Proszę administrację/moderację o wydzielenie z wątku Pani Ewy Polak Pałkiewicz tej "dyskusji" Pana Kozłowskiego do osobnego watku i niech dyskutuje. Wypowiedź Pana prof. Kiezuna podałam tu przy okazji artykułu o Powstaniu Pani E.P-P.[/size]
Wielce Szanowna Pani raczy mnie, przygłupiemu mędrkowi wybaczyć, że ośmieliłem się odezwać w Jej - jak wnioskuję - prywatnym wątku oraz to, że śmiem podważać wartość wypowiedzi osób uważanych przez Nią za autorytety.
Nie miałabym odwagi tak napisać o tak zacnym człowieku, wiekowym człowieku - powstaniec warszawski, uhonorowany Orderem Virtuti Militari i Krzyżem Walecznych. Aresztowany przez NKWD, później więzień sowieckich łagrów na pustyni Kara-Kum. Profesor ekonomii i najwybitniejszy polski specjalista w dziedzinie zarządzania. Wykładowca na kilkudziesięciu uniwersytetach w Polsce i za granicą, głównie w USA i Kanadzie. Zna biegle język angielski, niemiecki, francuski i rosyjski.
Z całym szacunkiem dla Profesora - jednak jego argumenty nie są poważne. AK (w swojej masie) nie było zgrają gówniarzy, co to by sobie zrobili sami powstanie - nie bacząc na rozkazy dowódcy. To było wojsko. Bez rozkazu powstania by nie zrobili.
Cytat: jp7 w Sierpnia 04, 2014, 09:13:09 amCo jest kłamstwem czy nie prawdą?Nie bardzo mam możliwość oglądania filmików - jeśli to: http://solidarni2010.pl/3818-zolnierz-pw-witold-kiezun-ps-wypad-w-muzeum-niepodleglosci.html jest transkrypcją filmu to zarzutów było by sporo:- rozkaz budowy umocnień. Osoby które sie stawiły (36 osób) twierdziły, że w punktach zbornych NIE BYŁO NIEMCÓW. Ergo niemcy nie mieli podstaw twierdzić "rozkaz nie był wykonany". Swoją drogą po powstaniu w Paryżu Hitler i to miasto ROZKAZAŁ zrównać z ziemią. - porównanie Warszawy do twierdz w (wedłuk niemców) rzeszy - to niezbyt uczciwy chwyt. Niemcy broniąc Gdańska, Poznania czy Wrocławia - bronili odwrotu niemieckich cywilów przed masowymi gwałtami i mordami. Mińsk Litewski ani Poznań nie były zniszczone aż tak - ani słowa o tym, że mobilizacja 28 VIII była BEZ WIEDZY Z ZGODY komendanta AK. Po prawdzie to była próba swego rodzaju ZAMACHU STANU - która uszła sprawcą bezkarnie.- Pisanie o ALowcach to kpina. "Batalion czwartaków" miał ok 300 ludzi i 1 rkm, 3 pm i 40 pistoletów (siła ognia drużyny piechoty bez pistoletów). Ich "powstanie " skończyło by sie w 2 godziny...- USA zrobiło jeden masowy lot ze zrzutami dla Warszawa (któryś "Frantic" - chyba 7) gdzie leciała porównywalna ilość samolotów jak cała pomoc angielsko-RPA-polsko-australijsko-nowozelandsko-kanadyjska dla Powstania (110 samolotów B-17, przeszło 1200 zasobników - a z Włoch 196 startów anglików i sojuszników)
Co jest kłamstwem czy nie prawdą?
Nie bardzo mam możliwość oglądania filmików - jeśli to: http://solidarni2010.pl/3818-zolnierz-pw-witold-kiezun-ps-wypad-w-muzeum-niepodleglosci.html jest transkrypcją filmu to zarzutów było by sporo:
- rozkaz budowy umocnień. Osoby które sie stawiły (36 osób) twierdziły, że w punktach zbornych NIE BYŁO NIEMCÓW. Ergo niemcy nie mieli podstaw twierdzić "rozkaz nie był wykonany". Swoją drogą po powstaniu w Paryżu Hitler i to miasto ROZKAZAŁ zrównać z ziemią. - porównanie Warszawy do twierdz w (wedłuk niemców) rzeszy - to niezbyt uczciwy chwyt. Niemcy broniąc Gdańska, Poznania czy Wrocławia - bronili odwrotu niemieckich cywilów przed masowymi gwałtami i mordami. Mińsk Litewski ani Poznań nie były zniszczone aż tak - ani słowa o tym, że mobilizacja 28 VIII była BEZ WIEDZY Z ZGODY komendanta AK. Po prawdzie to była próba swego rodzaju ZAMACHU STANU - która uszła sprawcą bezkarnie.- Pisanie o ALowcach to kpina. "Batalion czwartaków" miał ok 300 ludzi i 1 rkm, 3 pm i 40 pistoletów (siła ognia drużyny piechoty bez pistoletów). Ich "powstanie " skończyło by sie w 2 godziny...- USA zrobiło jeden masowy lot ze zrzutami dla Warszawa (któryś "Frantic" - chyba 7) gdzie leciała porównywalna ilość samolotów jak cała pomoc angielsko-RPA-polsko-australijsko-nowozelandsko-kanadyjska dla Powstania (110 samolotów B-17, przeszło 1200 zasobników - a z Włoch 196 startów anglików i sojuszników)
Pani Ania ma przedziwną cechę stawiania kropki nad i ...... i kończenia wszelkich dyskusji.Czuję się zatem zobowiązany do przedstawienia mojego zdania w tej sprawie.Powstanie Warszawskie było ze wszech miar uzasadnione, usprawiedliwione i potrzebne. Chwała bohaterom.!Kto jest innego zdania jest jest po prostu guuuuuuupi. I tyle.
Tak samo można powiedzieć o wielkich współczesnych zrywach Polaków na Wybrzeżu.
No właśnie... emocje każą tak pisać jak pisze Pani.
Rozumiem ich. Honor i instynktowna wola zemsty.