Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 06, 2024, 07:45:55 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232679 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dlaczego na tym forum obraża się księży
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Drukuj
Autor Wątek: Dlaczego na tym forum obraża się księży  (Przeczytany 26034 razy)
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #45 dnia: Lutego 15, 2012, 12:02:47 pm »

Którego jak rozumiem Pan nigdy nie reprezentował?
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #46 dnia: Lutego 15, 2012, 12:30:38 pm »

Kolega daruje sobie tego "pana". Wszyscyśmy z chłopstwa i nie ma co przebierać się za szlachtę.
Oczywiście, że jestem tradycjonalistą. gadanie głupot, wyrażanie się bez cienia szacunku dla prawdy o papieżach i świętych Kościoła, gadanie głupot to jeszcze nie cały tradycjonalizm.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #47 dnia: Lutego 15, 2012, 12:33:28 pm »

Kolega daruje sobie tego "pana". Wszyscyśmy z chłopstwa i nie ma co przebierać się za szlachtę.

Mam wątpliwości, czy pośród chłopstwa posługiwano się zwrotem "kolega"
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
binraf
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Lutego 15, 2012, 12:44:53 pm »

Przepraszam nie jestem z chłopstwa . Jestem herbu gazdowa. Proszę nie mówić ze wszyscyśmy z chłopstwa.  Nikt z mojej rodziny nie jest z chłopstwa a i nawet arystokracja jest  . Nie będę się chwalił ale nawet dwóch biskupów miałem w rodzinie . Jednego nawet arcybiskupa metropolitę warszawskiego w randze Prymasa. Trochę szacunku do szlachty i arystokracji.
Wolność gospodarcza jako źródło sukcesu. Etyka jako fundament wolności.
kurak
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Lutego 15, 2012, 12:52:59 pm »

Oczywiście, że jestem tradycjonalistą. gadanie głupot, wyrażanie się bez cienia szacunku dla prawdy o papieżach i świętych Kościoła, gadanie głupot to jeszcze nie cały tradycjonalizm.
Nie, nie daruje sobie. Taka formułę przyjęlismy na tym forum i tyle w temacie. Kolegowac to Pan sobie może...Zwykła kultura mówi, że jak się kogoś nie zna to się mówi na Pan. A my sie raczej nie znamy, rozmawiać nawet nie mielismy okazji. Jedyne co to chyba na Jasnej Górze byliśmy na wspólnym zdjęciu. Ot tyle. Pana mowa to oczywiscie mówienie tylko i wyłącznie prawdy, nie może być..
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #50 dnia: Lutego 15, 2012, 12:53:29 pm »

Przepraszam nie jestem z chłopstwa . Jestem herbu gazdowa. Proszę nie mówić ze wszyscyśmy z chłopstwa.  Nikt z mojej rodziny nie jest z chłopstwa a i nawet arystokracja jest  . Nie będę się chwalił ale nawet dwóch biskupów miałem w rodzinie . Jednego nawet arcybiskupa metropolitę warszawskiego w randze Prymasa. Trochę szacunku do szlachty i arystokracji.

Gdy naród do boju
Gdy naród do boju wystąpił z orężem,
panowie o czynszach radzili.
Gdy naród zawołał: "umrzem lub zwyciężym!"
panowie w stolicy bawili.

O, cześć wam panowie, magnaci,
za naszą niewolę, kajdany,
o, cześć wam książęta, hrabiowie, prałaci,
za kraj nasz krwią bratnią zbryzgany.

Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara
rękami czarnymi od pługa,
panowie w stolicach kurzyli cygara,
radzili o braciach zza Buga.

O, cześć wam panowie, magnaci...

Wszak waszym był synem ów niecny kunktator
co wzbudzał przed wrogiem obawę,
i wódz ten naczelny, pobożny dyktator,
i zdrajca, co sprzedał Warszawę.

Lecz kiedy wybije godzina powstania,
magnatom lud ucztę zgotuje,
muzykę piekielną zaprosi do grania,
a szlachta niech wtedy tańcuje.

Powstańcy nie znają wiedeńskich traktatów,
nie wchodzą w układy z carami,
lecz biją Moskali, wieszają magnatów,
i mścić się umieją stryczkami.

Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #51 dnia: Lutego 15, 2012, 12:56:27 pm »

Nie, nie daruje sobie. Taka formułę przyjęlismy na tym forum i tyle w temacie. Kolegowac to Pan sobie może...Zwykła kultura mówi, że jak się kogoś nie zna to się mówi na Pan. A my sie raczej nie znamy, rozmawiać nawet nie mielismy okazji. Jedyne co to chyba na Jasnej Górze byliśmy na wspólnym zdjęciu. Ot tyle. Pana mowa to oczywiscie mówienie tylko i wyłącznie prawdy, nie może być..

