Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 06, 2024, 15:14:08 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232515 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Świat seriali.
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 Drukuj
Autor Wątek: Świat seriali.  (Przeczytany 22774 razy)
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #105 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:15:24 am »

No właśnie. To tak jak z programem "Rozmównica" na Religii.tv. Ludzie dzwonią i opowiadają co im w duszy gra, prowadzący z pobłażliwym uśmiechem przytakują, nawet jeśli dzwoniący gada rzeczy kompletnie sprzeczne z nauką Kościoła. To skąd widz ma wiedzieć, czego w końcu Kościół naucza? Z jezuickiego serwisu "Rozmawiamy o wierze", gdzie co drugi wpis to kwiatek wypaczający wiarę i sumienie?(patrz wpisy o koncercie w piątek, o tym że nie trzeba się modlić i chodzić do kościoła i inne). Porządnych jezuitów przepraszam za uogólnianie.
A w serialu misja społeczna będzie pewnie realizowana pod hasłem "najważniejsze żebyśmy byli mili".
rysio
aktywista

« Odpowiedz #106 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:27:05 am »

I skąd ci biedni ludzie mają wiedzieć, co jest prawdziwe, a co nie, skoro media pokazują im brednie, że wszystkie religie są równe? Czy ktoś to w ogóle nadzoruje od strony kościelnej? Dlaczego pozwala się na taką kompromitację Kościoła?
Czyli pozostaje tylko postulowanie powrotu do cenzury i zamordyzmu, "by ci biedni ludzie wiedzieli".
De facto cenzura kościelna istnieje w tzw. gazetach katolickich - mają bowiem "asystentów kościelnych". I co? I mamy TP i Gościa Niedzielnego.

Z cenzury wyrośnie albo Trybuna Ludu albo Trybuna Ludu Bożego - Gość Niedzielny. Boże uchowaj!

Czytam właśnie "Spustoszoną winnicę". Hildebrand miał rację, gdy pisał o letargu strażników. Przydaliby się jacyś mężni nauczyciele, bijący na alarm by ostrzec ludzi przed totalnym skrzywieniem wiary i umysłu!
Mamy przecież, ks. arcybiskupa. Czyż nie?
Niedawno ostrzegł nas przed związkami partnerskimi (tzn powiedział że wierzący nie musi ich zawierać :) i git.)
"I w mordobiciu musi być umiarkowanie"*
 * Dzielny wojak Szwejk.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #107 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:36:53 am »

Co do tego nowego serialu to zdaje mi się, że jego zadaniem będzie pokazanie "katoli" jako zacofańców i anty ekumenistów nieuznających innych religii jako dobrych, zaś ci buddyści pokazani będą z jak najlepszej strony.
mestwin
uczestnik

« Odpowiedz #108 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:58:47 am »

Więc należy uświadamiać ludzi (znajomych), że buddyzm to nie religia a filozofia życia.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #109 dnia: Sierpnia 30, 2012, 12:19:46 pm »

Pana Cejrowskiego im podać.
Arizona
uczestnik

« Odpowiedz #110 dnia: Sierpnia 30, 2012, 13:10:17 pm »

No ja, świeckie media mówią swoje, a jednoznacznego oporu brak. Tzn ludzie jak pan Cejrowski są wyjątkami (hm może by go wyświęcić na biskupa?  ;D). Zagrożenie zaś jest spore- być może nie koniecznie ze strony buddyzmu (no może teraz w przypadku "Siły wyższej" mogą być problemy), ale już np. Islam jest znacznym zagrożeniem. To nie jest tylko moje zdanie- słyszałem kiedyś wypowiedź pewnego profesora nauk medialnych (księdza), który mówił, że Islam może być największym zagrożeniem dla cywilizacji chrześcijańskiej. Widzimy to już na zachodzie- na gruncie demografii i konwersji na tę religię.
U nas kto zaś, w kraju niby chrześcijańskim, kto ośmieli się powiedzieć, że Islam nie jest religią objawioną a Koran nie jest księgą świętą? Widziałem materiały katechetyczne wydane przez Religia.TV. Myślałem, że się lewą nogą przeżegnam...
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #111 dnia: Sierpnia 30, 2012, 13:36:16 pm »

