Cytat: jwk w Lutego 03, 2022, 18:09:20 pmalbo sportówkę, która z olimpiady zamiast medalu przywiozła w łonie potomka.Przewodnicząca Komitetu Konkursowego Kraków 2022, zajmującego się przygotowaniem kandydatury województwa małopolskiego do zorganizowania zimowej olimpiady w 2022. Funkcję tę jako posłanka PO pełniła do 17/04/2014 kiedy "dla dobra sprawy" zrezygnowała w atmosferze skandalu łapówkowego. Zastąpiła ją urzędniczka z krakowskiego ratusza.No właśnie, to już lada dzień, widać jak skutecznie startowali w tym konkursie.
albo sportówkę, która z olimpiady zamiast medalu przywiozła w łonie potomka.
... Magdalena Sroka ...
Cytat: jwk w Lutego 03, 2022, 18:17:38 pmCytat: jwk w Lutego 03, 2022, 18:09:20 pmalbo sportówkę, która z olimpiady zamiast medalu przywiozła w łonie potomka.Przewodnicząca Komitetu Konkursowego Kraków 2022, zajmującego się przygotowaniem kandydatury województwa małopolskiego do zorganizowania zimowej olimpiady w 2022. Funkcję tę jako posłanka PO pełniła do 17/04/2014 kiedy "dla dobra sprawy" zrezygnowała w atmosferze skandalu łapówkowego. Zastąpiła ją urzędniczka z krakowskiego ratusza.No właśnie, to już lada dzień, widać jak skutecznie startowali w tym konkursie.Przecież Magdalena Sroka to porządna wzorcowa polityczka Prawa i Sprawiedliwości.
Jak opisuje świadek, mężczyzna w wieku około 40-50 lat zaczął w pewnym momencie krzyczeć po angielsku: „to nie jest Kościół Boży”. Następnie uczestnicy mogli usłyszeć okrzyk już po włosku: „Nigdy więcej masek w Kościele… to nie jest Kościół Jezusa Chrystusa… Kościół jest jeden, święty, katolicki i apostolski… Nie jesteś królem”.
„Kilka minut temu słyszeliśmy osobę, która krzyczała, krzyczała, która miała jakiś problem. Nie wiem, czy to fizyczne, psychiczne, duchowe. Nasz brat jest w trudnej sytuacji” – powiedział.- Chciałbym zakończyć modlitwą za niego, za naszego brata, który cierpi, biedaka, który jeśli krzyczy, to dlatego, że cierpi, ma jakąś potrzebę, nie bądźmy głusi na potrzebę tego naszego brata.
W wywiadzie dla «Che tempo che fa» – najbardziej lewicowego, włoskiego talk show – przewidywalnie gadatliwy odnośnie swoich ulubionych tematów, takich jak Matka Ziemia, migranci, klerykalizm i pacyfizm – papież Franciszek nie potrafił znaleźć odpowiedzi na teologiczne pytanie: dlaczego niewinne dzieci cierpią?Podczas 50-minutowej wymiany zdań z Fabiem Fazio prowadzącym talk show dla RAI 3, kanału włoskiej telewizji państwowej, papież wzruszył ramionami – gdy zapytano go o wyjaśnienie tragedii cierpienia niewinnych dzieci. “Oczywiście, pytania pozostają otwarte: Dlaczego dzieci cierpią? – Nie znajduję na to żadnego wyjaśnienia” – przyznał Franciszek. “Mam wiarę, staram się kochać Boga, który jest moim Ojcem, ale zadaję sobie pytanie: ‘Ale dlaczego dzieci cierpią?’. I nie ma na to odpowiedzi”.