Bernardoniści - Franciszkanie.Trudno byłoby się oburzać, gdyby FSSPX zostało nazwane Marcelianie
CytujCytujPo prostu w ten sposób tworzy się nazwy różnorakich heretyków: husyci, luteranie, kalwini itp itd.jak tez zakonow i zgromadzen np: pallotyni, salezjanie, filipini etc.Właśnie dlatego nie rozumiem obraźliwości. Widziałem wywiad z ks. Stehlinem, który mówił o "-izmach", ale to mnie też jakoś nie przekonuje. Ot tak widzę potoczną nazwę od nazwiska, jak w tych nazwach zakonów.Ale jeśli to przeszkadza to nie ma co używać na złość.
CytujPo prostu w ten sposób tworzy się nazwy różnorakich heretyków: husyci, luteranie, kalwini itp itd.jak tez zakonow i zgromadzen np: pallotyni, salezjanie, filipini etc.
Po prostu w ten sposób tworzy się nazwy różnorakich heretyków: husyci, luteranie, kalwini itp itd.
Ze bractwo jest poza kosciolem sugeruje ich sytuacja kanoniczna a nie nazwa potoczna.
wiekszosc zalozycieli najbardziej znanych zakonow/zgromadzen trafila na oltarze.
Cytat: Highlander w Stycznia 16, 2012, 00:14:54 amZe bractwo jest poza kosciolem sugeruje ich sytuacja kanoniczna a nie nazwa potoczna.Proszę powstrzymać się z tego typu uwagami na tym forum.
Chodzi o to, że ta nazwa sugeruje, że abp Lefebvre głosił jakąś swoją, nową naukę. Zwłaszcza w obecnej atmosferze medialnej, w obliczu tego, co o FSSPX głosi posoborowy kler itp. W przypadku franciszkanów czy pallotynów, nikt nie sugeruje, że są poza Kościołem. Poza tym abp. Marcel Lefebvre jeszcze nie został kanonizowany, a potoczne nazwy zakonów powstałe od imion bądź nazwisk ich założycieli, pochodzą raczej od założycieli, którzy już kanonizowani są.
Cytat: Teresa w Stycznia 16, 2012, 08:40:16 amCytat: Highlander w Stycznia 16, 2012, 00:14:54 amZe bractwo jest poza kosciolem sugeruje ich sytuacja kanoniczna a nie nazwa potoczna.Proszę powstrzymać się z tego typu uwagami na tym forum.A co jest złego w tego typu uwadze? Jest celna. Przekonanie jakoby bractwo było poza kościołem wynika bardziej z nieuregulowanej sytuacji kanonicznej a nie z tego, że ktoś usłyszał nazwę "lefebryści".
proszę raczej kontynuować temat niż tą dyskusje.
Cytat: Pedro Veron w Stycznia 16, 2012, 10:38:15 amCytat: Teresa w Stycznia 16, 2012, 08:40:16 amCytat: Highlander w Stycznia 16, 2012, 00:14:54 amZe bractwo jest poza kosciolem sugeruje ich sytuacja kanoniczna a nie nazwa potoczna.Proszę powstrzymać się z tego typu uwagami na tym forum.A co jest złego w tego typu uwadze? Jest celna. Przekonanie jakoby bractwo było poza kościołem wynika bardziej z nieuregulowanej sytuacji kanonicznej a nie z tego, że ktoś usłyszał nazwę "lefebryści". Dokładnie.Po za tym odeszliśmy z tematu, więc proszę raczej kontynuować temat niż tą dyskusje.
Cytat: Teresa w Stycznia 16, 2012, 08:40:16 amCytat: Highlander w Stycznia 16, 2012, 00:14:54 amZe bractwo jest poza kosciolem sugeruje ich sytuacja kanoniczna a nie nazwa potoczna.Proszę powstrzymać się z tego typu uwagami na tym forum.Dlatego ze Pani sie ze mna nie zgadza czy z jakiegos racjonalnego powodu?
[off-topikowanie to stara tradycja na tem forum