Proszę Pana na Zachodzie drugim językiem urzędowym jest zazwyczaj arabski... a u mnie większość klasy ma tak mózgi sprane, że niechęć do islamu czy judaizmu a tym bardzie do homo traktują jak straszna chorobą, a takie seriale to pogłębić będą mogły.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #112 dnia: Sierpnia 30, 2012, 15:53:54 pm »

Oglądałem przed chwilą serial U Pana Boga w ogródku i nie wiem czy ksiądz nie odprawiał tam przypadkiem Mszy Trydenckiej, tzn. nie było pokazane, ale po Mszy nowy ministrant mówił, że nie wiedział kiedy wziąć księgę, a ks. na to, że nikt nie widział, a ten ministrant zapytał się skąd on to wiem skoro tyłem stał?
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #113 dnia: Sierpnia 30, 2012, 21:16:44 pm »

Serialowym konserwatystą jest np. Ferdek Kiepski  ;D
zdewirtualizować awatary
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #114 dnia: Sierpnia 31, 2012, 14:23:04 pm »

@ Michal Oglądałem. I przyznam, dla mnie był to najlepszy serial, jaki oglądałem. W sumie chciałem go tu wymienić, ale: bywają tam cycki. Gołe. Więc zrezygnowałem.
Poza tym, jeden biskup to czarny charakter.

Ale ujęła mnie w tym serialu jedna rzecz. W miarę staranne odwzorowanie liturgii. W miarę, bo chyba pogrzeb był na zielono? Ale jest w tym też pewien realizm, gdyż opactwo to było biedne.
Ale ten czarny charakter dostaje za swoje gdy okazuje się że jest winien nieszczęść  które spadają na Anglię. Dobry ojciec przeor był gnębiony ale udało mu się cel spełnić - wybudować katedrę.
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Maswerk
aktywista

Poznańskie Duszpasterstwo Tradycji Katolickiej
« Odpowiedz #115 dnia: Sierpnia 31, 2012, 15:03:59 pm »

A to prawda, w rzeczy samej :)
Tulin
uczestnik

« Odpowiedz #116 dnia: Września 03, 2012, 12:03:42 pm »

pierwszy odcinek serialu "Siła wyższa" to potężny gniot. Scenariusz pisał chyba jakiś mało ambitny 7 latek. W sumie przez 30 min nic się nie wydarzyło. Wszyscy w tym serialu zachowują się jak lekko ograniczeni umysłowo. Wieje nudą.

W mojej ocenie jednakowo ośmiesza buddyzm jak i katolicyzm. Braciszkowie głupkują nie mniej niż "miszcz" buddyjski (w sumie nie wiadomo jakiego buddyzmu to "miszcz")
In te, Domine, speravi:
non confundar in aeternum.
Bobek1995
rezydent

« Odpowiedz #117 dnia: Listopada 12, 2012, 18:35:47 pm »

Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż wczoraj podczas choroby postanowiłem sobie obejrzeć Czas Honoru. Kiedyś oglądałem to, ale przestałem jednak muszę przyznać, że te kilka odcinków z 5 serii wywarło na mnie miłe zaskoczenie, jednak nie wiem czy jest to dobry serial, bo z tego co pamiętam to w poprzednich seriach takie sprawy jak pokazywanie "miłości" przed ślubem problemem nie było, żadnych odniesień do Kościoła i jego wartości nie ma a w zamian był żydowski pogrzeb.
conservative revolutionary
aktywista

« Odpowiedz #118 dnia: Stycznia 03, 2014, 00:02:24 am »

W jednym z odcinków "Ojca Mateusza" był fałszywy ksiądz, który naciągał ludzi. Na posterunku tłumaczył się mniej więcej tak: "Dlaczego to robię? Wyrzucili mnie z seminarium! Bo byłem od NICH lepszy! Umiem odprawić Mszę w rycie trydenckim!" ;D ;D ;D
Tradycjonalizm jest najbardziej rewolucyjną ideologią naszych czasów.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #119 dnia: Stycznia 03, 2014, 00:20:53 am »

było :))

od razu pomyślałem o ludziach brata biskupa Stanisława
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Świat seriali. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!