...wtorek, 31.02.2012 Agencje prasowe z całęgo świata a także z Polski podają, że zakonsekrowane hostie w tabernakulach kościołów katolickich zmieniły się z powrotem w mąkę. Ponadto księża katoliccy nie są w stanie wymówić poprawnie całej formuły konsekracji. Nie wiadomo czym jest to spowodowane. Jeden z księży pracujących w archidiecezji warszawskiej powiedział nam, że nie wie, dlaczego tak się dzieje. Mówi o nagłej pustce w głowie: "Nie jestem w stanie przeczytać słow z mszału, nie potrafię w ogóle powtórzyć tych słów z pamięci, mimo że każdego dnia w moim kapłańskim życiu powtarzałem je codziennie. Dla mnie jako kapłana to ciężka porażka, bo nie potrafię już odprawić mszy świętej. Okropna pustka w głowie, dla mnie nie do pojęcia! Kiedy czytam konsekrację "na sucho", jako cytat, przeczytam bez najmniejszego zająknięcia!".Ogromnemu zaniepokojeniu w kręgach katolickich towarzyszy zdziwienie na wschodzie, ponieważ o podobnym "zjawisku" donoszą kręgi związane z Cerkwią prawosławną. Tamci księża również nie potrafią już odprawiać mszy prawosławnej.Bez zakłóceń sprawowana jest za to liturgia protestancka a także lefebrystyczna. Jeden z księzy Bractwa świętego Piusa w Polsce wyjaśnił nam w rozmowie telefonicznej, że przynajmniej w Polskich placówkach bractwa nie zetknięto się z omawianym zjawiskiem. Wyraził także przypuszczenie, że Bóg pozbawił możliwości odprawiania mszy świętej błądzących w wierze, którzy mieli do tej pory możliwość konsekracji na mocy ważnych święceń kapłańskich, tj. kapłanów posoborowych i prawosławnych, natomiast protestanci, jako ludzie bez święceń, czyli świeccy, nigdy nie mogli konsekrować hostii". Jeden z polskich biskupów, wypowiadając się anonimowo, stwierdza, że w przypadku lefebrystów, jest to udana współpraca z szatanem w zwodzeniu wiernych na manowce i odwodzenia ich od jedności z Ojcem Świętym. Na pytanie o współpracę protestantów z szatanem, biskup uchylił się od odpowiedzi. Wspomniany biskup wypowiada się anonimowo, gdyż wcześniej Watykan zabronił wypowiadania się biskupom na ten temat.Rzecznik Stolicy Apostolskiej zpowiedział wydanie oficjalnego oświadczenia w ciągu kilku najbliższych dni.
Proponuję (poważnie!) aby Autor (lub ktoś inny, obdarzony talentem pisarskim) - na bazie tego krótkiego tekstu napisał opowiadanie i wysłał je do czasopisma "Nowa Fantastyka" (sztandarowego polskim czasopisma SF/fantasy - od 1982 r.) lub opublikował innym piśmie z tej "branży".
Ponadto księża katoliccy nie są w stanie wymówić poprawnie całej formuły konsekracji.