Głowa do góry, może vita sam/a się określi.
Cytat: kamilek w Sierpnia 26, 2014, 16:04:34 pmGłowa do góry, może vita sam/a się określi.Chciałbym zauważyć, że Pan vita.romana określił się parę postów wcześniej, pisząc "czuję się skonfrontowany". Radzę czytać uważniej
[...]Szydło z worka wychodzi dopiero w czasach przeszłych i trybie przypuszczającym - zobaczyłam vs zobaczyłem, miałbym vs miałabym.....[...]
- próbować obejść:
Cytat: Richelieu w Sierpnia 26, 2014, 22:45:30 pm - próbować obejść: Z tym "obejściem" to radzę uważać bowiem czasownik ten nie ma imiesłowu biernego. Porównajmy;Mama ugotowała zupę - zupa została ugotowana przez mamę.Tata zabił świnię - świnia została zabita przez tatę. itd ale-Wujek obszedł stodołę - stodoła została ? ..... obejściona czy obszczana przez wujka. Chyba już starczy tych dewagacji o naszym pięknym języku. Wróćmy do tematu;Forum wiernych tradycji jest szukane przez pana vita.romana.(Tylko broń Boże nie mówmy tak przy Czechu!)
Cytat: Fideliss w Sierpnia 26, 2014, 23:12:39 pmCytat: Richelieu w Sierpnia 26, 2014, 22:45:30 pm - próbować obejść: Z tym "obejściem" to radzę uważać bowiem czasownik ten nie ma imiesłowu biernego. Porównajmy;Mama ugotowała zupę - zupa została ugotowana przez mamę.Tata zabił świnię - świnia została zabita przez tatę. itd ale-Wujek obszedł stodołę - stodoła została ? ..... obejściona czy obszczana przez wujka. Chyba już starczy tych dewagacji o naszym pięknym języku. Wróćmy do tematu;Forum wiernych tradycji jest szukane przez pana vita.romana.(Tylko broń Boże nie mówmy tak przy Czechu!) hahaha... "szukane" i znalezione...:-)Szczerze powiem, że taki szczegół, jak... hasło dłuższe o dwa znaki (niż zazwyczaj na forach), utrudniał mi przez kilka miesięcy zalogowanie się...
Szybki rzut oka wskazuje, że nie panują tam zasady katolickie. Sporo protestantów i ich gadania. Już sama idea stawiania na równi Kościoła Katolickiego z innymi religiami (tam nazywanymi "Kościołami" ) mówi wystarczająco. Nie radziłbym się tam angażować bez porządnego zaplecza apologetycznego.