Czy jest konieczne aby święcenia niższe aby być kapłanem.
Ale czy nie lepiej tak niż w Novus Ordo??Po za tym nikt jeszcze nie wytłumaczył tej niegodziwości?
Można powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem.
Cytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 16:48:54 pmMożna powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem. Obawiam się, że jednak nie.
Cytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 17:40:31 pmAle czy nie lepiej tak niż w Novus Ordo??Po za tym nikt jeszcze nie wytłumaczył tej niegodziwości?A dlaczego wypowiedzenie nad chlebem słów konsekracji bez całej mszy jest ważne, ale niegodziwe? Dlaczego chrzest przez polanie wodą ale bez namaszczenia olejem, wyrzeczeniu się szatana i wyznania wiary jest ważny, ale niegodziwy?
Cytat: lapsi w Stycznia 25, 2012, 19:34:11 pmCytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 16:48:54 pmMożna powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem. Obawiam się, że jednak nie.tego nie jestem pewien ale z tego co widziałem w internecie(zdjęcia) to obrzęd wygląda bardzo podobnie.Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 25, 2012, 18:17:27 pmCytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 17:40:31 pmAle czy nie lepiej tak niż w Novus Ordo??Po za tym nikt jeszcze nie wytłumaczył tej niegodziwości?A dlaczego wypowiedzenie nad chlebem słów konsekracji bez całej mszy jest ważne, ale niegodziwe? Dlaczego chrzest przez polanie wodą ale bez namaszczenia olejem, wyrzeczeniu się szatana i wyznania wiary jest ważny, ale niegodziwy? I nie odpowiedział mi Pan ani na pierwsze pytanie ani na drugie. Chyba lepiej tak niż Novus ordo??
Cytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 19:55:01 pmCytat: lapsi w Stycznia 25, 2012, 19:34:11 pmCytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 16:48:54 pmMożna powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem. Obawiam się, że jednak nie.tego nie jestem pewien ale z tego co widziałem w internecie(zdjęcia) to obrzęd wygląda bardzo podobnie.Cytat: Michał Barcikowski w Stycznia 25, 2012, 18:17:27 pmCytat: Blej w Stycznia 25, 2012, 17:40:31 pmAle czy nie lepiej tak niż w Novus Ordo??Po za tym nikt jeszcze nie wytłumaczył tej niegodziwości?A dlaczego wypowiedzenie nad chlebem słów konsekracji bez całej mszy jest ważne, ale niegodziwe? Dlaczego chrzest przez polanie wodą ale bez namaszczenia olejem, wyrzeczeniu się szatana i wyznania wiary jest ważny, ale niegodziwy? I nie odpowiedział mi Pan ani na pierwsze pytanie ani na drugie. Chyba lepiej tak niż Novus ordo??Nie.
Można powiedzieć że jedno święcenie niższe już mam - jestem ustanowionym lektorem. Czyli w sumie jak święcenia lektoratu. Czy jest konieczne aby święcenia niższe aby być kapłanem. Bycie kapłanem zapewniają święcenia sakramentalne bez konieczności niższych święceń Więc proszę mi wytłumaczyć tą niegodziwość?
Ale mnie Pan zasmucił.Panie Kalistrat Gdzieś czytałem że Benedykt XVI jak był jeszcze kardynałem udzielał święceń w rycie klasycznym chyba w seminariach w Niemczech. Tylko nie pamiętam gdzie to czytałem