Czy moze ktoś podsumować podobieństwa i różnice między ruchem Intronizacji Chrystusa na Króla Polski a ruchem Intronizacją Najświętszego Serca Jezusowego (w Rzeczypospolitej)? Tak z datami, nazwiskami, tytułami wydawnictw i podjętymi inicjatywami. i Oczywiście teologją.
Zalecałbym raczej lekturę ...
1. Ks. Abp pisze, że „w roku 1925 Ojciec Święty Pius XI wprowadził do kalendarza liturgicznego Kościoła Powszechnego uroczystość Jezusa Chrystusa, Króla Wszechświata”. Otóż jest tu chyba celowe przeinaczenie: Pius XI wprowadził kult oficjalny „Chrystus Króla”, a nie Króla Wszechświata. Dopowiedzenie „Wszechświata” nastąpiło dopiero w r. 1969, kiedy to teologowie liberalizujący chcieli usunąć Chrystusa z konkretnego życia publicznego i religię uczynić sprawą prywatną. Godzili się zatem na „Króla Wszechświata”, bo to będzie Król Galatyk, gwiazd, pyłu międzygwiezdnego itd., ale nie będzie miał nic do świata ziemskiego, do Francji, Niemiec, Anglii, Hiszpanii, Italii, Ameryki itd.
[b O tym już tyle tu było pisane, że hej! albo i wyżej. Była i ta opinia i inne też:Opinia ks. prof Czesława Bartnika o idei Intronizacjihttp://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,1716.120.html
Nie zauważyłem z Pani strony żadnych merytorycznych odniesień do konkretnych punktów nauczania ks. Kiersztyna o intronizacji
Jeśli uważa Pani, że ks. Kiersztyn głosił błędne nauki o kulcie Serca Pana Jezusa, królowaniu Chrystusa, czy wreszcie dot. interpretacji objawień Rozalii Celakówny, proszę wreszcie podać konkretne przykłady.
Nie zauważyłem z Pani strony żadnych merytorycznych odniesień do konkretnych punktów nauczania ks. Kiersztyna o intronizacji (jak wspomniałem - spójnego z opinią ks. prof. Bartnika, której rzetelności chyba jeszcze nie ośmieliła się Pani podważyć). Bazuje Pani jedynie na emocjach, nieistotnych kwestiach okolicznych (np. jakieś broszurki czy praktyki modlitewne jakichś ludzi) albo niezrozumieniu (np. pisząc, że ks. Kiersztyn walczył z kultem Najświętszego Serca Pana Jezusa). Z tego wnioskuję, że jest Pani po prostu uprzedzona, a na tym poziomie dyskutować trudno. Jeśli uważa Pani, że ks. Kiersztyn głosił błędne nauki o kulcie Serca Pana Jezusa, królowaniu Chrystusa, czy wreszcie dot. interpretacji objawień Rozalii Celakówny, proszę wreszcie podać konkretne przykłady.
Wiadomym jest, że żaden papież nie użył terminu Intronizacja Serca Jezusa i nigdy nie złączył w jedno tych dwóch oddzielnych kultów.
Cytat: Mama w Września 16, 2013, 11:38:19 am[b O tym już tyle tu było pisane, że hej! albo i wyżej. Była i ta opinia i inne też:Opinia ks. prof Czesława Bartnika o idei Intronizacjihttp://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,1716.120.htmlGdyby wysiliła się Pani, by sprawdzić, jaką opinię ks. prof. Bartnika zaleciłem, wiedziałaby Pani, że chodzi o coś innego niż przytoczony przez Panią luźny komentarz do sporu z bp. Gołębiewskim. [post edytowałem, żeby, zgodnie z regulaminem, moja wypowiedź była dłuższa niż ta zacytowana]