Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 14, 2026, 17:31:33 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
234382 wiadomości w 6673 wątkach, wysłana przez 1667 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia lokalne  |  Metropolia szczecińsko-kamieńska  |  Wątek: GŁOGÓW
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] Drukuj
Autor Wątek: GŁOGÓW  (Przeczytany 12467 razy)
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #30 dnia: Kwietnia 20, 2025, 19:18:29 pm »

To się porobiło...
Miałem okazję być dziś na Mszy w Głogowie.
Relacja będzie później, jak dotrę na bazę  :D

No i dotarłem.
Dziś przypadkiem dowiedziałem się o stałej celebrze MT w Głogowie w parafii pw. Miłosierdzia Bożego. Jako, że nie dotarłem (z powodu braku kontaktu z kolegą, z którym miałem tam dotrzeć) na 7:oo do św. Krzyża we Wro, zacząłem szukać innej alternatywy, np. Zielona Góra. I nagle patrzę GŁOGÓW.
O, Novum.
Celebra od kilku miesięcy, w Kaplicy przy kościele. Celebransem jest x. proboszcz.
Wiedziony ciekawością, ale z obawami odnośnie "jakości" wybrałem się do Głogowa.
Msza recytowana.
Ku mojemu zdziwieniu (zadowoleniu) celebrans odprawił Mszę świętą tak, jakby celebrował ją od wielu wielu lat. Spokojnie, wyważonym głosem, bez zbędnego pośpiechu, czasem wręcz z lekkim ociąganiem, ale poprawnie i wzorcowo.
Może trochę przydługie kazanie, ale słyszałem dłuższe ;)
Trzeci Confiteor
To tyle zachwytu z mojej strony.
Teraz błędy.
Ministrant wyrwany z innej rzeczywistości i raczej w niej zostanie. To taki typ naszego pana Henia z Legnicy (ci co chodzą to wiedzą). Statyści są zbędni ;)
Nie ma sensu opisywać błędów ministranta, ale powiem, że to co mógł zepsuć to zepsuł, albo w ogóle nie zrobił.
Błąd w intonacji Introitu (Amen mówi celebrans, a nie wierni)
Ite Missa est bez Alleluia Alleluia. Odpowiedzałem Deo Gratias Alleluia Alleluia.

Ludzi około 5o osób.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2025, 22:28:08 pm wysłana przez szkielet » Zapisane
Franciszek miał genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa... Leon XIV kontynuuje to wiekopomne dzieło

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #31 dnia: Sierpnia 04, 2025, 19:34:48 pm »

ACHTUNG!!!
Do końca sierpnia Mszy w Głogowie neni.
Wczoraj pocałowaliśmy klamkę 😐
Franciszek miał genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa... Leon XIV kontynuuje to wiekopomne dzieło

Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #32 dnia: Sierpnia 04, 2025, 22:14:02 pm »

Co znaczy není
W jakim to języku?
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #33 dnia: Sierpnia 04, 2025, 22:57:45 pm »

Neni to po czesku nie ma.
"i" powinno mieć kreskę, a nie kropkę, ale nie mam takiego znaku na klawiaturze.

Strony: 1 2 [3] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia lokalne  |  Metropolia szczecińsko-kamieńska  |  Wątek: GŁOGÓW « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!