Ciężko się oburzać na oczywistości.
Mimo tego "włoskość" jest modna w Ameryce, a "polskość" - zdecydowanie nie.
królik wielkanoczny przynoszący prezenty,
Ja sobie znowu wypraszam. Zając ukrywał prezenty w śląskich krzakach, gdy w Ameryce jeszcze o Wielkiej Nocy nie słyszeli. Może to śląska kultura promieniuje, a nie hamarykańska?
A jak Panu się wydaje, dlaczego?
Być może brak czasu jest przyczyną mniejszej popularności imienin, ja jednak twierdzę, że widać tu amerykanizację. W tym roku byłem w Warszawie czy Krakowie w jakiejś restauracji i co widzę? Zaczynają się schodzić matki z dziećmi może 8-letnimi, a każda niesie prezent dla solenizantki, też 8-letniej. Potem tort, otwieranie prezentów, nawet baloniki z napisem "Happy birthday" - a jakże. Dla mnie to 100% amerykanizm - robić urodziny dla dziecka w restauracji. Napatrzyli sie ludziska na filmy amerykańskie, i robią to samo.Halloween, Walentynki, Santa Claus z czerwonym nosem, królik wielkanoczny przynoszący prezenty, ubieranie choinki już w listopadzie, jedzenie popcornu w kinach - można tak wyliczać i wyliczać. Wszystko made in USA.Dodajmy do tego muzykę. Kiedyś był to jazz, blues, potem rock, metal, rap, co tam jeszcze - wszystko importowane, i wszystko "z ziemi Linkolna i Waszyngtona". A, no i jeszcze język: cała masa okropnie irytujących neologizmów, "celebryta", "pijarowiec", "produkt designerski" - brr, aż mnie ciarki przechodzą. Mieszkam za granicą, ale moje dzieci mówią normalnie po polsku. Kiedy przyjeżdżamy do Polski, to dzieci mnie pytają: czemu oni tu wtrącają tyle angielskich wyrazów?Ha! Moje po przylocie do Polski, takie zaspane jeszcze, przez okna wiozącego nas z lotniska samochodu patrzą z niedowierzaniem i pytają: " a to my jeszcze nie w Polsce?". Reklamy takie same, restauracje takie same, napisy po angielsku... Jednym słowem Polska!
nasi rodacy strzelali się
Cytuj Nie sprowadził, tylko wyraził szczery zachwyt z powodu jej reaktywowania,ustami niejakiej pani Ewy Juńczyk-Ziomeckiej.... która wiedziona intuicją "starszym braciom" (i siostrom) właściwą, wiedziała kiedy wypisać się z Listy Smoleńskiej.@ JWKJeżeli dobrze zrozumiałem, dał Pan subtelnie do zrozumienia, że p. Ewa Juńczyk-Ziomecka jest żydówką -"starszą siostrą", zamieszaną w zamach terrorystyczny w wyniku którego rozbił się samolot w Smoleńsku ?
Nie sprowadził, tylko wyraził szczery zachwyt z powodu jej reaktywowania,ustami niejakiej pani Ewy Juńczyk-Ziomeckiej.... która wiedziona intuicją "starszym braciom" (i siostrom) właściwą, wiedziała kiedy wypisać się z Listy Smoleńskiej.
Prezes Kaczyński też przed wylotem zrezygnował z powodu ciężkiej choroby matki.
Cytat: G.M. w Października 17, 2012, 17:03:20 pm ... szczującej Polaków na Polaków, Polaków na Rosjan etc., ... Już książe Adam Czartoryski zauważył, że w Polsce są faktycznie dwa ugrupowania: patriotyczne i kosmopolityczne
... szczującej Polaków na Polaków, Polaków na Rosjan etc., ...
Santa Claus z czerwonym nosem
ubieranie choinki już w listopadzie.
jedzenie popcornu w kinach
,... "produkt designerski" ...