Wszystko jest możliwe. Wiadomo, że kard. Canizares pomimo pewnego tradycjonalizmu w pewien sposób lubił neonów. Grunt jednak w tym czy rzeczywiście zatwierdzałby ich liturgie wbrew i jeszcze oszukiwał papieża. Ja bym wolał, żeby tak nie było. Informacja została podana przez watykanistę (czy emerytowanego watykanistę - to chyba był Magister), a niestety praca watykanistów zdaje się wyglądać tak: zebrać ploty kurialne i opublikować (też bym mógł watykanistą byś). Tylko pytanie: czy źródła tych plót są uczciwe.
Cytat: Aqeb w Kwietnia 04, 2013, 21:47:20 pmWszystko jest możliwe. Wiadomo, że kard. Canizares pomimo pewnego tradycjonalizmu w pewien sposób lubił neonów. Grunt jednak w tym czy rzeczywiście zatwierdzałby ich liturgie wbrew i jeszcze oszukiwał papieża. Ja bym wolał, żeby tak nie było. Informacja została podana przez watykanistę (czy emerytowanego watykanistę - to chyba był Magister), a niestety praca watykanistów zdaje się wyglądać tak: zebrać ploty kurialne i opublikować (też bym mógł watykanistą byś). Tylko pytanie: czy źródła tych plót są uczciwe.Kard. Ratzinger odprawiał w rycie neońskim. Zdarzyło mu się również odprawić przy akompaniamencie utworów Kiko jako papieżowi. Dlatego nie wydaje mi się ta historia prawdopodobna. Po prostu nie było potrzeby ukrywania przed papieżem zatwierdzania liturgii neo, bo pewnie sam papież nie oponował by przeciw temu zatwierdzeniu.
Cytat: max w Kwietnia 04, 2013, 20:15:24 pmIlez to problemow w okresie ostatnich pontyfikatow dalo by sie uniknac, gdyby papiez nie byl ostatnim, ktory dowiadywal sie o problemach w Kosciele, o tym, o czym mowi si na miescie. Dla Kurii to musi byc niepokojace, bo takiego papieza nie da sie kontrolowac w stopniu takim, jak wczesniej. I dobrze.Moja teoria spiskowa:Papież nie chce mieszkać w Pałacu Apostolskim, gdzie ściany mają uszy, a spożywa wspólne posiłki w stołówce, żebyCytat: Tato w Marca 26, 2013, 14:39:49 pmnie dostał wieczorem "kawy" jak Lucciani...
Ilez to problemow w okresie ostatnich pontyfikatow dalo by sie uniknac, gdyby papiez nie byl ostatnim, ktory dowiadywal sie o problemach w Kosciele, o tym, o czym mowi si na miescie. Dla Kurii to musi byc niepokojace, bo takiego papieza nie da sie kontrolowac w stopniu takim, jak wczesniej. I dobrze.
nie dostał wieczorem "kawy" jak Lucciani...
Po prostu nie było potrzeby ukrywania przed papieżem zatwierdzania liturgii neo, bo pewnie sam papież nie oponował by przeciw temu zatwierdzeniu.
Kard. Ratzinger odprawiał w rycie neońskim.
Zdarzyło mu się również odprawić przy akompaniamencie utworów Kiko jako papieżowi. Dlatego nie wydaje mi się ta historia prawdopodobna. Po prostu nie było potrzeby ukrywania przed papieżem zatwierdzania liturgii neo, bo pewnie sam papież nie oponował by przeciw temu zatwierdzeniu.
Mnie się wydaje, że czas przestać ulegać iluzji, że neokatechumenat nie jest mile widziany przez posoborowych papieży.
Cytat: Andrzej75 w Kwietnia 04, 2013, 20:36:30 pmCytat: max w Kwietnia 04, 2013, 20:15:24 pmIlez to problemow w okresie ostatnich pontyfikatow dalo by sie uniknac, gdyby papiez nie byl ostatnim, ktory dowiadywal sie o problemach w Kosciele, o tym, o czym mowi si na miescie. Dla Kurii to musi byc niepokojace, bo takiego papieza nie da sie kontrolowac w stopniu takim, jak wczesniej. I dobrze.Moja teoria spiskowa:Papież nie chce mieszkać w Pałacu Apostolskim, gdzie ściany mają uszy, a spożywa wspólne posiłki w stołówce, żebyCytat: Tato w Marca 26, 2013, 14:39:49 pmnie dostał wieczorem "kawy" jak Lucciani...Jesli prawda jest pogloska o woli zlikwidowania IOR-u, to nawet Domus St. Marthae nie pomoze
Cytat: Kamil w Kwietnia 04, 2013, 22:20:41 pmKard. Ratzinger odprawiał w rycie neońskim. Pełnym - czy w wersji "dla kardynałów"?