Ja takiej formuły nie przyjmowałem. Fakt "kolegowania się" ze sobą uczestników FK jest obiektywny. Choćby nie wiem jak bardzo się Kolega wykręcał dopóki pisze Kolega na FK jest Kolega moim Kolegą. Taki lajf. A jak Koledze tak bardzo zależy na przestrzeganiu konserwatywnej hierachii, to z racji pewnej różnicy wieku mógłbym byc uprawniony do zwracania się do Kolegi per "synek", "młody", względnie "cycu" :)
kurak
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Lutego 15, 2012, 12:59:18 pm »

Bez przesady, różnica 4 lat to żadna różnica, niech Pan sie nie wygłupia. :)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #53 dnia: Lutego 15, 2012, 13:00:09 pm »

A wracając do meritum:
Zauważyłem u wielu internetowych tradsów dziwną przypadłość:
Wrażliwość na własnym punkcie jest wprost proporcjonalna do braku wrażliwości wobec innych.
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #54 dnia: Lutego 15, 2012, 13:00:55 pm »

Gdy naród do boju
Gdy naród do boju wystąpił z orężem,
panowie o czynszach radzili.
Gdy naród zawołał: "umrzem lub zwyciężym!"
panowie w stolicy bawili.

O, cześć wam panowie, magnaci,
za naszą niewolę, kajdany,
o, cześć wam książęta, hrabiowie, prałaci,
za kraj nasz krwią bratnią zbryzgany.

Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara
rękami czarnymi od pługa,
panowie w stolicach kurzyli cygara,
radzili o braciach zza Buga.

Wszak waszym był synem ów niecny kunktator
co wzbudzał przed wrogiem obawę,
i wódz ten naczelny, pobożny dyktator,
i zdrajca, co sprzedał Warszawę.

Lecz kiedy wybije godzina powstania,
magnatom lud ucztę zgotuje,
muzykę piekielną zaprosi do grania,
a szlachta niech wtedy tańcuje.

Powstańcy nie znają wiedeńskich traktatów,
nie wchodzą w układy z carami,
lecz biją Moskali, wieszają magnatów,
i mścić się umieją stryczkami.

Panie Michale, podziwiam Pańska wiedzę i zazwyczaj starałem się Pana bronić, ale te jakobińskie zagrania z Pańskiej strony mnie coraz bardziej męczą.
Uważam, ze ważną rolą tradycjonalistów jest odbudowa elit w oparciu zarówno o starą jak i nową szlachtę. Ja takimi korzeniami jak pan binraf poszczycić się nie mogę. Co gorsza nie mam indygenatu, więc w Polsce formalnie szlachcicem nie jestem. Ale moi przodkowie austriackie szlachectwo otrzymali w XV wieku, a przedtem byli mieszczanami.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #55 dnia: Lutego 15, 2012, 13:01:45 pm »

E, młody, nie podskakuj :)
A poważnie: dobrze by było przyjąć odpowiedzialność za słowo jako uniwersalną zasadę: wtedy kol. Kallistrat nie musiałby ostro reagować na nieodpowiedzialne wypowiedzi.
kurak
aktywista

« Odpowiedz #56 dnia: Lutego 15, 2012, 13:06:03 pm »

E, młody, nie podskakuj :)
A poważnie: dobrze by było przyjąć odpowiedzialność za słowo jako uniwersalną zasadę: wtedy kol. Kallistrat nie musiałby ostro reagować na nieodpowiedzialne wypowiedzi.
Stary, uważaj bo w tym wieku to już nie ma żartów, od młodych sie obrywa  :)
A w jaki sposób to wyegzekwować?każdy musiałby miec samodyscyplinę.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #57 dnia: Lutego 15, 2012, 13:21:34 pm »

Może po prostu będziemy stosować formułę Pan/ Pani do osób które sobie tego życzą i formę "nie-Pan" do osoby, która sobie tego życzy
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #58 dnia: Lutego 15, 2012, 13:24:21 pm »

Może po prostu będziemy stosować formułę Pan/ Pani do osób które sobie tego życzą i formę "nie-Pan" do osoby, która sobie tego życzy

Dobre rozwiązanie.
Ale dodatkowo do p. Barcikowskiego mozna też od dzisiaj zwracać się per "synek", "młody", względnie "cycu".
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Lutego 15, 2012, 14:24:56 pm »

Pan Kalistrat nie musiał na nic reagować (i pewnie lepiej było by gdyby tego nie zrobił). Jego interpretacja nie była konieczną logiczną konsekwencją wypowiedzi księdza - wprost przeciwnie była interpretacją naciąganą. W dodatku była reakcją nieadekwatną, bo chamstwa w wypowiedzi nie było (jeśli już przyjąć Jego założenia - to co najwyżej pycha).
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Dlaczego na tym forum obraża się księży « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!