Nie wiem, czy się nie mylę, ale wygląda na to, że na stronie RV informacja o wypowiedzi abpa Mariniego wyparowała. kiedy wpiszemy w wyszukiwarce na stronie Radia Wat. nazwisko Piero Marini, owszem wyświetla się link do wzmiankowanego artykułu, ale pod nim otwiera się tylko strona ogólna RV. Czy ktoś wie coś na ten temat?
[...] Były ceremoniarz papieski opowiedział się za laicyzacją Kostaryki oraz za uznaniem związków homoseksualnych. „Istnieje wiele par, które cierpią, ponieważ nie uznaje się ich cywilnych praw” – powiedział abp Marini.
Nie wiem, czy się nie mylę, ale wygląda na to, że na stronie RV informacja o wypowiedzi abpa Mariniego wyparowała.
Za taką wypowiedź Teheran to zdecydowanie zbyt mało.
wzajemne relacje Kościoła i państwa we Włoszech charakteryzuje obecnie „zdrowa świeckość”. Kierują się one dwiema zasadami: odrębnego zakresu działania i równocześnie współpracy.
- Różnica między mężczyzną a kobietą jest niezbędna. Inną sprawą jest równa godność wszystkich dzieci Boga. Wszyscy są darem. Wszyscy są kochani przez Pana. Wszyscy muszą być kochani - oświadczył przewodniczący Papieskiej Rady Rodziny, wyjaśniając swe stanowisko otwarcia w kwestii praw dla osób niebędących w związkach małżeńskich. Jego zdaniem należy je prawnie usankcjonować. - Wobec coraz większej liczby związków nierodzinnych taka interwencja jest konieczna - ocenił. "
A czy biskupowi Paglii coś się stało po takiej wypowiedzi?
"Karierowicze w Kościele to złodzieje i zbóje"
- Także we wspólnotach chrześcijańskich są karierowicze. Udają, że wchodzą do niej, ale to złodzieje i zbóje okradający Jezusa z chwały - powiedział cytowany przez Ansę papież w homilii podczas porannej mszy, jaką codziennie odprawia w watykańskim Domu świętej Marty, gdzie mieszka.
A tą drogą to nie miał być przypadkiem człowiek?
Dotychczasowe wypowiedzi papieża Franciszka pokazują, że chyba najlepiej z diagnozą trafił kol. Krusejder, sugerując, że papież jest "radykałem", co miałoby oznaczać: liturgicznie posoborowy, ale raczej bez skrajnej przesady; w kwestiach ekumenizmu etc. - jak wyżej; poza tym mocno nastawiony na ubóstwo, dawanie świadectwa, bycie po stronie ubogich i uciśnionych etc.
Nie wiem, czy się nie mylę, ale wygląda na to, że na stronie RV informacja o wypowiedzi abpa Mariniego wyparowała.Ten link: http://pl.radiovaticana.va/news/2013/04/20/abp_marini:_%C5%BCyli%C5%9Bmy_niczym_w_bagnie_i_smrodzie,_franciszek_wni%C3%B3s/pol-685015 najwyraźniej już nie działa, a kiedy wpiszemy w wyszukiwarce na stronie Radia Wat. nazwisko Piero Marini, owszem wyświetla się link do wzmiankowanego artykułu, ale pod nim otwiera się tylko strona ogólna RV. Czy ktoś wie coś na ten temat?