Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 14, 2024, 09:48:48 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232433 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Nadzwyczajna Forma Rytu Rzymskiego
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 Drukuj
Autor Wątek: Nadzwyczajna Forma Rytu Rzymskiego  (Przeczytany 21788 razy)
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #75 dnia: Stycznia 25, 2012, 17:30:11 pm »

Czy jest konieczne aby święcenia niższe aby być kapłanem.
Taka jest tradycja.
corunius
rezydent

« Odpowiedz #76 dnia: Stycznia 25, 2012, 17:40:31 pm »

Ale czy nie lepiej tak niż w Novus Ordo??
Po za tym nikt jeszcze nie wytłumaczył tej niegodziwości?
"Na miłość boską, szybko zakończcie ten Sobór!" Ojciec Pio 
Ten cytat zbliżył mnie do Tradycji Katolickiej.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #77 dnia: Stycznia 25, 2012, 18:17:27 pm »

A dlaczego wypowiedzenie nad chlebem słów konsekracji bez całej mszy jest ważne, ale niegodziwe? Dlaczego chrzest przez polanie wodą ale bez namaszczenia olejem, wyrzeczeniu się szatana i wyznania wiary jest ważny, ale niegodziwy?
lapsi
bywalec
**

« Odpowiedz #78 dnia: Stycznia 25, 2012, 19:34:11 pm »

Można powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem.
Obawiam się, że jednak nie.
corunius
rezydent

« Odpowiedz #79 dnia: Stycznia 25, 2012, 19:55:01 pm »

Można powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem.
tego nie jestem pewien ale z tego co widziałem w internecie(zdjęcia) to obrzęd wygląda bardzo podobnie.

A dlaczego wypowiedzenie nad chlebem słów konsekracji bez całej mszy jest ważne, ale niegodziwe? Dlaczego chrzest przez polanie wodą ale bez namaszczenia olejem, wyrzeczeniu się szatana i wyznania wiary jest ważny, ale niegodziwy?

I nie odpowiedział mi Pan ani na pierwsze pytanie ani na drugie. Chyba lepiej tak niż Novus ordo??
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #80 dnia: Stycznia 25, 2012, 19:55:47 pm »

Te "swiecenia" nie sa traktowane powaznie. Mam kolege, który zostal w parafii ustanowiony lektorem, pozniej byla akcja w diecezji to jeszcze raz go zrobili lektorem w katedrze, a gdy poszedl do seminarium to zostal trzeci raz lektorem. W zasadzie te "swiecenia" takze nie maja znaczenia, bo i tak kazdy moze czytac czytania w kosciele na NOM.
corunius
rezydent

« Odpowiedz #81 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:10:08 pm »

Nie mówię że to są święcenia ale obrzęd ustanowienia jest bardzo podobny. A w seminarium myślę że drugim razem nie zostanę ustanowiony lektorem chyba że w tradycyjnym
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #82 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:12:45 pm »

tego nie jestem pewien ale z tego co widziałem w internecie(zdjęcia) to obrzęd wygląda bardzo podobnie.

I nie odpowiedział mi Pan ani na pierwsze pytanie ani na drugie. Chyba lepiej tak niż Novus ordo??

Nie.
lapsi
bywalec
**

« Odpowiedz #83 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:13:57 pm »

Nalezy odróżnić obrzęd ustanawiania chłopców do tzw. FUNKCJI ministrantami słowa Bożego od obrzędu ustanawiania POSŁUGI lektora, która w Polsce obecnie jest udzielana tylko alumnom. Prawdopodobnie niedługo ta POSŁUGA zostanie także wprowadzona dla świeckich, część teoretyczna jest już niestety gotowa, tylko trzeba teraz to wprowadzić w życie.
corunius
rezydent

« Odpowiedz #84 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:35:55 pm »

Panie lapsi: czy mógłby mi pan powiedzieć czy teraz w seminariach duchownych istnieją jakieś alternatywne posługi co do dawnych święceń niższych(ostiariat, egzorcystat itd.) ?

