@JP7To "łamanie regulaminu" polegało na zwracaniu się do użytkowników per "Kolega, Koleżanka".
Prawdziwe łamanie regulaminu poprzez regularne lżenie papieży i świętych administracja toleruje i pochwala.
Co do reszty Kolegi wypowiedzi, to dziękuję za potwierdzenie: woleliście bronić oszczercy niż jego ofiary.
O takim drobiazgu jak to, że jednym z podejmujących decyzję o zabanowaniu był ten, który stanowił stronę w sporze wspomnę tylko mimochodem.
Co do ślubów posłuszeństwa - opierają się one na założeniu, ze wola przełożonego nie będzie sprzeczna z wolą Pana Boga. o. Witold jak wynika z tekstu nie tylko pewność tę stracił, ale uzyskał pewność że będzie odwrotnie. Problem poruszony przez Pana Franciszka sprowadza się tu jedynie do tego, czy (i dlaczego) o. Witold próbował rozstać się z zakonem w sposób "regulaminowy".
[można stwierdzić, że nie mamy żadnej informacji na ten temat.
ergo - zakonnik nie postąpił właściwie.
...
Niestety jak czytam to forum to tradsi bardziej przypominaja mi sektę niż chrześcijan.
Zamknięci w sobie, pełni nienawiści, szukający wroga w kazdym czlowieku.
A o Chrystusie nic, zero, null.
Szkoda ze tradsi nie znają Św. Ojców"Poskrom dumne myśli zanim duma zamieni się w żądzę i poskromi ciebie. Obal myśli o mędrkowaniu zanim one obalą ciebie. Skrusz ciało zanim ono skruszy ciebie.
Niestety jak czytam to forum to tradsi bardziej przypominaja mi sektę niż chrześcijan.Zamknięci w sobie, pełni nienawiści, szukający wroga w kazdym czlowieku.A o Chrystusie nic, zero, null.Tak wyglada usychająca gałąź oderwana od pnia.Szkoda ze tradsi nie znają Św. Ojców"Poskrom dumne myśli zanim duma zamieni się w żądzę i poskromi ciebie. Obal myśli o mędrkowaniu zanim one obalą ciebie. Skrusz ciało zanim ono skruszy ciebie. św. Efrem Syryjczyk
Cytat: Bogosłow w Stycznia 26, 2013, 01:34:55 amNiestety jak czytam to forum to tradsi bardziej przypominaja mi sektę niż chrześcijan.Zamknięci w sobie, pełni nienawiści, szukający wroga w kazdym czlowieku.A o Chrystusie nic, zero, null.Tak wyglada usychająca gałąź oderwana od pnia.Szkoda ze tradsi nie znają Św. Ojców"Poskrom dumne myśli zanim duma zamieni się w żądzę i poskromi ciebie. Obal myśli o mędrkowaniu zanim one obalą ciebie. Skrusz ciało zanim ono skruszy ciebie. św. Efrem SyryjczykTen Efrem, to musi byc jakis super posoborowiec.Proponuje panu zastosowac to na wlasny uzytek.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Stycznia 26, 2013, 11:30:20 amCytat: Bogosłow w Stycznia 26, 2013, 01:34:55 amNiestety jak czytam to forum to tradsi bardziej przypominaja mi sektę niż chrześcijan.Zamknięci w sobie, pełni nienawiści, szukający wroga w kazdym czlowieku.A o Chrystusie nic, zero, null.Tak wyglada usychająca gałąź oderwana od pnia.Szkoda ze tradsi nie znają Św. Ojców"Poskrom dumne myśli zanim duma zamieni się w żądzę i poskromi ciebie. Obal myśli o mędrkowaniu zanim one obalą ciebie. Skrusz ciało zanim ono skruszy ciebie. św. Efrem SyryjczykTen Efrem, to musi byc jakis super posoborowiec.Proponuje panu zastosowac to na wlasny uzytek.Dlaczego Pan uważa, że "posoborowiec", bo moim zdaniem bardzo mądrze powiedział.
Ponieważ szanowna administracja uważa mnie za nowicjusza, to spróbuję wpisać tutaj parę uwag o treści artykułu w ZW zalinkowanej tutaj: http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,7082.msg161107.html#msg161107.Rozmowa - mam wrażenie - pokazuje typową argumentację osób ze środowiska Bractwa św. Piusa X (FSSPX). Mamy gadkę o posłuszeństwie Panu Bogu aż do bólu powtarzaną. Jak czytam tą rozmowę to mam wrażenie że uwiodła go sekta. Niestety! Dużo mówił o posłuszeństwie Bogu ale nie napisał ANI SŁOWA (ja nie znalazłem) dlaczego ON nie mógł być posłuszny Panu Bogu w zakonie. Ani słowa. Ba! Gdyby przeor zamknąłby go w ciemnicy za to, że:1. odprawia mszę w rycie trydenckim2. propaguje myślenie oparte na Arystotelesie/św.Tomaszu3. głosi konieczność zerwania z grzechami bo piekło czeka na paskudów4. nie udziela sakramentów heretykom, schizmatykom i publicznym gorszycielom5. itd, itpto byłby wtedy nie tylko posłuszny Bogu i Kościołowi (nie złamałby ślubów), ale i chwałę maluteńkiego męczeństwa by otrzymał (małego no bo TV do ciemnicy by dostał).A tak, to czysty z niego protestant, niestety. Dziwię się, że Bractwo przyjęło go ze złamanymi ślubami. I jeszcze się tym chwalą. Braciszkowie piusowcy! Nie tędy droga!Duża bardziej przekonuje mnie postawa ks.Natanka. Ten przynajmniej nie udaje, że rozumie św.Tomasza.
Posłuszeństwo w wymiarze ludzkim ma swoje granice.Papież Paweł VI mówił wyraźnie o tych granicach.