Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 05, 2024, 02:46:34 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232673 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Świat seriali.
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9 Drukuj
Autor Wątek: Świat seriali.  (Przeczytany 22933 razy)
sayalius
Gość
« Odpowiedz #75 dnia: Sierpnia 27, 2012, 18:36:28 pm »

A niech dyskutuje, od tego jest forum. Nie pasować to może przy znajomych, że takie mądrowanie. Ale forum? Przecież tak człowiek się wielu rzeczy uczy (w tym dyskusji, jeśli jest na odpowiednim poziomie), nie tylko przez czytanie książek.

Zróbmy kompromis: z dziewczyną niech się spotyka (tylko grzeczcznie :D), a na forum niech dalej się wypowiada. Każdemu wolno :). Ja nie lubię takiego gaszenia zapału w młodych przez starszych.
LUK
aktywista

« Odpowiedz #76 dnia: Sierpnia 27, 2012, 18:40:46 pm »

A niech dyskutuje, od tego jest forum. Nie pasować to może przy znajomych, że takie mądrowanie. Ale forum? Przecież tak człowiek się wielu rzeczy uczy (w tym dyskusji, jeśli jest na odpowiednim poziomie), nie tylko przez czytanie książek.

Zróbmy kompromis: z dziewczyną niech się spotyka (tylko grzeczcznie :D), a na forum niech dalej się wypowiada. Każdemu wolno :). Ja nie lubię takiego gaszenia zapału w młodych przez starszych.

Nie wątpię że ów pan Bobek1995 spotyka się tylko grzecznie z dziewczętami, niech pyta i tu i też kapłanów.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #77 dnia: Sierpnia 27, 2012, 19:46:44 pm »

Ale zdaje się, że z tym pytaniem osobiście kapłanów tradycyjnych Pan Bobek może mieć w Polsce problem techniczny, bo deklarował że jest sedekiem. A taki kapłan jest zdaje się w Polsce tylko jeden. I nie wiem czy będzie miał czas na odpowiedzieć na każde pytanie.
Major
aktywista

« Odpowiedz #78 dnia: Sierpnia 27, 2012, 20:18:47 pm »

Nie mam zamiaru gasić zapału. Tylko trochę niebezpiecznie zauważam przejście w dewocję która jest karykaturą zdrowej pobożności. Młodzież ma swoje prawa. Sport, randki itp. Wiem że nie ma 2 takich samych ludzi i nie każdy lubi sport(teraz coraz mniej młodzieży lubi) ale trzeba się jakoś starać. Mieć znajomych, spotykać się z nimi.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #79 dnia: Sierpnia 27, 2012, 20:53:14 pm »

Wie pan spotykanie się z dziewczętami w rozumieniu 17-latków jest różne zależy jaki jest cel spotkania, bo dzisiejsza młodzież( oczywiście nie cała) się nie tylko spotyka, nie chce wchodzić w szczegóły, bo nie wypada.

Znając hobbies Pana Bobka1995, zacząłby opowiadać tym dziewczynom o sedewakantyźmie. To jest hobby znacznie bardziej niebezpieczne od dekoltów i minispódniczek :p
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
jwk
aktywista

« Odpowiedz #80 dnia: Sierpnia 27, 2012, 21:06:09 pm »

Młodzież ma swoje prawa. Sport, randki itp.
Jeszcze ze szkół pamiętam taką (niemiecką) maksymę: kto uprawia sport, temu złe myśli nie przychodzą [do głowy]. W oryginale nie zacytuję, bo już pisownia mi po części wywietrzała ;).
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #81 dnia: Sierpnia 27, 2012, 22:54:25 pm »

Co sądzicie na temat serialu "Filary Ziemi"? http://www.youtube.com/watch?v=9AtTVKWNDFI
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Piscator
bywalec
**

« Odpowiedz #82 dnia: Sierpnia 27, 2012, 23:43:11 pm »

Ten temat się już po raz któryś przewija i chyba w końcu muszę zwrócić uwagę, bo nie zdzierżę. Panie Majorze (i na wszelki wypadek Panie ryszardzie1966), zachęcanie młodzieży męskiej do oglądania nagich biustów obcych kobiet podpada pod materię sakramentu spowiedzi. I nie jest to żaden brawaryzm ani kalifat.