Nie.
Czy Pan napisał tą odpowiedz myśląc:przestań stawiać to głupie pytanie? Ja pytam poważnie i oczekuję poważnej odpowiedzi. Po za tym w Novus Ordo też nie ma święceń niższych. Czyżby Pan był zwolennikiem Novus Ordo Missae?
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #85 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:39:32 pm »

Universae Ecclesiae
'31. Jedynie w instytutach życia konsekrowanego i w stowarzyszeniach życia apostolskiego podlegających Papieskiej Komisji Ecclesia Dei oraz w tych, gdzie podtrzymuje się zwyczaj używania ksiąg liturgicznych forma extraordinaria, dozwolone jest posługiwanie się Pontificale Romanum z 1962 r. przy udzielaniu święceń niższych i wyższych. "
Wobec tego dalsza dyskusja na ten temat jest raczej bez sensu, gdyż do podanej przez Pana Bleja sytuacji dojść po prostu nie może.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #86 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:48:02 pm »

W wielu diecezjach klerycy-lektorzy są upoważnieni przez biskupa do błogosławienia pokarmów w Wielką Sobotę. Nie wynika to z posługi. Jest powiedziane, że biskup może do tego obrzędu upoważnić osoby świeckich i przyjęło się, że wyznacza ustanowionych lektorów. Sama posługa nie odnosi się do błogosławienia pokarmów. Niemniej wielu księży uważa właśnie, że tak jest i że jeśli jest kleryk-lektor to "może błogosławić bo jest lektorem". Pamiętam nawet, że pewien prowincjał powiedział tak na kazaniu na mszy św. przy udzielaniu posług (przy czym w przypadku kleryków zakonnych robi się to na zasadzie tzw. zgody domyślnej - jeśli biskup zezwolił klerykom na błogosławienie pokarmów to nie tylko "swoim", ale ogólnie).
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
corunius
rezydent

« Odpowiedz #87 dnia: Stycznia 25, 2012, 20:50:34 pm »

Ale mnie Pan zasmucił.Panie Kalistrat :(

Gdzieś czytałem że Benedykt XVI jak był jeszcze kardynałem udzielał święceń w rycie klasycznym chyba w seminariach w Niemczech. Tylko nie pamiętam gdzie to czytałem :(
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #88 dnia: Stycznia 25, 2012, 21:46:07 pm »

Można powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem. Czyli w sumie jak święcenia lektoratu. ;)
Czy jest konieczne aby święcenia niższe aby być kapłanem. Bycie kapłanem zapewniają święcenia sakramentalne bez konieczności niższych święceń Więc proszę mi wytłumaczyć tą niegodziwość?

Należy zachować spójność co do odmian rytu rzymskiego. Może Ksiądz Kleryk ukończyć seminarjum bez przyjmowania święceń, po czem wstąpić do seminarjum tradycyjnego i tam przyjąć je. Taką drogę wybrał x dk Sergiusz Orzeszko.

Ewentualnie wersja okrojona: odejść jako diakon (diakonowi zawsze łatwiej) i przyjąć święcenia prezbiterjatu w instytucie tradycyjnym. Ta droga nie jest w pełni logiczna, ale być może da się zastosować.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #89 dnia: Stycznia 25, 2012, 23:01:55 pm »

Ale mnie Pan zasmucił.Panie Kalistrat :(

Gdzieś czytałem że Benedykt XVI jak był jeszcze kardynałem udzielał święceń w rycie klasycznym chyba w seminariach w Niemczech. Tylko nie pamiętam gdzie to czytałem :(
Jeżeli tak było, to dotyczyło to zapewne instytutów/zgromadzeń, które posługują się księgami liturgicznymi z 1962 r.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Nadzwyczajna Forma Rytu Rzymskiego « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!