http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Najcelniejsze-powiedzenia-i-zarty-papieza-w-Asyzu,wid,16047427,wiadomosc.html
Wsłuchuję się od dłuższego czasu w Angelusa w wykonaniu obecnego Biskupa Rzymu i wychodzi mi, że zawsze mówi on zawsze: "Gloria Patri, et Filio, de Spiritui sancto". Mam omamy,czy rację?
Cytat: jwk w Października 06, 2013, 12:19:24 pmWsłuchuję się od dłuższego czasu w Angelusa w wykonaniu obecnego Biskupa Rzymu i wychodzi mi, że zawsze mówi on zawsze: "Gloria Patri, et Filio, de Spiritui sancto". Mam omamy,czy rację?Dość częstym zwyczajem księży portugalskich, ale i hiszpańskich jest wymowa: "et Espiritui Sancto", ponieważ w tych językach słowa łacińskiego pochodzenia zaczynające się od "s" i spółgłoski przeszły w "es" + spółgłoska ("e" jest tzw. samogłoską protetyczną).spiritum -> espiritu; statum -> estado; scripturam -> escritura; sperare -> esperar
Dokładnie. Natomiast pamiętam jak na samym początku pontyfikatu papież w błogosławieństwie mówił "et Spirutus Sancti"
Kiedy papież mówi o katolickich obsesjach, nasz dostojnik podczas uroczystości poświęconej Zagładzie potępia aborcję.
Wstrząśnięty tragedią na Lampedusie Papież Franciszek wysłał na wyspę swego jałmużnika abp. Konrada Krajewskiego. Ma on nie tylko wyrazić solidarność Papieża z ofiarami i przekazać wdzięczność ratownikom, ale także zapoznać się z realnym rozmiarem potrzeb, jakie spowodowała ta tragedia. Na portowym molo papieski jałmużnik modlił się nad ciałami kolejnych ofiar wydobytych dziś rano z morza i wraz z siłami porządkowymi brał udział w ich identyfikacji.
Cytat: Andrzej75 w Października 06, 2013, 17:25:07 pmWstrząśnięty tragedią na Lampedusie Papież Franciszek wysłał na wyspę swego jałmużnika abp. Konrada Krajewskiego. Ma on nie tylko wyrazić solidarność Papieża z ofiarami i przekazać wdzięczność ratownikom, ale także zapoznać się z realnym rozmiarem potrzeb, jakie spowodowała ta tragedia. Na portowym molo papieski jałmużnik modlił się nad ciałami kolejnych ofiar wydobytych dziś rano z morza i wraz z siłami porządkowymi brał udział w ich identyfikacji.Le Camp des Saints. Zaczyna to wyraźnie przypominać Le Camp des Saints.