Już nie wspominając o tych żałosnych komentarzach nt. Państwa Kościelnego. Rozumiem, że według Szanownych Panów normalny katolik całym sercem popiera rewolucję liberalną, rozdział kościoła od państwa, zniesienie cenzury i wolność sumienia. A ja naiwny dotychczas odnosiłem wrażenie, że są to właśnie owe wymienione w Syllabusie i encyklikach błędy współczesności, które tradycjonaliści zarzucają orzeczeniom ostatniego soboru i światowemu episkopatowi. Cóż, człowiek uczy się przez całe życie...
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #83 dnia: Sierpnia 28, 2012, 01:05:21 am »

Ja stosuję proste kryterium do filmów: jeśli mogę komfortowo oglądać dany film w towarzystwie mojej nastoletniej córki, to film jest OK. Jeśli natomiast czuję się nieswojo, to nie jest OK.

Niestety, znaczna część filmów współcześnie kręconych nie przechodzi tego testu. W związku z tym nie pozwalam ich oglądać ani córce, ani pozostałym dzieciom, ani też sam nie oglądam.

Dodam jeszcze, że również należę do ludzi, którzy "nie robią tragedii" jeśli gdzieś tam mignie nagi biust. W Kaplicy Sykstyńskiej gołych biustów, tudzież innych części ciała też jest całkiem sporo, a przecież zwiedzanie tego obiektu nie jest chyba grzechem?

Zresztą, tak prawdę powiedziawszy, to współczesną twórczość kinematograficzną zwykle dyskwalifikuje nie tyle nadmiar golizny, co raczej intelektualna miałkość, a czasem wręcz bezdenna głupota.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #84 dnia: Sierpnia 28, 2012, 01:20:42 am »

Zresztą, tak prawdę powiedziawszy, to współczesną twórczość kinematograficzną zwykle dyskwalifikuje nie tyle nadmiar golizny, co raczej intelektualna miałkość, a czasem wręcz bezdenna głupota.

Tak jak dawniej dodawano ostrych przypraw korzennych do nieświeżego mięsa, aby ukryć jego smak, tak teraz do banalnych i niewydarzonych produkcji filmowych dodaje się niemalże rytualną szczyptę golizny: nawet nie po to, żeby kogoś przyciągnąć, ale żeby odwrócić uwagę od niskich lotów scenariusza. Czasami zresztą golizna jest doczepiana niejako na siłę, bez żadnego uzasadnienia również do dobrych filmów.
Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
Major
aktywista

« Odpowiedz #85 dnia: Sierpnia 28, 2012, 07:16:23 am »

Panie Piscator.
Gdzie ja popierałem oglądanie nagich biustów przez młodzież? Pytanie było o serial. Ja uważam że Glina czy Pittbul to są naprawdę świetne seriale o policyjnej pracy. Szczególnie w Glinie nie ma jakiejś szczególnej golizny.
To że są pokazane prostytutki to są, bo one naprawdę istnieją. To że jakiś miejscowy bonzo z grupką miejscowych cwaniaczków brutalnie gwałcą dziewczynę to też prawda bo to zdarzyło się. A że byli kryci przez miejscowego szeryfa to inna sprawa(swoją drogą gwałt nie był pokazany). To że pewne fakty i pewne sprawy schowamy pod dywan nie znaczy że ich nie ma. I nie będzie.
Nie jestem psychologiem tu na ten temat wypowiedziała by się biegle p. Bogna Białecka ale wydaje mi się że jakaś ciekawość wśród młodzieńców do płci przeciwnej występuje i zawsze występowała.
Ja w latach 80-tych jeżdziłem na kolonie(o zgrozo milicyjne) i zawsze występowały tam takie dziecięce pseudośluby tudzież jakieś delikatne podrywy czy pocałunki. A była to szkoła podstawowa i nikt nie brał przykładów z filmówbo za komuny takowych nie było. Po prostu z życia. Facet szuka kobiety, no chyba że wybiera się do seminarium.
Zaraz dojdziemy że to ma być zakazane a tamto moralnie niebezpieczne. Może jako katolicy zachowajmy trochę zdrowego dystansu.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #86 dnia: Sierpnia 28, 2012, 08:19:04 am »

