bawmy się w analizę tezy i definicji zła - wiadomo o co chodzi.
Jeszcze odnośnie Kościoła Katolickiego Jezusa Chrystusa - miałem na myśli Kościół Katolicki założony przez Jezusa Chrystusa. Czyż to nie jest jasne?
Proszę się nie czepiać składni i na tej podstawie formułować swoje wnioski, tylko semantyki mojej wypowiedzi.
Muszę włączyć widzę jakiś tryb teologicznie poprawny, bo zostanę zaraz tu "zbiczowany" (czyt. "zbanowany").
Jestem tylko "prostaczkiem", jak to określił Jezus, także proszę wybaczyć, że wypowiadam się poniżej poziomu tego forum, będę starał się pisać bez dwuznaczności. Swoją drogą, podobne "powitania" nowych członków zauważyłem też na innych forach tradycji.
Pierwszy raz od kogoś słyszę, że mam problemy z wysławianiem się - chyba z pisaniem..? Piszę wiadomość na forum internetowym, a nie do gazety.
Zakończę tylko moją wypowiedź fragmentem z Ewangelii „Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni" (Łk 6, 37)
Wszystko badajcie, a co szlachetne - zachowujcie! Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła.
KKK 1868 Grzech jest czynem osobistym; co więcej, ponosimy odpowiedzialność za grzechy popełniane przez innych, gdy w nich współdziałamy: – uczestnicząc w nich bezpośrednio i dobrowolnie; – nakazując je, zalecając, pochwalając lub aprobując; – nie wyjawiając ich lub nie przeszkadzając im, mimo że jesteśmy do tego zobowiązani; – chroniąc tych, którzy popełniają zło.
Osobiście nie mam nic przeciwko ani charyzmatykom, ani tradycji. Uważam, że wszystkie skrajności w Kościele są potrzebne, ale nie jest pewnie dobre przesadzanie w żadną stronę.
Skoro nie jest to potępiane przez Kościół, to dlaczego ma być na jakimś forum.
Stróże jego4 - są wszyscy ślepi,niczego nie widzą.Oni wszyscy to nieme psy,niezdolne do szczekania;marzą sennie, wylegują się,lubią drzemać.11 Lecz te psy są żarłoczne,nienasycone.Są to pasterze niezdolni do zrozumienia.Wszyscy oni zwrócili się na własne drogi,każdy bez wyjątku szuka swego zysku5.12 «Chodźcie! Ja wezmę wina;upijmy się sycerą!Jutro będzie podobne do dziś,ponad wszelką miarę».
Kto się zagubił to niestety dowiemy się pewnie w przyszłości od samego Jezusa.
A odnośnie tego badania "zła" - to jak niby je zbadać, jak nie po jego owocach? (nie jestem protestantem, więc nie będę już cytować ) Jakie są złe owoce Nowej Ewangelizacji?
Szczególnie Medjugorje - jako chyba serce ruchu charyzmatycznego - jest dobrym przykładem (liczba udzielonych Komunii Świętych, powołań, itp.) - na różnych forach aż kipi od krytycznych opinii na ten temat, a ktokolwiek był sceptyczny i tam pojechał to wracał odmieniony i zmieniał zdanie.
A odnośnie protestantów, to czyż nie sam Papież Franciszek się z nimi razem modlił wiele razy?
Pewnie nie bardzo tradycjonalistom pasuje ten nasz nowy Papież?
Widzi pan - stanowisko papieża nie zwalnia od potrzeby roztropności - a tej czasem nawet papieżom (i to już od św. Piotra) brakuje...
... natomiast to co się dzieje po Mszy (modlitwa językami, wskazywanie po imieniu kto konkretnie został uzdrowiony, sugerowanie, że wie się, gdzie przechodzi Pan Jezus) może i powinno wzbudzać nasz niepokój. Proszę wysłuchać modlitwy uwielbienia na spokojnie - czy nie brzmi ona trochę inaczej, bardziej infantylnie, gdy słucha się jej bez tej całej oprawy?...
A ten ksiądz z zalinkowanego kazania, który był antyodnowowy? Coś go "uderzyło" w głowę, powstał i stał się nowym człowiekiem, czy mysli Pan, że to normalne i Bóg działa w ten sposób - czyniąc gwałt na człowieku?
Wszystkie te zachowania są także obrazą dla Ofiary Mszy Świetej, która niestety jest spychana na dalszy plan przez tzw. modlitwę uwielbienia i wylanie ducha, na którą wszyscy przybyli czekają.
Bardzo proszę, aby przeczytał Pan 11 rozdział 2 księgi "Drogi na Górę Karmel" św. Jana od Krzyża