“Jedyną odpowiedzią”, która pozwala uniknąć “pokusy” stawiania tego rodzaju pytań, jest “cierpienie z cierpiącymi dziećmi”, stwierdził Franciszek. “W tym ‘wielkim nauczycielem’ był Dostojewski” – dodał.Odpowiadając na pytanie z zakresu teodycei – obrony Boga w obliczu zła – papież nie wspomniał ani o grzechu, ani o upadku ludzkości, ani o odkupieniu zdobytym przez Chrystusa.Zamiast tego Franciszek przedstawił na wpółpelagiańską odpowiedź na pytanie o zło, twierdząc, że “tak wiele zła przychodzi właśnie dlatego, że człowiek utracił zdolność przestrzegania zasad, zmienił naturę, zmienił wiele rzeczy – a także z powodu własnych ludzkich słabości”.Franciszek nawiązał do diabła jako “innego, który z zazdrości sieje zło na świecie”, ale nie przypisał cierpienia szatanowi. Raczej “nie rozmawia się” ze złem, bo “dialog ze złem jest niebezpieczny” – ostrzegł.“Tak wielu ludzi idzie, próbuje dialogować ze złem. Ja również wielokrotnie znajdowałem się w takiej sytuacji, ale zastanawiam się dlaczego – dialog ze złem, to jest coś złego. Dialog ze złem nie jest dobry, tak jest w przypadku wszystkich pokus” – lał wodę Franciszek.Milczenie na temat Cierpienia OdkupieńczegoW komentarzu dla Church Militant, włoski teolog Federico Catani porównał komentarze Franciszka do tych wypowiadanych przez rewolucjonistów komunistycznych, którzy podczas Komuny Paryskiej w roku 1871 przeklinali Boga śpiewając: “Bóg nie istnieje, a gdyby istniał, należałoby go rozstrzelać. Temu starcowi z białą brodą, który zadecydował, że dzieci będą płakać, nie może ujść to na sucho.”Catani, autor książki “Cud Świętego Domu w Loreto”, wyjaśnił:«Pomimo wymiaru tajemnicy, który pozostaje i zawsze pozostanie, Bóg dał odpowiedź na problem niewinnego cierpienia – nie lekcją filozofa, ale samą obecnością Siebie: cierpieniem swego niewinnego Syna. Papież powinien do nas mówić o tym. Wśród wielu dzieci, które doświadczyły cierpienia i przeżyły je w sposób święty, chciałbym wspomnieć jedno – czcigodnego Silvio Dissegna, włoskiego chłopca, który zmarł na raka w wieku 12 lat w 1979 roku. Silvio był w stanie ofiarować swoje cierpienia za nawrócenie grzeszników, w jedności z męką Jezusa».Włoska historyk i powieściopisarka Elisabetta Sala, rozczarowana popisem teologicznej ignorancji ze strony papieża, powiedziała Church Militant, że jej babcia byłaby w stanie zaoferować rozsądną obronę problemu cierpienia.“Cierpienie pojawiło się na świecie razem ze złem i śmiercią, kiedy człowiek popełnił grzech pierworodny. Paradygmatem niewinnego cierpienia jest ukrzyżowanie Chrystusa, które przyniosło nam odkupienie” – zauważyła Sala. “Z pewnością Franciszek mógł powiedzieć Fazio, że największe cierpienie niewinnych dzieci – o ludobójczych rozmiarach – jest spowodowane przez aborcję dzieci nienarodzonych?”. (…)
Przy okazji chce się chyba "zająć" Anglikanami.
- Watykan naruszył tak zwany Kodeks Norymberski – Watykan dopuścił się krytycznego złamania kodeksu bioetycznego i muszą to natychmiast rozpoznać. Muszą natychmiast przeprosić za ten poważny błąd, który popełnili. Kodeks Norymberski stanowi, że nikt w żadnych warunkach nie może stosować żadnych nacisków, przymusów ani gróźb karalnych w celu zastosowania jakiegokolwiek leczenia lub procedury medycznej – dodaje dr Peter McCullough.Lekarz nie szczędzi przy tym mocnych słów pod adresem Stolicy Apostolskiej, która za papieża Franciszka włączała się w kampanie promocyjne koncernów farmaceutycznych. „To przejdzie do historii, ponieważ Watykan jest współwinny masowej śmierci ludzi z powodu tych szczepień” – podkreśla, oferując jednocześnie papieżowi Franciszkowi swoją radę w kwestii szczepień.