Trochę się pojawiło tych postów od ostatniej wizyty, więc po kolei:
1. Panie Majorze, czemu mam w moim wieku nie zajmować się moralnością? W końcu ona mnie także dotyczy i mam prawo ( a zawsze zastrzegam, że mogę się mylić, bądź zmienić zdanie, więc nie robię z siebie nie wiadomo kogo) dyskutować, a przy tym się uczyć od Państwa wielu ciekawych rzeczy.
2. Panie LUK, zgadzam się z tym, że spotkania w ujęciu 17- latków to alkohol, nawet (a może przede wszystkim) u dziewczyn.
Hmm... szczerze powiedziawszy to w mojej klasie (która na 32 osoby składa się tylko z 6 chłopaków) nie zauważyłem, by dziewczyny "grzeszyły" dobrocią. Sporo jest takich co wydają się miłe, kulturalne, ale jak posłuchać, albo pobyć z nimi to ...
3. Panie Krusajderze, wcale nie  8) uwielbiam historię, więc to jest w sporej mierze mój temat główny, a o sede nie gadam, bo dla wszystkich (no może prawie) papiestwo liczy się od JP II.
4. Panie JWK, co do sportu to nie za bardzo mi idzie, choć troszkę ćwiczę

Co do głupoty w filmach, to fakt nie ma co się spierać. Ale tak czy siak to już nie wiem co z tymi filmami, lubię sobie od czasu do czasu usiąść i coś obejrzeć (najlepiej coś wojennego), ale już i w takich filmach pojawiają się scenki (jakby to delikatnie powiedzieć) erotyczne, zaś starsze opiewają Polsko-radziecką przyjaźń co na wstępie budzi we mnie obrzydzenie.
LUK
aktywista

« Odpowiedz #87 dnia: Sierpnia 28, 2012, 10:50:55 am »

Co sądzicie na temat serialu "Filary Ziemi"? http://www.youtube.com/watch?v=9AtTVKWNDFI

Christus Rex

Film pomyślany dobrze można było napisać lepsze teksty i cześć scen można by pominąć.

Sądzę że to zdanie pana Andrzeja 75 pasuję do tego filmu: ". Czasami zresztą golizna jest doczepiana niejako na siłę, bez żadnego uzasadnienia również do dobrych filmów".

Zaraz dojdziemy że to ma być zakazane a tamto moralnie niebezpieczne. Może jako katolicy zachowajmy trochę zdrowego dystansu.

Szanowny panie MAJORZE to co jest zakazane, niebezpieczne moralnie w tym względzie w filmach jest świetnie wyjaśnione przez papieży Piusa XI i Piusa XII i
przez jeszcze paru dobrych teologów z dziedziny teologii moralnej.

To, że pan pisze, że są gwałty pokazywane (a mówi pan że gwałt nie był pokazany) w filmach i inne przestępstwa, lub prostytucja nie daje moralnego prawa nikomu, żeby pokazywać te przestępstwa jako rozrywkę wiadomo, że są, a po co je pokazywać ?

MAJOR :Tylko trochę niebezpiecznie zauważam przejście w dewocję która jest karykaturą zdrowej pobożności.

Coś o dewocji : http://www.ultramontes.pl/Dewocja.htm

Regiomontanus:

Dodam jeszcze, że również należę do ludzi, którzy "nie robią tragedii" jeśli gdzieś tam mignie nagi biust. W Kaplicy Sykstyńskiej gołych biustów, tudzież innych części ciała też jest całkiem sporo, a przecież zwiedzanie tego obiektu nie jest chyba grzechem?

A jaki jest cel kaplicy Sykstyńskiej, a jaki jest cel pokazywania golizny w filmach w określonym kontekście i nie chodzi tu tylko o jakąś migawkę  ?

Co do drugiego zdania to w pełni się zgadzam miałkość i głupota w filmach jest ogromna, aż się słabo robi.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2012, 10:55:39 am wysłana przez LUK » Zapisane
Major
aktywista

« Odpowiedz #88 dnia: Sierpnia 28, 2012, 15:46:01 pm »

Panie Bobek. Należy zachowywać się przyzwoicie. To wszystko. Szanować kobiety i dziewczyny i ogólnie ludzi.
Co to znaczy że "dziewczyny nie grzeszą dobrocią"? Może wystarczy dłużej z nimi pobyć? Ja wiem że teraz nie wszystko jest idealne ale można spróbować. Nie gryzą. No i nie być monotematyczny. Jest tyle książek czy dzieł sztuki o których można podyskutować i nie sprawiać że koleżanka parska śmiechem albo zasypia.
Co do sportu warto spróbować. Ja proponuję delikatne judo na początek a potem można dołożyć boks. To rozwija dyscyplinę i charakter.
Major
aktywista

« Odpowiedz #89 dnia: Sierpnia 28, 2012, 15:47:39 pm »

Panie Luk: Pisząc o dewocji miałem na myśli bigoterię. Słowo dewot w Polsce ma pejoratywne określenie.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Świat seriali. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!