„Papież nie jest krótkowzroczny”. Kładzie „fundament”, na którym inni będą budować. Zainicjowany przez papieża Franciszka Synod o rodzinie stał się inspiracją dla „tęczowych katolików”, by się zorganizować na poziomie globalnym i móc skuteczniej wpływać na biskupów w celu modyfikacji nauczania. Kolejne synody służą – w opinii „tęczowego teologa” Craiga Forda – „wykuciu na najwyższym szczeblu władzy kościelnej nowej tożsamości ”, która „ostatecznie pozwoli na zmianę doktryny”.
To będzie gorzki tekst. Kolejny z gorzkich tekstów. Kilka razy broniłem ostatnio dyplomacji Stolicy Apostolskiej, ale teraz obronić się jej nie da. Głos kard. Parolina brzmi jak głos patriarchy Cyryla. Polityka jest ważniejsze od moralności, dyplomacja od Ewangelii. A papież milczy!To mocna ocena. Mam tego świadomość, ale właśnie mamy drugi dzień od agresji Rosji na Ukrainę i milczenie papieża. Cytuje się słowa jedynie ze środy. Franciszek milczy. A jego szef dyplomacji w swoim oświadczeniu posługuje się językiem putinowskiej propagandy, mówi o „operacji wojskowej” Rosji na terytorium Ukrainy, a nie o agresji jednego narodu na drugi. I - jakby nigdy nic powtarza słowa z poprzednich dni o tym, że „wciąż jest jeszcze czas na dobrą wolę, jest jeszcze czas na negocjacje, wciąż jest miejsce na mądrość, która zapobiegnie dominacji interesów partykularnych, ochroni słuszne aspiracje wszystkich i uchroni świat przed szaleństwem i okrucieństwem wojny”.A w tym oświadczeniu są jeszcze bardziej skandaliczne słowa, apel do „wszystkich zaangażowanych stron, by powstrzymały się od jakichkolwiek działań, które spowodowałyby jeszcze większe cierpienie ludzi, destabilizację współistnienia między narodami i pogwałcenie prawa międzynarodowego”. Jako żywo przypomina to słowa Cyryla. On też wzywał „wszystkie strony konfliktu, by zrobić wszystko, co możliwe, aby unikać ofiar wśród ludności cywilnej”. Taki język stawia znak równości między agresorem a ofiarą, buduje fałszywe analogie. Trudno więc ni zapytać Stolicy Apostolskiej, jakie słuszne aspiracje ma strona rosyjska? Jakich to partykularnych interesów broni Ukraina? Czy nie ma prawa do wolności? Czy ma oddać swoje ziemie i swoją wolność, bo domaga się tego zbrodniarz?I to dojmujące milczenie papieża… Kiedyś o pewnym milczącym papieżu powiedziano papież Hitlera, oby do Franciszka nie przylgnęło określenie papież Putina.
Komentatorzy z każdej dzisiejszej szkoły, choć z różnych powodów, być może z wyjątkiem ojca Spadaro SJ, zgadzają się, że ten pontyfikat jest katastrofą, pod wieloma względami katastrofą.Następca św. Piotra jest skałą, na której zbudowany jest Kościół, wielkim źródłem i przyczyną jedności świata. Historycznie, od czasu św. Ireneusza, papież i Kościół rzymski odgrywają wyjątkową rolę w zachowaniu tradycji apostolskiej, reguły wiary, w zapewnieniu, że Kościoły nadal nauczają tego, czego nauczał Chrystus i apostołowie. Wcześniej motto brzmiało: "Roma locuta causa finita" [Rzym przemówił, sprawa się skończyła]. Dziś brzmi: "Roma loquitur. Confusio augetur" [Rzym mówi, narasta zamieszanie].[...] dalej Autor rozwija i dokumentuje te tezy.